ONLINE MAGAZIN

Soul-jazzová superstar Gregory Porter vydáva album Nat King Cole & Me!

Gregory Porter, jeden z najúspešnejších jazzových umelcov súčasnosti, spievajúca senzácia a držiteľ Grammy, vydáva už zajtra 27. októbra nový album Nat King Cole & Me. Album je Gregoryho vyjadrením hlbokej osobnej pocty legendárnemu jazzovému spevákovi a klaviristovi Nat King Coleovi, ktorý u neho vzbudil jeho lásku k hudbe, a ktorého jedinečný štýl hudobník obdivuje celý život.

Cole bol unikát. Zanechal za sebou úžasnú hudbu – nedá sa nebyť ovplyvnený jeho nevídanou farbou, štýlom a neprekonateľnou nonšalantnosťou. Je iba prirodzené, že sa vydám za koreňmi svojej inšpirácie a tam, odkiaľ pochádzam. A moje korene sú moja mama, gospelová hudba a Nat King Cole,“ dodáva k novinke Gregory.

 

Vplyv Nat King Colea na život a hudbu Gregoryho Portera je značný – niektoré spomienky na neho sa spájajú s hudobníkovým raným detstvom. „V piatich alebo šiestich rokoch vo mne Natova hudba vyplnila prázdnotu. Môj otec v mojom živote nebol prítomný a nedával najavo akýkoľvek záujem o moju osobu či výchovu. Natove slová sa tak pre mňa stali životnými lekciami, studnicou múdrosti a otcovských rád, ktoré som tak potreboval,“  približuje hlbší význam albumu Gregory.

 

Vlajkový singel Smile a piesne L-O-V-E a Nature Boy obsahujú úryvky priamo z Coleových melódií a skladba When Love Was King je zasa Coleom inšpirovaná verzia Gregoryho vlastnej piesne, ktorá bola v originálnom znení pôvodne vydaná na platinovom albume plnom hitov Liquid Spirit. Najnovší album Nat King Cole & Me je výnimočný aj v tom, že ide Porterov prvý počin, ktorý nahrával s kompletným orchestrom. O aranžmány skladieb sa postaral šesťnásobný držiteľ Grammy  Vincent Mendoza a okrem Gregoryho budeme na albume môcť počuť  jazzové trio Christiana Sandsa, Reubena Rogersa a Ulysses Owensa, ako aj trúbkara Terenca Blancharda.

Novinka vychádza už zajtra a dostupná bude na CD, vinyle, ako aj elektronicky. Fanúšikovia si budú môcť taktiež vybrať medzi štandardnou verziou s dvanástimi piesňami, alebo deluxe verziou, ktorá obsahuje tri bonusové songy naviac.

Gregory Porter si publikum na celom svete podmanil svojím bohatým soulovým hlasom. Za albumy Liquid Spirit a Take Me to The Alley získal ceny Grammy a stal sa jednou z celosvetovo najvýraznejších a najznámejších hviezd súčasnej jazzovej scény. Porter pravidelne vypredáva koncerty a je pozývaný do prestížnych televíznych show, ako je napríklad The Graham Norton Show či BBC Music Awards. Stal sa miláčikom Veľkej Británie, kde niekoľkokrát spieval pre kráľovnú a vystupoval na najslávnejších hudobných festivaloch.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej