ONLINE MAGAZIN

Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik

Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.

Vlak odchádza za dedičstvom UNESCO na Spiši z košickej hlavnej železničnej stanice v sobotu 2. apríla o 7:20. Po celodennom výlete vyrazí zo Spišského Podhradia nazad do Košíc o 17:10. Vlak vypravia spoluorganizátori – dobrovoľníci z občianskeho združenia Detská železnica Košice aj s podporou Železníc Slovenskej republiky. „K atraktívnemu výletu za krásami Košického kraja prispeje samotný dopravný prostriedok – legendárne motorové vozne 810, ale aj cieľová stanica v Spišskom Podhradí, ktorá je už niekoľko rokov opustená. Je však ideálnym východiskovým bodom k pamiatkam Svetového dedičstva UNESCO na Spiši,“ načrtol predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

Z dôvodu obmedzenej kapacity vlaku je nutná rezervácia miest vopred elektronicky na adrese: rezervaciedzk@gmail.com. Podrobnosti k jazde nájdete na www.kosiceregion.com a na www.detskazeleznica.sk.

Destinácia Košice región sa vyznačuje rôznorodosťou jednotlivých mikroregiónov, no výraznou spoločnou črtou je vynikajúca dostupnosť Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. „Ak ponímame Košice ako základný východiskový bod turistu, vie sa do 100 minút dopraviť až k 18 pamiatkam zapísaným na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Preto sme pre celé rodiny pripravili ponuku, v podobe výletov nostalgickým vlakom aj po tých tratiach, kde už v súčasnosti vlaky s cestujúcimi nejazdia. Pred nami je v tomto roku šesť výletov k najvzácnejším pýcham regiónu svetového významu,“ ozrejmila podstatu nového produktu výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. „Súčasťou výletov VLAKOM ZA UNESCOM je tiež ponuka uceleného programu, služby turistického sprievodcu a návštevníkom určite poslúži aj naša mobilná aplikácia Košice región, ako digitálny sprievodca po celom regióne,“ doplnila.

Vláčikom za UNESCOM je projekt organizácie Košice Región Turizmus, ktorý finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Zahŕňa šesť originálnych výletov, ktoré vyvrcholia 17. novembra mimoriadnou retro-jazdou do Plešivca a jaskyne Domica.

Čo sa na Spiši oplatí vidieť?

Samotný hrad, ale aj jeho okolie, vytvárajú výnimočný celok s významnou historickou, ale aj kultúrnou hodnotou:

Spišský hrad je najväčším hradným komplexom Slovenska a jedným z najväčších v Európe. Patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky na Slovensku, počas vlaňajšej sezóny dokonca zaznamenal rekordnú návštevnosť a prelomil magickú hranicu 200-tisíc návštevníkov. Peší výstup zo stanice v Spišskom Podhradí k hradu trvá asi 30 minút. Atrakciou je originálne kamenné dielo na svahu Spišského hradu, kopírujúce obrázok koňa z keltskej mince nájdenej na tomto území a vystavenej v hradných interiéroch.

Spišské Podhradie zaujme gotickým kostolom Narodenia Panny Márie, kláštorom milosrdných bratov, klasicistickým evanjelický kostol, zachovalou židovskou synagógou, radnicou a Mariánskym stĺpom. V minulosti sa tu vyrábali preslávené Spišské párky, ktoré dokonca predávali ako špecialitu v budapeštianskych reštauráciách. Vychádzkovou chôdzou sa sem zo stanice dostanete za 10 minút.

Spišská Kapitula – sídlo spišského biskupstva – je komplexom vzácnych objektov. Existencia Spišskej Kapituly podčiarkuje historický význam celej lokality. Už v 11. storočí sa totiž na tomto území nachádzal prvý, pravdepodobne benediktínsky kláštor. Dominantou Spišskej Kapituly je Katedrála sv. Martina. Zo stanice ste tu za 30 minút.

Žehra – kostol Ducha Svätého je najznámejšou pamiatkou tejto obce. Biely kostol s charakteristickým cibuľovitým ukončením veže z 13. storočia ukrýva unikátne fresky svetového významu. Peší výstup po ceste zo stanice v Spišskom Podhradí trvá asi 80 minút.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej