ONLINE MAGAZIN

S inšpektorom Gentlym do zlatých rokov šesťdesiatych

„Zlaté šesťdesiate“ je pojem, ktorý sa spája s daným obdobím ako u nás, tak aj na Západe. Zatiaľ čo v  československom kontexte priniesli uvoľnený režim, aj keď len dočasne, západný svet si toto obdobie spojuje s určitou rebéliou voči systému. I keď ani na jednej strane železnej opony to nebolo úplne ružové.

Svoje o tom vedel aj inšpektor George Gently, hlavná postava detektívneho seriálu, ktorý nesie rovnaký názov. Dej sa odohráva vo Veľkej Británii práve v 60. rokoch. Začali sa vtedy ozývať mladí ľudia, ktorí sa zapájali nie len do odporu voči štátu, ale zároveň aj vo väčšom užívali drogy. Ba čo viac, v tomto období bola veľmi tenká línia medzi policajtami a zločincami a nikto si nemohol byť istý, kto na ktorej strane stojí.

 

Vražda motorkára

Jednou z výnimiek bol práve George Gently, jeden z posledných neskorumpovaných (a nezkorumpovatelných) mužov zákona.

Policajný inšpektor, ktorého v seriáli stvárňuje  Martin Shaw, si v úvodnom diely seriálu berie z osobných dôvodov prípad zavraždeného mladého motorkára, ktorý bol namočený v drogovom podsvetí.

Prípad, ktorý mal byť posledným v Gentlyho kariére, má bolestnú príchuť. Istý preslávený gangster, ktorého Gently podozrieva z toho, že je s vraždou mladého motorkára spojený, mu predtým zabil ženu. Do toho inšpektorovi ešte komplikuje situáciu jeho pridelený „parťák“, horkokrvný policajt John Bacchus, ktorý predtým tiež podľahol korupcii.

 

 

 

 

 

Kto je George Gently

George Gently je postava, ktorá do obdobia rebélie a odporu voči systému akoby vôbec nezapadala. Motorkárske gangy, bary s jukeboxom a kolujúce drogy, to nebol jeho svet. Gently je kontrastom voči tomuto svetu. Starosvetský gentleman, veterán 2. svetovej vojny, ktorý kedysi bojoval pod velením generála Montgomeryho, sa teraz snaží o nadľudský počin, zmeniť k lepšiemu skorumpovanú britskú políciu.

Scenáristom a producentom nového seriálu je Peter Flannery, ktorý hľadal témy, ktoré by mohol spracovať do seriálu, narazil na sériu kníh o inšpektorovi Gentlym v kníhkupectve viac menej náhodou. Rovnako tak predtým nepoznal, ani autora, Alana Huntera. Ale postava zvláštneho policajta učarovala Flannerymu. Predstavoval preňho dokonalú postavu pre sfilmovanie.

Zameranie na 60. roky

Flannery na Gentlym oceňoval jeho staromódnosť nie len v jeho metódach a prístupe, ale tiež v hodnotách, ktoré tento policajt vyznával. Aj keď pôvodná predloha sa odohrávala v pomerne širokom časovom období medzi 50. a 80. rokmi 20. storočia, Flannery sa vo svojej adaptácii zameral výhradne na 60. roky v Anglicku a to najmä preto, lebo mal pocit, že išlo o dekádu, počas ktorej prechádzala spoločnosť obrovskými zmenami.

 

Zároveň bol rád, že môže písať o dobe, ktorá mu bola veľmi blízka, keďže v nej vyrastal. Seriál okrem toho sa líši od ostatných tým, že hlavná u nej nie je zápletka, ale postavy. Tento postup využil Flannery a jeho štáb aj v druhej sezóne, ktorá pozostáva zo štyroch epizód, z ktorých je každá zameraná na samostatný prípad.

Problémy, ktoré jednotlivé epizódy vykresľujú, potraty, sexualita, gangy mladých, zneužívanie detí, rasizmus či terorizmus, boli v 60. rokoch vnímané úplne inak ako dnes. Flannery to zhrnul ako: „Minulosť je iná zem.“ V 2. sérii bola postava Gentlyho vyšperkovaná a zásadnu rolu v nej hrá aj dynamika postavy Bacchuse. S inšpektorom Gentlym sa môžete zoznámiť prostredníctvom televíznej stanice Epic Drama a to už od 7. mája, kedy má o 19:30 premiéru.

 

Trailer: https://youtu.be/ATzy3N6z7Zk

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej