ONLINE MAGAZIN

Kriminálne leto spraví z každého diváka skúseného detektíva

Tieto prázdniny sa ponesú v duchu zločinu. Ale nebojte sa, kriminálne drámy sa v našom prípade odohrajú len na obrazovke. Televízna stanica Epic Drama prichystala veľkolepú programovú ponuku v podobe tých najobľúbenejších detektívok a ich hrdinov. Môžete sa tešiť na Slečnu Marplovú od Agathy Christie, obľúbenú Slečnu Fischerovú od Kerry Greenwoodovej, ale aj na Viedenskú krv.


Kriminálne leto bude horúce. Od prvého júlového večera až do konca augusta sa môžete premeniť na detektívov a spoločne s hrdinami svetovej literatúry či obľúbenými filmovými postavami riešiť zložité kriminálne prípady. A aké sú naše tipy?

Ako by asi vyzerala detektívka, ak by ju Agatha Christie nezačala písať? Práve táto britská spisovateľka je považovaná za človeka, ktorý dal moderným kriminálnym príbehom charakteristické rysy. A preto jej meno nesmie počas Kriminálneho leta chýbať. Okrem už zmienenej ikonickej Slečny Marplovaj vás pozývame pozrieť si aj seriál Sven Hjerson Agathy Christie. Postava tohoto fínskeho detektíva môže byť pre niekoho tak trochu detektívny oriešok, ale zarytí fanúšikovia kráľovnej detektívok vedia, že ide o postavu, o ktorej píše fiktívna spisovateľka Ariadna Oliverová, ktorá sa objavuje v príbehoch Hercula Poirota. Medzi odborníkmi sa tomuto literárnemu javu hovorí metafikcia. Ako sa s ňou autori seriálu popasovali? Presvedčte sa sami na vlastné oči.

Medzi fikciou a skutočnosťou sa ocitnete, pokiaľ si nenecháte ujsť trojdielny seriál Rillington Place. Tento pôsobivý thriller skúma skutočné zločiny pomstychtivého sériového vraha Johna Reginalda Christieho, ktorý úradoval v Londýne medzi 40. a 50. rokmi minulého storočia. Vrah sa dokázal dlho vyhýbať vyšetrovateľom a sudcom, dokonca bol za jeho činy popravený nevinný človek.

Aj ďalšia kriminálna séria nás zavedie do minulosti. Seriál Fotografie mŕtvych sa odohráva v írskom Dubline v roku 1880 a približuje fenomén takzvanej post mortem fotografie, teda pamätných fotiek mŕtvych, ktoré boli vo svojej dobe veľmi populárne. Ale keď sa medzi ľuďmi objavia fotografie umierajúcich ľudí v smrteľných kŕčoch, je nutné, aby nastúpili na scénu kriminalisti.

Náš ďalší tip smeruje na začiatok 20. storočia do Viedne. V metropole filozofie, vedy a umenia sa odohráva neobvyklá a tak trochu záhadná vražda, s ktorou pomáha žiak psychoanalytika Sigmunda Freuda Oskar Rheinhardt. Ako obstojí? Nechajte sa prekvapiť pri sledovaní deväťdielnej série Viedenská krv.

Počas Kriminálneho leta samozrejme nesmú chýbať ani naši starí známi, populárny inšpektor Dalgliesh, detektív Murdoch, Endeavour Morse, inšpektor George Gently či Slečna Scarletová a Vojvoda.

Tak nezabudnite. Či už budete počas prázdnin doma alebo na chate, horúce dni si môžete spestriť v kresle pri prípadoch Kriminálneho leta na Epic Drama.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej