ONLINE MAGAZIN

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.

 

O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia Tý Trnafské Máje. Mladí folkloristi odštartujú zdobenie mája v trnavskom golfovom areáli v Kamennom mlyne v utorok 30. apríla o 16.00 h.

 „Stavanie májov je v spoločnosti vnímané ako jedinečný symbol lásky. Chlapci ich zvykli postaviť pred domom svojej vyvolenej. Veľmi sa teším, že tieto zvyky v Regióne Trnava uchovávajú ako jeho obyvatelia, tak aj naše folklórne súbory,“ hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

Návštevníci sa môžu tešiť na pestrý kultúrny program, ktorý obohatia vystúpenia folklórnych súborov a talentovaných detí z tanečného a pohybového centra Rusalka. Pre najmenších budú pripravené detské hry, tvorivé dielničky, tanečná škola a večerná ľudová zábava.

„Po vlaňajšom úspešnom premiérovom ročníku sme tu opäť so stavaním mája. Takúto tradíciu je potreba udržiavať. Tento rok nám to pekne vyšlo na utorok, tak aspoň všetkým návštevníkom spríjemníme začiatok týždňa,“ pozýva Kristína Polachová, umelecká vedúca univerzitného folklórneho súboru Trnafčan.

Aj v okolí Trnavy chystajú stavanie májov

Staré zvyky a tradície si spolu s miestnymi folkloristami pripomenú v utorok 30. apríla vo viacerých obciach trnavského regiónu, vrátane Dolnej Krupej, Suchej nad Parnou, Bieleho Kostola, Ružindola a Bohdanoviec nad Trnavou

Vinárska obec Suchá nad Parnou svoj program pripravuje na večer 30. apríla o 19.00 h., kedy pred kultúrnym domom vypukne bohatý sprievodný program v podaní dychovej hudby Suchovanka, Suchovského speváckeho zboru a folklórneho krúžku detí zo ZŠ.

Bohdanovce nad Trnavou pripravujú tradičné stavanie mája od 18.00 h. v sprievode hasičov a folklórneho súboru Bohdanovčan. Malé komunitné podujatie v obci zakončí opekačka pre deti.

V Bielom Kostole sa podujatie venované máju začne 30. apríla o 17:30 h. na Pionierskom námestí. Tam v spoločnosti záhradkárov a folklórneho súboru Bílokostolčané oficiálne privítajú jar a oslávia prebúdzajúcu sa prírodu.

V obci Ružindol si pripomenú dávny zvyk stavania májov, ktoré sú symbolom lásky o 17:00 h. pred Obecným úradom spolu s folklórnym súborom Rošindolčané.

Stavanie symbolických májov uzavrú v Dolnej Krupej, kde sa 30. apríla na Námestí L. van Beethovena o 17:00 h. začne slávnostný program s vystúpeniami detského súboru Krupanček, ženskej speváckej skupiny Dolnokrupanka a folklórneho súboru Krupanskí Črpáci.

Viac informácií o podujatí v Kamennom mlyne nájdete na aktuálnej webovej adrese.

 Zdroj foto: Trnafčan, Dolná Krupá

 Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava. Otváracie hodiny TIC nájdete na http://bit.ly/TuristickeInformacneCentrum

 Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava. Otváracie hodiny TIC nájdete na http://bit.ly/TuristickeInformacneCentrum

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

 

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej