ONLINE MAGAZIN

Egyptské pyramídy v Gíze: Aká tajomstvá a zaujímavosti sú tu ukryté ?

Pyramídy v Gíze: Ak ste ešte nenavštívili tento jeden z divov sveta, potom by rozhodne toto miesto nemalo chýbať na zozname, ktoré je potrebné aspoň raz za život vidieť. Ohromia krásou, dokonalosťu prevedienia, očarí atmosférou a uchvátia tajomstvom, ktoré v sebe ukrývajú.
Pyramídy v Gíze ponúkajú fascinujúci pohľad. Nachádzajú  sa 8 km od hlavného egyptského mesta Káhiry na západnom brehu Nílu. Miesto v púšti, ktoré je pravdepodobne najimpozantnejšou nekropolou, ktorá kedy bola vôbec postavená.

Pre lepšie porozumenie aneb návrat v čase
V starom Egypte ľudia boli presvedčení, že ich vládca, tj. Faraón, je samotným stelesnením boha. Z tohto dôvodu samozrejme musel byť aj náležite po smrti pochovaný. Vtedy bola silná viera v posmrtný život. Faraon sa svojou smrťou vrátil tam, odkiaľ prišiel, tj. Späť k bohom. A keďže pre túto cestu muselo byť posmrtné telo faraóna dokonale zachované, bola snaha o čo minimalizáciu prístupnosť do miest posledného odpočinku.

K tomu slúžila pohrebná komora, kde boli uchovávané balzamovanie mŕtvola a to so všetkým, čo by mohol faraón potrebovať, ako napríklad oblečenie, potraviny, šperky i zbrane. Zámerne bola volená západná strana rieky Nílu, lebo tam zapadá slnko, teda sa podľa starých Egypťanov, tu nachádza ríše mŕtvych.

Impozantné pyramídy v Gíze
Tejto dominante vládne najväčší a najstarší z egyptských pyramíd a to Cheopsova, či taktiež známa ako Chufevova. Pyramída týčiace sa do výšky 138 metrov, hoci v čase postavenia dosahovala výšku 148 metrov. Pyramída, ktorá zaberá plochu o niečo málo viac ako 5 hektárov. V základe pyramídy sú použité kamenné kocky, ktoré človeku dosahujú až k hrudníku.

Uprostred sa nachádza pyramída Kefrenova, ktorá je pozoruhodná tým, že na jej špici zostala časť vápencového obloženia, ktorá nám ukazuje, ze i v dávnych dobách poznali dokonali leveling systém pri úprave obkladu. Pôvodne boli pyramídy hladké celé a obložené vápencom. Pyramída nesie názov po jednom z Cheopsových synov, Kefrena. Najmenšia z pyramíd sa nazýva Mikerinova. Je zaujímavá sa tým, že bola obložená ružovou žulou, čo bol vtedy veľmi drahý stavebný materiál.

Niekoľko podivuhodných faktov
Je až zarážajúce, že vo vnútri pyramíd sa nenachádzajú žiadne maľby, okrem niekoľkých poznámok vtedajších robotníkov, ktoré priamo odkazujú na meno faraóna Cheopsa, ale už nehovoria nič o tom, či to bol on, kto nechal postaviť pyramídu. Existuje totiž istá skupina ľudí, ktorá zastáva názor, že na stavbe týchto pyramíd sa podieľala mimozemská civilizácia.
Veľká pyramída v Gíze je zároveň najstaršia zo siedmich divov sveta a ako jediná doteraz existujúca. Odhaduje sa, že na stavbe pyramíd v Gíze pracovalo minimálne 100 000 osôb. Ide o pyramídy, ktoré chránia tiež Veľkú sfingu, čo je najväčšia monolitná socha na svete a predpokladá sa, že tvár sfingy vystihuje tvár faraóna Rachefa.

Uvádza sa, že výstavba každej pyramídy mohla trvať okolo 200 rokov. Dodnes nie je známy presný počet pyramíd patriacich do tohto komplexu. Niektoré totiž boli doložené prostredníctvom písomných prameňov, ale v skutočnosti neboli objavené alebo identifikované.

Zdroj: https://vyslapy.cz/

Viac informácií: https://bit.ly/3hneAka

Foto: Depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej