ONLINE MAGAZIN

Hora, ktorá večne horí, nie je mýtus

Svet ukrýva mnoho pokladov a tajomstiev a aj keď bádateľov, historikov a cestovateľov je mnoho, niektoré pozoruhodné miesta sú stále prekvapením pre mnohých. Neprebádané miesta Azerbajdžanu, rozmanitá história Albánska či úchvatná atmosféra Cypru sú jedným z miest, ktoré nám majú čo ponúknuť a vyrozprávať. My vám v tomto článku priblížime dve pozoruhodné miesta, ktorým sa venovala aj svetovo uznávaná historička Bettany Hughes, a o ktorých ste možno doposiaľ nepočuli.

 
Hora, ktorá večne horí

Yanar Dagh alebo Horiaca hora je jedným z najzaujímavejších prírodných úkazov. Neďaleko Baku, hlavného mesta Azerbajdžanu, na Apšeronskom polostrove horí nepretržite od 50. rokov minulého storočia. Plamene dosahujúce výšku až 3 metre sú živené zemným plynom unikajúcim z hlbín zeme. Oheň úplne premenil charakter okolitej krajiny, ktorá je nasýtená plynovými emisiami. Ide o tak neobvyklé miesto, že bolo v roku 2007 vyhlásené za prírodnú rezerváciu. Zaujímavá história hory Yanar Dagh však siaha ešte hlbšie do minulosti. Horiaca hora priťahovala cestovateľov už v 19. storočí. Bol tu aj Alexander Dumas, ktorý prirovnal pole plameňov k horiacemu Vezuvu nad Pompejami.

Písal o večných plameňoch, ktoré ani vietor nedokáže uhasiť. Pravdou však je, že niektoré plamene nie je ťažké uhasiť, ale rovnako ľahké je ich zapáliť. O tom sa presvedčil aj jeden miestny pastier, ktorý zahodeným ohorkom spôsobil, že jedná zo stien horí už 70 rokov. Iba pár desiatok kilometrov odtiaľ sa nachádza ďalší prírodný unikát – bahenné sopky. V Azerbajdžane je ich cez sedem stoviek a mnohé z nich sú staré aj 25 miliónov rokov. Niektoré sú síce malé a merajú na výšku aj šírku len niekoľko metrov, ale iné sú aj 10 kilometrov široké a 700 metrov vysoké. Tajomstvom týchto prírodných anomálií je povrchovo vriaca magma, ktorá vytvára bublajúce jazierka. Avšak prekvapujúco tieto jazierka nie sú horúce. Ich teplota sa často pohybuje len tesne nad bodom mrazu.

Krásna Afrodita ako mohutný kus skaly

Ostrov Cyprus leží na pomedzí Európy, Ázie a Afriky. Po stáročia vstrebával vplyv rôznych mocností, ktoré sa oň uchádzali a niektoré dodnes uchádzajú. Podľa gréckej mytológie sa tu narodila bohyňa lásky Afrodita. Ak by ste čakali pri tejto príležitosti nejaký druh romantiky, horko by ste sa mýlili. Táto kráska bola stvorená bizarným spôsobom. Keď bol boh Urán vykastrovaný, jeho genitálie boli hodené do mora blízko ostrova. Tam sa spojili s morskou penou a Afrodita bola na svete.

V dávnych dobách putovali na ostrov pútnici hľadajúci lásku, aby si bohyňu uctili. Postupom času vznikol dnešný obraz Afrodity ako dokonalej krásky. Pravda je však taká, že staroveký pohľad na krásu bol značne odlišný od dnešného vnímania. Afroditu na Cypre symbolizuje už dlhé tisícročia veľký ‚Aphrodite’s Rock‘  alebo aj Petra tou Romiou. Podľa povesti bude každý, kto prepláva okolo tejto korpulentnej skaly požehnaný večnou láskou. Aj preto na tomto mieste nemajú o turistov núdzu.

Tieto a mnohé ďalšie tajomné miesta sveta vám odhalí svetoznáma historička Bettany Hughes v dokumente Poklady s Bettany Hughes. Nové diely s tajomstvami prinesie dokumentárna stanica Viasat History každý piatok o 21:00.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej