ONLINE MAGAZIN

Tieto fakty by vás v Rusku nemali prekvapiť…

Rusko je podľa mnohých ľudí krajinou extrémov. Často sa hovorí, že v Rusku je možné čokoľvek. A niektoré zaujímavosti, ktoré sme pre vás pripravili to dokazujú.

77 % rozlohy Ruska tvorí Sibír. To je viac ako 13 miliónov štvorcových kilometrov.

V Rusku žije nevyvážený počet mužov a žien. Na každých 100 žien tu žije iba 86,8 mužov. Dôvodov, prečo to tak je, môže byť niekoľko. Špekuluje sa o tom, že nízky počet mužov je spôsobený tým, že mnoho z nich zomrelo v druhej svetovej vojne, ďalším dôvodom potom môže byť alkoholizmus.
Podľa zistení Rospotrebnadzoru je ročne 30 % smrťou ruských mužov a 15 % smrťou ruských žien spôsobených v dôsledku konzumácie alkoholu. Možno i preto sú ženy v Rusku viac odhodlané získavať si svojich budúcich manželov a svadobne obrúčky sami kupovať, za vlastne – jednoducho konkurencia je silná a vydajachtivých žien je veľa,.

V Rusku sa nachádza dedina Ojmjakon, čo je najchladnejšie obývané miesto na svete. Najnižšia zaznamenaná teplota v tejto dedinke je -71,2 °C (1926).

Rusko sa v medzinárodných rebríčkoch pravidelne umiestňuje na prvých miestach v konzumácii alkoholu a fajčenia. Podľa World Health Organization sú Rusi štvrtými najväčšími konzumentmi alkoholu na svete a piatymi najväčšími fajčiarmi na svete (v prepočte na jedného obyvateľa).

Najpoužívanejší vyhľadávač nie je v Rusku Google, ale Yandex. Rovnako tak tu nie je najpoužívanejšou sociálnou sieťou Facebook, ale VK – ruská obdoba facebooku.

Mesto Dzeržinsk nachádzajúce sa v západnej časti Ruska je jedným z najznečistenejších miest na svete. Muži sa tu podľa Blacksmith Institu priemerne dožívajú 42 rokov a ženy 47 rokov (2007).

Mesto Norilsk nachádzajúce sa na Sibíri je taktiež jedným z najznečistenejších miest na svete. Ťaží sa tu množstvo kovov, kvôli ktorému v okolí mesta vymreli lesné porasty o ploche 5000 km². Okrem toho majú cudzinci do Norilsku vstup zakázaný.
Ruštinu ovládajú de facto všetci obyvatelia Ruska, okrem toho sa však v Rusku hovorí ďalšími zhruba 30 jazykmi, napríklad tatárčinou alebo čečenštinou.

Ruská kultúra nie je spojená iba s konzumáciou vodky, ale aj s konzumáciou čaju. Čaj tu ponúka skvelý spôsob, ako sa zahriať pri chladných teplotách. Dokonca sa v Rusku rozšírilo príslovie: „Tam, kde majú dobrý čaj, sa pije menej vodky.“

V súčasnej dobe schvaľuje aktivity Vladimíra Putina viac ako 80 % Rusov. 52 % Rusov má potom negatívny prístup k USA a 46 % negatívny prístup k EÚ.ň

Zdroj: https://cultures.cz/
Viac informácií nájdete tu: https://cultures.cz/10-faktu-o-rusku-ktere-vas-prekvapi/

Foto: Flickr

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej