ONLINE MAGAZIN

TIP NA VÍKEND

Jarné prázdniny sú v Regióne Trnava plné kultúrnych podujatí pre všetkých

 V Divadle Jána Palárika uvedú divadelnú inscenáciu Filip, ktorou vlani v októbri vzdali poctu spevákovi, hercovi a humoristovi Jaroslavovi Filipovi.

Text hry je zostavený z autentických spomienok, dokumentov, rozhovorov a korešpondencie s umelcom. Nebude chýbať živá hudba, zahrá si aj pianíno, na ktorom Jaroslav Filip hrával. Predstavenie je na programe v piatok a v sobotu, 8. a 9. marca o 19:00 h.

Predstavenie Filip, zdroj Divadlo Jána Palárika

Teším sa, že si opäť pripomenieme našu divadelnú osobnosť. Ide o originálnu kompozíciu, kde postavu Jara Filipa stvárňuje všetkých osem účinkujúcich hercov, ktorí sú navyše oblečení do jeho typického menčestrového obleku či námorníckeho trička,“ hovorí Katarína Čučková z Divadla Jána Palárika o predstavení, ktoré bolo počas svojej vlaňajšej októbrovej premiéry vypredané.

Divadelné javisko V DJP bude v nedeľu 10. marca patriť divadelnému predstaveniu s názvom Púpätko. Ide o netradičnú inscenáciu, do ktorej sa v sprievode hercov zapoja aj deti od šiestich mesiacov do troch rokov spoločne so svojimi rodičmi. Interaktívna divadelná hra dá aj tým najmenším divákom možnosť spoznať čaro divadla zblízka.

Predstavenie Púpätko, zdroj Divadlo Jána Palárika

„Pozývame všetkých rodičov s deťmi, aby vstúpili do fascinujúceho sveta, vďaka ktorému môžu aj tí najmenší objavovať a zažívať prostredníctvom hudby, zvukov a hlasov prvé kontakty s divadlom,“ dodáva Katarína Čučková.

Tento nezvyčajný formát sa do Trnavy vracia po úspešnej minuloročnej marcovej premiére. Autorkou konceptu je poľská režisérka Alicja Morawska-Rubczak, ktorá sa špecializuje na divadlo pre deti do troch rokov.

Predstavenie Púpätko, zdroj Divadlo Jána Palárika

Otvorené budú aj trnavské galérie

Jarné prázdniny dávajú tiež priestor na návštevu múzeí a výstav. Galéria Jána Koniarka, ktorá sídli v Kopplovej vile, v súčasnosti hostí až dve výstavy. Svoju výstavu formou vizuálnej eseje pod názvom Bodnutie včelej kráľovnej predstavuje maliarka Monika Germuška Vrancová.

Súčasnú českú tvorbu reprezentuje expozícia Na dvorečku… Blackbird od bratov Iva a Zdenka Markových. Obe spomínané výstavy si návštevníci môžu pozrieť počas celého prázdninového týždňa v otváracích hodinách od 9:00 do 17:00 h. a počas víkendu od 13:00 do18:00 h.

Výstava Čepan Gallery, zdroj Čepan Gallery

Výstavu s názvom 128 centimetrov nájdu návštevníci v Galérii Čepan na Nádvorí. Dizajnérka Veronika Kurcinová, ktorá meria presne 128 centimetrov, predstavuje jej pohľad na svet prostredníctvom ilustrácií, fotografií a citátov, ku ktorým pridáva veľkú dávku nadhľadu a humoru. Výstava potrvá do 7. apríla a vstup je pre všetkých záujemcov zdarma. Otváracia doba galérie je denne od 11:00 do 19:00 h.

V obci Smolenice, priamo na Smolenickom zámku, budú premietať detský film Nerozlučná dvojka v piatok 8. marca o 17:30 h. a zároveň pripravujú knižnú besedu o Pálffyovcoch v Smoleniciach na sobotu 9. marca v zámockej kaviarni Galéria. Na obe podujatia je vstup voľný. Prehliadky zámku prebiehajú počas jarných prázdnin od 11:00 do 17:00 h.

Smolenický zámok, kaviareň Galéria, zdroj Smolenický zámok

Smolenický zámok, kaviareň Galéria, zdroj Smolenický zámok

Viac informácií o divadelných podujatiach nájdete na stránke: https://www.djp.sk/kalendar

Novinky z kultúrneho strediska Malý Berlín sú dostupné na webe: https://www.malyberlin.sk/eventy/veronika-kurcinova-128-cm/

Informácie o výstavách v Galérii Jána Koniarka: https://www.gjk.sk/vystavy-podujatia#aktualne

Podujatia na Smolenickom zámku: Aktuality Archieven – Smolenicky Zamok (sav.sk)

Foto na titulke: Predstavenie Filip_zdroj Divadlo Jána Palárika 

Zdroj foto: Divadlo Jána Palárika, Galéria Jána Koniarka, Čepan Gallery, Smolenický zámok

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava. Otváracie hodiny TIC nájdete na http://bit.ly/TuristickeInformacneCentrum

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej