ONLINE MAGAZIN

Predstavujeme vám najkrajšie zámky a hrady na Morave

Hoci v posledných dňoch zavládlo v našej republike sychravé počasie, predpoveď na nasledujúce týždne je značne pozitívna; babie leto!
A viete, ako si babie leto užijete najviac? Predsa sa pohárikom burčiaku v ruke. Ako je známe, najlepšie burčiak nájdete na južnej Morave, rovnako ako niektoré z najkúzelnejších hradov a zámkov. Využite prílev posledných slnečných lúčov a vyrazte pred koncom letnej sezóny na výlet!

Špilberk

Hrad v centre mesta, ktorý napriek tomu poskytuje úžasné vyhliadky a cez sezónu ponúka pestrý program. Hoci bol hrad založený už v roku 1240 Přemyslom Otakarom II., svoju dnešnú podobu získal v období baroka. Po požiari v 16. storočí bol hrad prestavaný na pevnosť, ktorá mala mesto ochrániť pred hroziacim nebezpečenstvom zo strany Turkov. Neskôr v 17. storočí dokonca ubránil mesto pred Švédmi, ktorí v tú dobu Brno obliehali. Okrem pevnosti slúžil Špilberk tiež ako štátne väzenie, v ktorom nejaký čas strávil aj známy lúpežník Václav Babinský. Teraz sa na Špilberku usporadúvajú najrôznejšie koncerty, letné kiná či výstavy. Za zmienku stojí aj záhrada pod hradbami, priľahlý park, s krásne upraveným trávnikom, o ktorý sa stará najlepšia robotická kosačka.

Z tohto miesta  je nádherný výhľad na centrum mesta.


Bučovice

Talianska renesancie na južnej Morave. Aj takto by sa dal nazvať malebný štvorkrídlový zámok Bučovice, ktorý nechal v 16. storočí postaviť vplyvný moravský šľachtic Jan Šembera. Priestor nádvoria obklopuje trojposchodová arkádová ochodz, strážiaca manýristické sochu bakchanta (príslušníka družiny boha vína Dionýza). Manieristická je aj výzdoba vnútorných sál, z ktorých najkrajšie sú bezpochyby Cisárska a Venušina sála. Kuriozitou je takzvaný Zajačía izba, ktorá je vyzdobená motívmi, ktoré sa dajú označiť za sci-fi. Ich dominantou sú totiž zajace, ktorí prevzali vládu nad svetom, a preto tu môžeme nájsť napríklad maľbu „Bitka zajacov so psami“, „Lov ľudí“ či „Útok zajačej jazdy proti ľudskej pechote“.

Buchlov

Románsky hrad Buchlov stojí na kopci na výbežku pohoria Chriby, nie je preto prekvapením, že už v čase svojho založenia slúžil ako pevnosť. Od 13. storočia sa v jeho vlastníctve vystriedalo mnoho rodov, pričom ho takmer zakaždým pozmenili. Posledná zmena prebehla v 17. storočí; k hradu bolo pristavené predhradie. Jadrom hradu sú dve románske veže a románsky palác, zaujímavá je tiež gotická hradná kaplnka sv. Barbory. V súčasnosti ponúka Buchlov až sedem rôznych okruhov, ktoré si možno prejsť (niektoré iba so sprievodcom). Zaujímavosťou buchlovského nádvoria je štvorcový kameň, nad ktorým rastie takzvaná Lipa neviny. V minulosti musel obvinený zasadiť na tomto mieste mladú lipu koreňmi hore a ak sa korene obalili lístím, bol dotyčný vyhlásený za nevinného.

Bouzov

Skvost českých rozprávok so svojou polohou síce pripisuje strednej Morave, napriek tomu by ste ho nemali vynechať. Svojim romantickým vzhľadom láka nielen turistov, ale aj filmárov, a preto môžeme Bouzov uvidieť v mnohých rozprávkach. Za zmienku stojí  rozprávka „O princeznej Jasněnce a lietajícim ševci“, „Arabela sa vracia aneb Rumburak kráľom Ríše rozprávok“ alebo „Rumplcimprcampr“. Cimburie, arkiere, strieľne, umelecké diela, na mieru vyrobený nábytok či funkčné padacie mosty. Týmto všetkým sa môže hrad pýšiť, napriek tomu je však s jeho históriou späté aj nešťastie. Počas druhej svetovej vojny daroval Adolf Hitler zámok Heinrichovi Himmlerovi, vedúcemu gestapa. Oddiel SS, ktorý na hrade prebýval, roku 1945 vypálil priľahlú obec Javoříčko. Dnes je však hrad centrom výstav, koncertov, divadelných predstavení a predovšetkým svadieb. Všetko zlo je z neho vyhnané.

Milotice

Z škaredého káčatka labutí a z obyčajnej tvrze zámkou; taký je príbeh jednej z najkrajších barokových stavieb na Morave. Svoj súčasný vzhľad však dostal zámok až počas rekonštrukcie v 20. storočí. Na výstavbe a výzdobe sa podieľala rad uznávaných mien. V 18. storočí boli z Viedne na tento účel povolaní Franz Kohl (autor zámockej kaplnky), Josef Ignaz Mildorfer (autor fresiek na klenbe kaplnky) a J. K. Schletterer (autor brány a sôch na moste). Nielen zámok samotný, ale aj jeho okolie láka na preskúmanie. K vstupu vedú gaštanové aleje, barokový vzhľad dopĺňa francúzska záhrada, na ktorú nadväzuje anglický park s bažantnicou.

Chropyně

V okrese Kroměříž sa nachádza mesto Chropyně, rodisko bájneho kráľa Ječmínka. Dominantou mestečka je zámok, ktorý podobne ako Milotice vznikol z nezaujímavej pevnosti na začiatku 17. storočia. Pôvodne manýristický vzhľad zámku bol postupom rokov čoraz viac romantizovaný, napriek tomu v jeho dnešnej podobe nájdeme prvky oboch slohov. Interiéry však tiahnu skôr k romantizmu, o čom svedčia aj dva najkrajšie sály zámku; Ječmínkův a Rytiersky. S deťmi sa určite oplatí navštíviť aj zámockú galériu. Najmenší si prídu na svoje vďaka interaktívnym programom, ktoré sú súčasťou výstav.

 

Zdroj: https://ifenomen.cz/

Viacej informácií: https://bit.ly/2YmC7uZ

Video: youtube

Foto na titulke: Hrad Bouzov

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej