ONLINE MAGAZIN

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 km) a Panoramaweg Südalpen (286 km). Každý z týchto chodníkov má svoje osobité kúzlo a svojský charakter.

Korutánsko bolo vždy krajinou hôr a turistov. Niet divu, že na južnej strane Álp trávi dovolenku čoraz viac milovníkov diaľkovej pešej turistiky. Krajina ležiaca pod najvyšším rakúskym vrchom Großglockner (3 798 m) a prírodou s horami a jazerami je nádherná
a rozmanitá. Siaha od miernych kopcov až po vysokohorský terén. Pešie túry vám spríjemní typicky korutánska alpská flóra a fauna.
Jedno však majú všetky diaľkové turistické chodníky v Korutánsku spoločné, a to, že na nich objavíte nádhernú prírodu a stretnete výnimočných ľudí. Po ceste vás budú sprevádzať jedinečné výhľady, kulinárske prekvapenia a kultúrne objavy.
Okrem toho si po celej trase môžete vychutnávať mierne podnebie, veľa slniečka a množstvo príležitostí na krátku prestávku a občerstvenie. Korutánsko je totiž krajinou, pre ktorú je typický vplyv alpsko-jadranského priestoru.
Všetky diaľkové turistické chodníky môžete preskúmať aj po častiach, na jednotlivých etapách alebo ako celok.

Rezervačné centrum Trail Angels pre všetky traily (s výnimkou Tauernhöhenweg) ponúka na mieru ušité balíčky služieb, ktoré zahŕňajú transfery, prevoz batožiny a trailovú horúcu linku. Ak si chcete ubytovanie zabezpečiť sami, odporúčame vám partnerské prevádzky Natur Aktiv. Špecialisti na cestovanie s pešou turistikou vám dajú tipy a odporúčania na zaujímavé aktivity. Zo stanice vás dopravia k východiskovému bodu túry a môžete využiť aj prepravu z jedného miesta na druhé.

Od ľadovca až k moru: Alpe Adria Trail

Čísla týkajúce sa trasy Alpe Adria Trail hovoria samy za seba. Trasa, na ktorej bližšie  spoznáte tri krajiny a ich kultúru sa delí na 43 etáp s dĺžkou 750 kilometrov a celkovým prevýšením až 52 000 metrov. Chodník sa začína na úpätí majestátneho vrcholu Großglockner, vedie horami a popri jazerách v Korutánsku do Slovinska a Talianska až k Jadranu pri mestečku Muggia neďaleko Terstu. Kombinácia týchto 3 krajín je skutočne pôsobivá.

Claudio Beltrame Turismo FVG RT4 MonteLussari

Od impozantných trojtisícových vrcholov v údolí Mölltal prejdete pohorím Nockberge k veľkým korutánskym jazerám a odtiaľ budete pokračovať do národného parku Triglav v Slovinsku. Ďalej vás trasa zavedie pozdĺž rieky Soča sfarbenej do tyrkysova stále smerom na juh, až postupne necháte vysoké horské vrcholy za sebou a ocitnete sa uprostred nádherných viníc vo Furlansku a oblasti Goriška Brda. Vzduch je čoraz viac nasýtený slanou vôňou mora a pri Duine sa prvýkrát zhlboka nadýchnete pravého morského vzduchu. Po známom Rilkeho chodníku vás cesta zavedie najskôr do Terstu a potom až do mestečka Muggia, kde tento pôsobivý turistický chodník končí.

Fakty:
Dĺžka: 750 kilometrov
Etapy: 43 denných etáp
Náročnosť: pokročilá
Štart: Vyhliadka Kaiser-Franz-Josefs Höhe pri obci Heiligenblut
Cieľ: Muggia, Taliansko
Rezervačná a mobilná služba: áno
Informácie a rezervačné centrum: https://www.alpe-adria-trail.com/en/the-trail/

Z hôr až k jazeru: Nockberge Trail
Diaľkový turistický chodník Nockberge Trail sa tiahne v ôsmich denných etapách po miernych hrebeňoch a zelených vrcholkoch pohoria Nockberge.
Začína v Katschbergu a vedie naprieč horskými regiónmi Innerkrems, Turracher Höhe, Falkert a Bad Kleinkirchheim až k jazeru Millstätter See. Užiť si chvíle pohody a relaxu vám umožňujú nielen oboje termálne kúpele v Bad Kleinkirchheime, ale aj kúpeľný dom Badehaus Millstätter See.

foto: FRANZ GERDL Nockberge FALKERT

Tento trail je veľmi univerzálny, pokiaľ ide o horskú turistiku, a milovníkov pohodovej turistiky zavedie až do samotného srdca rovnomenného biosférického parku pod záštitou UNESCO. Na trase vás nadchnú impozantné horské vrcholy.
Putovanie po jednotlivých etapách vám spríjemní pobyt v pohodlných hoteloch. Ako odmena na vás v cieli bude čakať relax vo wellness a regionálne špeciality z alpskojadranskej kuchyne v Korutánsku.
Trasy trailu sú vhodné tak pre skúsených turistov, ako aj pre nenáročných športovcov. Vďaka horským lanovkám môžete rýchlo a pohodlne zdolať ďalšie výškové metre.

Fakty:
Dĺžka: približne 128 kilometrov
Etapy: 8 denných etáp
Náročnosť: pokročilá
Štart: Katschberghöhe
Cieľ: Seeboden am Millstätter See
Rezervačná a mobilná služba: áno
Informácie a rezervačné centrum: www.nockberge-trail.com

Návrat do histórie na horskom hrebeňovom chodníku Karnischer Höhenweg

Pri putovaní po turistickom chodníku vedúcom cez Karnské Alpy sa turisti ocitnú na území, ktoré bolo svedkom významných historických udalostí. Obdobie prvej svetovej vojny tu pripomínajú staré opevnenia, bunkre a skanzen Plöckenpass. Horský chodník Karnischer Höhenweg je tiež symbolicky prezývaný „Via della pace – cesta
mieru“ a vedie priamo po horskom hrebeni Karnských Álp na hranici medzi Rakúskom a Talianskom. Trasa začína v obci Sillian, meria 150 kilometrov a vedie až do Arnoldsteinu.

Stabentheiner Nassfeld Sommer Wandern

V závislosti od rozdelenia úsekov ju zdoláte za osem až jedenásť dní. Okrem historického aspektu a pôsobivej krajiny medzi strmými horskými vrcholmi a výnimočnými horskými jazerami je táto alpská diaľková turistická trasa ideálna pre amatérskych geológov.
Geologická rozmanitosť miestnych hornín je totiž jedinečná. Vyškolené oko dokáže dokonca objaviť pár skamenelín ako pamiatku na túru po tejto diaľkovej turistickej trase.
Vaša cesta ku hviezdam: Karnische Milchstraße
Novú podobu horského chodníka Karnischer Höhenweg máte možnosť spoznať na Karnskej mliečnej ceste (Karnische Milchstraße).
Obývané salaše lemujú chodník ako hviezdy Mliečnej cesty. Farmári spracovávajú mlieko zo salašov priamo na mieste a výsledkom je gailtalský syr z horských pastvín s výraznou chuťou. Chodník je opradený mnohými príbehmi – o vzniku tejto veľkolepej krajiny, o tom, čo v časoch vojny a mieru miestnych obyvateľov spájalo i rozdeľovalo, ale najmä o gailtalskom syre a ľuďoch, ktorí ho už po stáročia vyrábajú.
V tradičných salašoch sa podáva čerstvé mlieko a syrové špeciality.

Fakty:
Dĺžka: celkovo 150 kilometrov
Etapy: 8 – 11 denných etáp
Náročnosť: ľahká až pokročilá
Štart: Sillian vo Východnom Tirolsku
Cieľ: Thörl-Maglern
Rezervačná a mobilná služba: áno
Informácie: www.karnischer-hoehenweg.com

Prekročte hlavný alpský hrebeň – vysokohorský chodník Tauernhöhenweg Vysokohorský chodník Tauernhöhenweg leží v pohorí Vysoké Taury, ktoré je impozantným a súčasne najväčším národným parkom Rakúska s nedotknutou prírodou.
Pokiaľ sa vydáte na toto alpské dobrodružstvo, čaká vás náročný prechod hlavného hrebeňa Álp s pôsobivou scenériou vrcholov trojtisícoviek priam na dosah ruky. Tento chodník je považovaný za korunný klenot medzi vysokohorskými turistickými trasami a je to zároveň skvelý tip na viacdenné túry k horským chatám. Trasa je rozdelená na šesť denných etáp.

foto©FRANZ GERDL THW

Charakter terénu a priebeh trasy však od turistov vyžaduje dostatočné skúsenosti s alpinizmom, dobrú kondičku a odolnosť voči závratom. Jednotlivé etapy si navyše vyžadujú istý krok. Musíte zvládnuť krátke hrebeňové pasáže zaistené lanom, ale aj veľmi pôsobivý zľadovatený úsek, kde treba postupovať veľmi opatrne. Ak sa na túto trasu neodvážite vydať sami, máte príležitosť zveriť sa do rúk skúseného horského vodcu.
Veľa milovníkov hôr, ktorí sa vydajú objavovať vysokohorský chodník Tauernhöhenweg, oceňuje tamojšiu dobrú infraštruktúru a tiež to, že chodník nie je preplnený. Pešia turistika uprostred osamelých hôr tu nie je nedosiahnuteľným snom, ale skutočnosťou. Povedané slovami básnika: skladbu napísali hory, no dirigentom je samotná príroda.
Dobrodružná, intenzívna, pohostinná a oddychová trasa.

Fakty:
Dĺžka: celkovo 60 kilometrov
Etapy: 6 denných etáp
Náročnosť: ťažká
Štart: Glocknerhaus, Großglockner Hochalpenstraße
Cieľ: Priehrada Kölnbreinsperre, údolie Maltatal
Rezervačná a mobilná služba: nie
Informácie: www.tauernhoehenwege.org
www.outdooractive.com/tauernhoehenweg

 

Objavte slnečnú stránku panoramatického chodníka Panoramaweg Südalpen Jednotlivé etapy tejto slnkom zaliatej turistickej trasy v južnom Korutánsku charakterizujú tajuplné pohorie Karawanken, rozľahlé alpské pastviny a legendárne skalné útvary.
Počas putovania sa vám neustále pripomína kultúrna história bývalej hraničnej oblasti s Juhosláviou a jej banícka minulosť. Panoramatický chodník Panoramaweg Südalpen v súčasnosti spája hneď tri kultúry (furlanskú, slovinskú a korutánsku) a prináša nezabudnuteľné turistické zážitky. 286 kilometrov dlhá trasa vedie z obce Thörl-Maglern na talianskej hranici smerom na východ cez horský priesmyk Wurzenpass a majestátny vrch Mittagskogel.

Panoramaweg Suedalpen Stefan Filzmoser

Potom pokračuje na západ naprieč očarujúcim údolím Bodental a divokým údolím Bärental až k vrcholu Hochstuhl (2 237 metrov), ktorý sa vypína vysoko nad Laibacher Feld a Júlskymi Alpami.
Ďalej vedie pozdĺž veľkolepej steny horského hrebeňa Koschuta až na Hochobir. Nasleduje odbočka smerom na juh do Slovinska a diaľková turistická trasa vedúca cez Bleiburg a Lavamünd na sever po miernom hrebeni Saualpe cez Klippitztörl až ku koncovému bodu a najvyššiemu vrchu trailu Zirbitzkogel (2 396 metrov).
Po ceste sa môžete tešiť na pôsobivé pohoria (napr. etapa 9 s prekročením Hochobiru), malebné mestečká s príznačnou stredomorskou radosťou zo života, kulinárske pochúťky a nespočetné množstvo kultúrnych zaujímavostí (napr. múzeum Wernera Berga v Bleiburgu alebo benediktínsky kláštor sv. Pavla v Lavanttale). Panoramatický chodník Panoramaweg Südkärnten však fascinujúcim spôsobom spája aj hory a jazerá.
V južnom Korutánsku si môžete vychutnať chvíle plné pohody pri najteplejších korutánskych jazerách, najmä pri jazere Klopeiner See, ktorého teplota v lete dosahuje až 28 stupňov. Prvotriedny wellness na vás čaká v nedávno otvorenom kúpeľnom dome. Len kúsok od malého jazera Pirkdorfer See leží vrch Petzen. Vďaka kabínkovej lanovke sa ľahko dostanete k novému centru Geo.Dom vo výške 1 700 metrov. Po návšteve multifunkčného návštevníckeho centra globálneho geoparku UNESCO Karawanken by ste si určite nemali nechať ujsť chutné občerstvenie v panoramatickej reštaurácii „oben“.

Fakty:
Dĺžka: celkovo 286 kilometrov
Etapy: 20 denných etáp
Náročnosť: pokročilá až ťažká
Štart: Thörl Maglern
Cieľ: Tonnerhütte/Zirbitzkogel
Rezervačná a mobilná služba: áno
Informácie: www.panoramaweg.at

Ďalšie informácie o pešej turistike v Korutánsku a zaujímavé cestopisy nájdete na  https://www.korutany.com/turistika. Okrem toho je tu prehľad ponúk na rezerváciu nezabudnuteľnej dovolenky na slnečnej južnej strane Álp.

 

Foto na titulke: Tine STEINTHALER Nationalpark Hohe Tauern Mohar Alm

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej