ONLINE MAGAZIN

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom po najkrajších panoramatických cestách na juhu Rakúska alebo s jazdou letnou lanovkou.

10 tipov na rodinné turistické výlety:

  1. Príroda úplne na vrchole je skutočne veľkolepá: Vitajte v národnom parku Vysoké Taury. Extrémny biotop, ktorý tu môžete objavovať celkom jednoducho putovaním po ľadovcovom chodníku k ľadovcu Pasterze. Do srdca národného parku, k ľadovcu Pasterze ležiaceho na úpätí najvyššieho vrchu Rakúska Großglockner sa dostanete bez akýchkoľvek väčších ťažkostí. A keď vás prepadne hlad: žiadny z hostincov v Rakúsku neponúka taký skvelý výhľad ako neďaleký hostinec „Kaiser-Franz-Josef-Haus“ so svojou slnečnou terasou, ponukou regionálnych jedál a výhľadom na vrch Großglockner. Nezabudnuteľným zážitkom sa pre vás stane i výjazd po vysokohorskej ceste Großglockner Hochalpenstraße, ktorá patrí k najobľúbenejším výletným cieľom v Rakúsku.

 2.  Prírodný vodný zážitkový chodník „Malteiner Wasserspiele“ láka návštevníkov do údolia Hintere Maltatal, ktoré je divoké a zároveň romantické. Od mýtnice pri reštaurácii Fallerhütte sa môžete vydať na príjemnú, približne dvojhodinovú 5-kilometrov dlhú túru vedúcu pozdĺž rieky smerom do údolia. Zurčiace potoky a vodopády vytvárajú v krajine očarujúce prírodné divadlo a mimoriadne idylické je aj malé horské jazero „Blauer Tumpf“ v Schönau. Najlepším miestom na oddych a posilnenie je chata Gmünder Hütte, v ktorej na vás čaká výdatné občerstvenie.

  1. Do tretice všetko dobré. Presne toľko jazier totiž ponúka turistický chodník Turracher Drei-Seen-Weg. A to celkom blízko seba: môžete sa tu vydať na rôzne horské prechádzky k jazeru Turracher See (30 minút); o niečo ďalej leží jazero Grünsee so spiatočnou trasou vedúcou do strediska Turracher Höhe (45 minút). Skutoční milovníci prírody a krajiny sa vydajú aj po tretej trase vedúcej k jazeru Schwarzsee (asi 2 hodiny). Cesta je cieľom. Alebo skôr to najchutnejšie jedlo. To nájdete na chate „Mei Zeit“, kde sa podáva tradičná domáca kuchyňa a vynikajúce regionálne špeciality.

  1. Zážitkový turistický chodník Bacherlebnisweg ponúka nádhernú rodinnú túru pozdĺž rieky Lieser do prírodnej a krajinnej oblasti údolia Pöllatal. Pozdĺž trasy sa nachádza 11 informačných tabúľ, ktoré nabádajú turistov všetkých vekových kategórií k pozorovaniu, načúvaniu a objavovaniu. Pre deti je na každej tabuli pripravená špeciálna úloha v podobe hádanky alebo hry. Čaká tu na vás aj stanica s občerstvením Kochlöffelhütte, ktorá ponúka miestne špeciality.

  1. Tú pravú túru po vysokohorských pastvinách s východiskovým bodom v pohorí Nockberge ponúka okružná turistická trasa Feldpannalm-Runde. Umožňuje to „výstup“ lanovkou Kaiserburgbahn do výšky 2039 metrov nad morom. Odtiaľ zostúpite na rozsiahle vysokohorské pastviny vo výške približne 1500 metrov. Po príjemnom občerstvení na tradičnej horskej chate Rieserhütte sa po mierne stúpajúcom chodníku vrátite späť do východiskového bodu.

  1. Pri Nassfelde láka návštevníkov roklina Garnitzenklamm: tu medzi divokými skalami vládne voda, ktorá si pomedzi ne neustále razí svoju cestu. Skalnatú roklinu tvoria štyri časti, ktoré si turisti môžu prejsť aj samostatne po kratších úsekoch. A ak vám je toho ešte stále málo: Trasa pokračuje ďalej od konca rokliny cez Garnitzenklamm – Garnitzenhöhe – Watschiger Alm do Nassfeldu (cca 3 – 4 hodiny). Určite nesmiete obísť chatu Garnitzenklammwirt. Je to ideálne miesto na načerpanie nových síl po túre.

  1. Turistická trasa „Cesta lásky. Sentiero dell` Amore“ vedie pohorím Millstätter Alpe. Trasa venovaná výlučne téme spolupatričnosti a lásky sa začína sa pri „stene lásky“. Pozdĺž trasy nájdete zastávky, lavičky, na ktorých si môžete oddýchnuť, a knihy, do ktorých môžete zapísať všetky svoje myšlienky o láske. Malebná je aj okolitá krajina. Pozdĺž celej trasy si turisti môžu vychutnávať nádherný výhľad na jazero Millstätter See a okolité hory. A keďže je všeobecne známe, že láska ide cez žalúdok, určite sa oplatí urobiť si príjemnú prestávku na chate AlexanderAlm.

  1. Okružná turistická trasa Gerlitzenrundwanderweg vedie z vrcholu Gerlitzen Alpe až k Neugarten Almsee s vodným zážitkovým svetom. Odtiaľ vedie popri chate Kammerhütte k horskej stanici lanovky. Potom sa musíte rozhodnúť, či chcete zostúpiť priamo do údolia, alebo sa sedačkovou lanovkou vyviezť späť na vrchol a v pokoji si vychutnať nádherný výhľad. Chuť na skvelé jedlo vás zavedie k chate Neugarten Almseehütte.

  1. V prípade trasy Granitztaler Mostwanderweg názov hovorí za všetko: údolie Granitztal, ohraničené na juhu pohorím St. Pauler, sa tiahne od obce St. Paul v údolí Lavanttal smerom na západ a potom sa stáča na sever k začiatku pohoria Griffner Berg. Krajina vďačí za svoj výnimočný charakter poľnohospodárstvu, ktoré ju oživuje početnými ovocnými sadmi s bohatými ovocnými stromami. Najvyšším bodom je vrch Martinikogel s výškou 841 metrov nad morom. Každý rok 1. mája sa koná kvetinová túra Granitztaler Blütenwanderung. Všadeprítomným heslom viechy Buschenschank Neuhauser je „na zdravie“. Vychutnajte si tamojší skvelý mušt. Samozrejmosťou je výdatné občerstvenie.

  1. Okružná turistická trasa Petzen Rundweg v oblasti Südkärnten. Vedie od hornej stanice lanovky Petzenbahn od hostinca Siebenhütten smerom do kopca k hranici stromov. Prvým cieľom je vrcholový kríž na vrchu Feistritzer Spitze (Hochpetzen), potom Krischa-Kar. Po nenáročnom okruhu turisti dorazia späť k hornej stanici kabínkovej lanovky. Klasika na príjemné občerstvenie – chata Alte Zollhütte, ktorá získala niekoľko ocenení v súťaži o najobľúbenejšiu turistickú chatu v Korutánsku, alebo úplne nová, pôsobivá panoramatická reštaurácia Oben vo výške 1708 metrov nad morom.

Použité foto: (C) Franz Gerdl

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej