ONLINE MAGAZIN

Hrad Helfštýn

Monumentálna hradná architektúra Helfštýna sa týči nad údolím Moravskej brány. Celý komplex tvorí rad stavieb úžitkových i fortifikačných. V súčasnej dobe sú na hrade sprístupnené štyri nádvoria.
Má päticu brán, množstvo bášt, veží a rozsiahly systém vnútorného i vonkajšieho opevnenia. Svojou rozlohou patrí k najrozsiahlejším hradným komplexom v Európe.

História hradu

Rozsiahla zrúcanina hradu Helfštýna, dominujúca celému údoliu Moravskej brány, podnecovala už na konci 18. storočia romantizujích historikov k falošným úvahám o pôvode hradu v ďalekej minulosti.

Hrad Helfštýn (zvaný tiež Helfštejn, nemecky Helfenstein) vznikol so všetkou pravdepodobnosťou v poslednej štvrtine 13. storočia a jeho zakladateľom a prvým majiteľom bol sliezsky šľachtic Friduš (Fridrich) z Linavy.
Friduš z Linavy, ako uvádza s odstupom času záznam v moravských doskách krajinských z roku 1349, sa zmocnil (snáď počas bezvládia, po smrti Přemysla Otakara II. Roku 1278) v tomto kraji časti majetku pánov z Drahotuš a vybudoval na najvyššej časti hrebeňa, nad riekou Bečvou , chránené strmými svahmi, malý hrad s oválnym pôdorysom.
Hrad vznikol na ploche dlhej približne 50 m a širokéj 30 m a bol už vtedy opevnený silnú hradbou múrov, doplnené na juhu mohutnou okrúhlou vežou. Na severnej strane bol umiestnený prostý hradný palác, ktorý mal okrem pivnice ešte dve podlažia.
Celý areál hradu bol obohnaný širokým parkánom, za ktorým bola vyhĺbená ochranná priekopa.

Stále expozície

Expozícia umeleckého kováčstva

Unikátna zbierka umeleckého kováčstva je prezentovaná na rade miest hradu Helfštýn. Hlavným centrom pre prezentáciu je stála expozícia situovaná do suterénnych priestorov hradného paláca na štvrtom nádvorí.

Správa hradu Helfštýna sa systematickej profilácii činnosti, venuje už desiatky rokov. Predmety pochádzajú z obdobia od roku 1985 do súčasnosti.

Prvý z nich získalo Múzeum Komenského v Přerove v roku 1985. Zbierka umeleckého kováčstva uložená na Helfštýne patrí svojím rozsahom a náplňou k svetovým unikátom a každoročne sa rozširuje o desiatky umeleckých prác. Teraz obsahzje cez 1100 kováčskych exponátov z celého sveta. Spočiatku tvorili zbierku exponáty vykované počas medzinárodného stretnutia umeleckých kováčov Hefaiston. Tieto predmety sú špecifické tým, že ich výroba spravidla neprekročila časový rozsah dvoch hodín.

Dané priestory nedovoľujú súbežne vystaviť všetky ocenené či inak významné práce, preto sa scenár výstavy každoročne obmieňa. Stálu expozíciu navyše dopĺňajú monumentálnejšie kompozície vzniknuté pri kováčskom fóre či získané nákupom vybraných prác, darom alebo zapožičaním.
Zárukou atraktivity expozície je autorské zastúpenie najvýznamnejších umeleckých kováčov od druhej polovice 20. storočia až po súčasnú svetovú špičku. Priestor je však venovaný aj začínajúcim autorom a absolventom odborných vzdelávacích inštitúcií, v expozícii tak návštevníci môžu vidieť tiež ocenené maturitnej či absolventskej práce.

Zbierka sa skladá z umeleckých predmetov vytvorených prevažne klasickými, ale aj inými súčasnými kováčskymi technikami (vypaľovaním, vyrezávaním plameňom, zváraním a i.). Použitými materiálmi sú železo, nerezová oceľ, meď, ale aj ďalšie kovy. Nezriedka sa môžeme stretnúť aj s doplnkovými materiálmi ako kameň, drevo alebo napríklad sklo. Diela ako také, sú predovšetkým voľné plastiky, na ktorých možno pozorovať neobmedzenosť remeselných možností, umeleckú invenciu a značnú mieru nápaditosti. Niekedy sú to okenné a dverové mreže, zábradlia, vyvedené  klasickom ornamentálnym tvaroslovým či úplne originálnymi spôsobmi s vloženými figúrami. Zbierka obsahuje aj predmety úžitkového umenia (napríklad krbové náradia, kľučky, vešiaky).

Zbierky umeleckého kováčstva spravuje Múzeum Komenského v Přerove, P.O. Súčasným správcom zbierky je Bc. Jan Lauro.

Viacej o stálych expozíciách sa dozviete tu:

https://bit.ly/3BJOG1S

Kontakty:

Hrad Helfštýn
Týn nad Bečvou
751 32
tel.: 581 797 093

Kastelán hradu Helfštýn

mob.: 606 211 034

Pracovnice vztahů k veřejnosti

Bc. Eva Lehnertová
mob.: 770 142 113
e-mail: lehnertova@prerovmuzeum.cz

Pokladna/rezervace skupinových prohlídek

tel. : 581 702 030
tel. : 581 797 407

Prodejna/suvenýry

tel.: 581 797 093
e-mail.: suvenyry.helfstyn@prerovmuzeum.cz

Restaurace

Helfštýnská holba
tel.: 581 797 406

Foto na titulke: Hrad Helfštýn / foto Viktor Cicko
Video: Viktor Cicko

Text: zdroj -https://helfstyn.cz/

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej