ONLINE MAGAZIN

Cestovanie časom je možné, uznali vedci, tok dejín ale nezmeníme

Keby sme mohli cestovať v čase, bolo by možné zabiť Hitlera ešte pred jeho nástupom k moci alebo zabrániť rozšíreniu nového koronavírusu?
Táto otázka znie ako námet pre hollywoodske tvorcov, avšak mnohí vedci sa ňou vážne zaoberajú. Z posledných výsledkov ich práce vyplýva, že návrat do minulosti je teoreticky možný, zmena udalostí ale nie.
Výskum možnosti cestovania v čase sa odvíja od objavu Alberta Einsteina, ktorý vo svojej dobe zistil, že čas nie je konštantou, ale závisí na rýchlosti, akou sa vo vesmíre pohybujeme. Ak by ste sa vydali na výlet k nejakej vzdialenej hviezde a raketa by vyvinula rýchlosť blížiacou sa rýchlosti svetla, po návrate domov by ste stále vyzerali rovnako, zatiaľ čo z vašich súrodencov a priateľov by už boli dedkovia a babičky.

Týmto spôsobom by bolo možné preniesť sa v čase dopredu. Einstein rozvinul aj myšlienku vrátiť sa v ňom späť. Predpokladal, že v časopriestore existujú tzv. Červie diery, čo sú oblasti zakrivené tak, že spájajú dva vzdialené body a častica sa v nich môže navrátiť do svojej predchádzajúcej pozície v skoršom čase.

Problémom však zostáva, že simulácia červej diery v kombinácii s potrebnou energiou a rýchlosťou zatiaľ nie je v ľudských technických možnostiach. Tím vedený austrálskym profesorom fyziky Timom Ralphom však vykonal experiment aspoň s fotónmi. Dokázal pritom, že návrat svetelnej častice do minulosti nie je sci-fi, ale možno realita. (Zdroj: www.businessinsider.com.au, jún 2014)

Ak by sa človek mohol pohybovať rovnako rýchlo ako fotón a sledoval by zakrivenú dráhu umelo vytvorené červej diery, teoreticky by sa mohol ocitnúť na niektorom z predchádzajúcich bodov svojho života, a dokonca sa tu stretnúť so svojím mladším „ja“. Vedci ale riešia zásadný paradox, vyjadrený jednoduchým príkladom: ak by ste pri návšteve minulosti nešťastnou náhodou zabili svojho dedka, potom by ste sa nemohli narodiť, a teda by ste ani nemohli cestovať v čase a zabiť dedka.

Doktor filozofie z univerzity v Birminghame zastáva názor, že cestovateľ v čase nebude mať možnosť do toku dejín nijako zasahovať: „Možno zastrelíte nesprávnu osobu alebo zmeníte názor. Alebo naozaj zastrelíte svojho domnelého dedka, ale vyjde najavo, že babička mala vášho otecka s pánom, ktorý v ulici rozvážal mlieko. “

Austrálsky fyzik z univerzity v Queenslande Fabio Costa dáva Effinghamovi za pravdu. Podľa neho nie je napríklad možné, aby sa naplnilo želanie mnohých teoretikov zabiť spätne Hitlera. „Nie je to možné, pretože sa to nestalo,“ uviedol Costa.
Rovnako tak by jednotlivec ťažko zabránil rozšíreniu Covid-19. Predstavte si, že by ste v roku 2019 pobehovali po wuhanskej tržnicu a snažili sa miestnym úradom vysvetliť, že sa tu ľudia čoskoro nakazia smrteľným vírusom, ktorý paralyzuje svet. Veril by vám niekto?

„Matematické výpočty nám ukázali, že časopriestor je schopný situácia prispôsobiť tak, aby sa zabránilo paradoxom,“ uviedol Costův študent Germain Tobar, ktorý na danú tému vypracoval vlastnú štúdiu. Pre obyčajného človeka, ktorý si z matematiky pamätá maximálne rovnice o jednej neznámej, to znie ako špekulácie o „zásahu vyššej moci“, respektíve maju predstavu, ze na cestovanie v čase im postačí vhodne upravený konvektomat.
Pred kolegami z branže je však Tobar schopný svoju teóriu vedecky obhájiť.
Potom je tu však ešte jedna možnosť, zrozumiteľne vysvetlená slovami americkej astrofyzičky Janny Levin: „Možno, ak sa z akéhokoľvek dôvodu rozhodnete vydať sa späť a zabiť svojho dedka, svet sa v ten moment rozdelí do dvoch odlišných realít. Aj keď vám bude pripadať, že ste zmenili minulosť, v skutočnosti ste ju nezmenili, len ste vytvorili nový prúd histórie. “
(Zdroj: www.nationalgeographic.com, december 2020)

Tým by sme sa však dostali k ďalšej samostatnej veľkej kapitole teoretickej fyziky, ktorou sú paralelné svety. K uspokojivým odpovediam na otázky o ich existencii ešte povedie dlhá cesta a k vynálezu stroja času bude ešte dlhšia. Zatiaľ sa musíme uspokojiť so záverom, že pohyb do minulosti možný je, ale časopriestor si sám nadiktuje, ako bude naša návšteva histórie prebiehať.

 

Zdroj: https://www.dotyk.cz/

Viacej informácií tu: https://bit.ly/3E9SR8w

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej