ONLINE MAGAZIN

S radosťou späť do práce. Tipy na naštartovanie produktivity po lete

Zatiaľ čo koniec leta znamená pre školákov návrat do školských lavíc, mnohí z nás dospelých sa vracajú späť za kancelársky stôl. S jeseňou totiž často prichádza najrušnejšie pracovné obdobie v roku. Ako sa návratu do pracovnej rutiny nezľaknúť, ale naopak, si ho spríjemniť? Máme pre vás niekoľko tipov.

Schránka plná neprečítaných e-mailov, v kalendári jedna porada za druhou a chaos na pracovnom stole. Pripomína vám to niečo? Ak áno, nie ste v tom sami. Jeden britský výskum napríklad ukázal, že návrat do práce po letných prázdninách straší viac než polovicu zamestnancov. Našťastie existujú spôsoby, ako si uchovať pozitívnu náladu z leta aj v návale pracovných povinností.

Začnite upratovaním pracovného stola

Že nemáte čas ani na obed, nieto na upratovanie šuplíkov? V tom je práve ten problém! Podľa svetovo uznávanej odborníčky na upratovanie a organizáciu Marie Kondo môže práve upratovanie pracovného prostredia pomôcť s pocitmi stresu a zahltenia. Ak stále neveríte, možno vás presvedčia vedecké štúdie, ktoré hovoria, že neporiadok a chaos majú negatívny vplyv na našu psychiku, zvyšujú hladinu kortizolu a preťažujú mozog.

Riešením je práve upratovanie. Výhodou navyše je, že na rozdiel od upratovania domácnosti je robenie poriadku na pracovnom stole otázkou maximálne niekoľkých hodín. Marie Kondo v knihe Radosť z práce radí roztriediť si predmety do niekoľkých kategórií: knihy, papierové dokumenty, komono (drobné predmety, ako sú kancelárske potreby) a nakoniec veci, ku ktorým máte sentimentálny vzťah (napríklad fotky z dovolenky). Uvidíte, že čistý stôl vám dodá motiváciu a elán pustiť sa do práce.

Nezanedbajte kancelárske vybavenie

Aby sme mohli dobre pracovať, potrebujeme sa dobre cítiť a k tomu nám pomôže správne vybavenie. Kľúčovým slovom je tu ergonómia – teda dôraz na ľudské potreby, čo robí kancelársku prácu príjemnejšou a zdravšou. Práve ergonomický dizajn pomáha telu udržať čo najprirodzenejšiu polohu, keď trávite čas pri počítači. Nie je pritom nutné hneď renovovať celú kanceláriu. Možno vás prekvapí, že veľký rozdiel v produktivite urobia dve nenápadné, ale dôležité zariadenia – myš a klávesnica.

Vedeli ste, že ak patríte k intenzívnym používateľom počítača, každý rok vykonáte okolo 3 miliónov stlačení na klávesnici a so svojou myšou „najazdíte“ až 27 kilometrov? Práve preto môže výber myši a klávesnicu spraviť zásadný rozdiel.

Keď si potrpíte nielen na vynikajúcu ergonómiu, ale aj dizajn, siahnite po bezdrôtovej klávesnici Logitech MX Keys S. Rozdiel oproti bežnej klávesnici spoznáte na prvý dotyk – MX Keys S má totiž klávesy tvarované špeciálne pre končeky prstov. To znamená menšie riziko preklepov. Klávesnica je navyše veľmi tichá. Svojou konštrukciou napomáha k lepšiemu držaniu zápästia a znižuje namáhanie kĺbov. Ak máte malý stôl, môžete si vybrať priestorovo úspornú verziu mini (bez numerickej klávesnice). Obe verzie ponúkajú Logitech ako pre Windows, tak pre MacOS.

Nemenej dôležitú úlohu zohráva výber myši. So správnou myšou budete až o 50% produktívnejší ako pri používaní touchpadu na svojom notebooku. Myš navyše prispieva k zdravému držaniu tela. Výrečné sú dáta laboratória Logi Ergo Lab. Podľa ich štúdie používatelia touchpadu namáhajú svoje ramená a krk až o 45% viac ako pri používaní myši. Skvelou voľbou je preto Logitech MX Master 3S. Premyslený úchop navedie vašu ruku do prirodzenejšej polohy a optický senzor s rozlíšením 8000 DPI vám ušetrí zbytočné pohyby. Poteší tiež elektromagnetické rolovacie koliesko MagSpeed, vďaka ktorému zvládnete prechádzať až 1000 riadkov za sekundu.

Často cestujete alebo striedate pracovné prostredia? V takom prípade je pre vás ako stvorená kompaktná a ergonomická myš MX Anywhere 3S. Aj ona ponúka optický senzor s rozlíšením 8K, rolovacie koliesko MagSpeed ​​a tiché klikanie. Toto malé, no výkonné zariadenie vám bude praktickým pomocníkom, kamkoľvek vás práca zanesie.

Usporiadajte si dáta

Akonáhle dáte do poriadku svoj fyzický priestor, zamerajte sa na ten digitálny. Najmä ak trávite vo virtuálnom priestore svojho mobilu a počítača väčšinu času! Psychológ Scott Sonenshein v knihe Radosť z práce radí digitálne upratovanie systematizovať: začnite dokumenty, pokračujte e-mailmi a nakoniec si spravte poriadok aj v aplikáciách svojho telefónu. Dôležité sú aj zdanlivé detaily, ako je plocha počítača. Keď už cez množstvo položiek nevidíte na tapetu pracovnej plochy, je najvyšší čas zakročiť. To isté platí aj pre e-maily. Niektoré výskumy ukazujú, že pokiaľ pracujeme v kancelárii, neefektívnym preberaním e-mailov trávime až polovicu pracovného času.

Nastolenie poriadku by sa malo týkať aj organizácie pracovného dňa a rutinných úloh. Aby ste zvýšili svoju produktivitu a znížili zbytočnú záťaž, skúste opakujúce sa činnosti automatizovať. K tomu vám pomôžu praktické aplikácie. Napríklad aplikácia Logi Options+ vám umožní nastaviť na svojich zariadeniach akcie, ktoré automatizujú jednoduché rutinné úlohy zaberajúce zbytočne čas. Jediným gestom na myši či klávesnicu napríklad začnete vyhľadávať v Slacku, písať e-mail alebo naraz otvoríte všetky potrebné pracovné nástroje.

Zažívajte častejšie pocit flow

Aby išla práca lepšie od ruky, ponúka aplikácia Logi Options+ tiež funkciu Flow, ktorá prináša zjednodušenú prácu naprieč počítačom. Text, obrázok či súbor tak ľahko skopírujete z jedného zariadenia na druhé, a to dokonca naprieč operačnými systémami Windows alebo MacOS. Názov Flow pritom nie je náhoda – účelom funkcie je plynulá práca, pri ktorej vás nezaťažujú technické prekážky a zbytočné zádrhele. Vďaka tomu sa ľahšie dostanete práve do tzv. flow – stavu, kedy ste hlboko ponorení do aktivity, ktorú práve vykonávate. Vo flow ste maximálne kreatívni, produktívni a zároveň pociťujete uspokojenie z práce.

Práve na dosiahnutie flow by vám malo pracovné prostredie maximálne pomáhať. Naopak skúste eliminovať glorifikovaný multitasking. Výskumy ukazujú, že robenie viacerých vecí naraz väčšinou vedie k nižšiemu výkonu a znižuje produktivitu až o 40 %.

Doprajte si radosť

Na záver ešte jeden tip Marie Kondo – nezabudnite si svoj pracovný kútik obohatiť o niečo pekné! Taká „radosť navyše“, či už je to fotografia blízkych, kvetina alebo sviečka, vám dokáže zdvihnúť náladu, zaplašiť únavu a dodať inšpiráciu. Zo svojej kancelárie, nech už sa nachádza kdekoľvek, si tak urobíte miesto, do ktorého sa budete radi vracať.

Dokonca aj po prázdninách.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej