ONLINE MAGAZIN

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho

V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol celým svetom.

US President John F Kennedy, First Lady Jacqueline Kennedy, Texas Governor John Connally, and others smile at the crowds lining their motorcade route in Dallas, Texas, on November 22, 1963. Minutes later the President was assassinated as his car passed through Dealey Plaza.

 JFK: 24 hodín, ktoré zmenili svet

19.novembra o 21:00 hod.

V tomto dokumente odhalíme archívne zábery z celého sveta, ktoré  len málo kto z verejnosti videl. Počas jednej hodiny sledujeme posledných 24 hodín funkčného obdobia prezidenta Johna F. Kennedyho. následné zatknutie a vraždu zrejme jediného strelca Leeho Harveyho Oswalda. Počas texaskej kampane v roku 1963 bol prezident Kennedy obklopený fanúšikmi, priaznivcami, štábom a tlačou. Každý jeho krok bol starostlivo zdokumentovaný, a predsa boli posledné sekundy jeho života zachytené len na jednom 16-sekundovom videu. Tie natočil človek z davu, ktorý bol jeden z prihliadajúcich sa sprievodu s prezidentom. Do konca života rozprával o nočných morách, ktoré ho sprevádzali po tom, čo zachytil na svoju domácu kameru. Tento dokument sleduje Kennedyho od jeho príchodu 21. novembra 1963 do Texasu až po prevoz jeho tela lietadlom Air Force One do Washingtonu DC len dve hodiny po osudnom výstrele.

JFK: Posledné dôkazy

Dve epizódy za sebou – 19. novembra o 22:00

Dvojdokument JFK: Posledný dôkaz vezme divákov na strhujúcu cestu po dôkazoch, stopách a výstreloch z toho tragického piatkového rána v Dallase. Tento dokument sa snaží odhaliť pravdu o atentáte na JFK a skúma rôzne teórie, ktoré sa objavili v priebehu desaťročí. Prostredníctvom odborných analýz a dôkladného vyšetrovania získajú diváci nový pohľad na udalosti, ktoré viedli k predčasnej smrti obľúbeného prezidenta.

JFK: Domáce video, ktoré zmenilo svet

26.novembra o 21:00

Tento dokument sa ponorí do málo známej histórie skutočného 8mm filmu, ktorý navždy zachytil hrozné udalosti toho osudného dňa. Odhaľuje príbeh amatérskeho záznamu, ktorý natočil Abraham Zapruder, ktorý sa nechtiac stal rozhodujúcim očitým svedkom kľúčovej historickej udalosti. Film skúma, ako sa Zapruderov domáci film stal nielen neoceniteľným dôkazom, ale aj ikonickým a strašidelným záznamom tragédie, ktorá otriasla národom a svetom.

V čase, keď sa blíži 60. výročie atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho, sa televízna stanica Viasat History vracia k rozhodujúcemu historickému momentu, keď skúma osobný a politický odkaz JFK a zamýšľa sa nad trvalým vplyvom jeho predčasnej smrti na spoločnosť.

Trailer: https://youtu.be/cpWtkw3Z7zc

Sledujte nás na: https://www.facebook.com/ViasatHistorySK

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej