ONLINE MAGAZIN

Nástup do lietadla

Po úspešnom absolvovaní bezpečnostnej kontroly, inými slovami detekčnej kontroly, sa cestujúci ocitne v odletovej hale letiska. V čakacej zóne si na monitoroch pozrie, ktorý odletový východ (gate, resp. odletová brána) je priradený k jeho destinácii a dopravcovi. Túto informáciu má zároveň aj na palubnej vstupenke, resp. mu ju poskytnú pracovníci letiska pri vybavovaní na check-ine. Na letisku BTS sa nachádza spolu 13 východov.

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave sa stalo 30. marca 2008 súčasťou Schengenského priestoru, čím sa zmenili aj podmienky prepravy cestujúcich na letiskách.

Odlety do krajín Schengenu

Ak letíte do krajín, ktoré sú súčasťou Schengenského priestoru, akými sú Taliansko, Španielsko, Česko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko a pod., nemusíte absolvovať pasovú kontrolu. Váš let bude vybavený z východov číslo 1 až 8.

Odlety do krajín Neschengenu

Ak krajina, do ktorej letíte, nie je súčasťou Schengenského priestoru, je nevyhnutné absolvovať aj pasovú kontrolu. Cestovné doklady – pasy, občianske preukazy, resp. platné víza – kontrolujú na letisku policajti z Oddelenia hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru SR. Pasovú kontrolu absolvujete, ak letíte do destinácií vo Veľkej Británií, do Írska, do Ruska, do Bulharska, Izraela, Tuniska, Turecka, Spojených arabských emirátov a pod. Váš let sa tak uskutoční z východov 10 až 13.

Kedy byť pri nástupnej bráne

Cestujúci by mal pamätať na to, že čas odletu, ktorý má uvedený na letenke či palubnej vstupenke, nie je časom, kedy sa má dostaviť na nástup do lietadla, tzv. boarding. Nástup do lietadla sa začína približne hodinu až 45 minút pred plánovaným odletom lietadla. Na nástup do lietadla sú cestujúci upozornení zvukovým hlásením z letiskového rozhlasu:

„Nástup na palubu lietadla spoločnosti ……..do ……….. bude prebiehať z brány číslo……… Zaraďte sa do radu pre prioritný alebo neprioritný nástup.”

Zároveň sú cestujúcim poskytnuté inštrukcie leteckej spoločnosti:

„Žiadame cestujúcich, aby sa riadili inštrukciami na palubnej vstupenke a podľa určeného miesta v lietadle nastupovali prednými alebo zadnými dverami.”

„Cestujúci musia neustále držať za ruku sprevádzané maloleté deti na vybavovacej ploche a na schodoch do lietadla.”

„Počas nástupu na palubu lietadla bude prebiehať plnenie paliva. Fajčenie a používanie mobilných telefónov na vybavovacej ploche je z bezpečnostných dôvodov prísne zakázané.”

Nástup do lietadla sa uzatvára podľa pokynov leteckej spoločnosti 30, resp. 20 minút pred odletom. Ak sa cestujúci dostaví na nástup do lietadla neskôr, nebude mu umožnený odlet a nemá nárok na vrátenie ceny za letenku. Na uzatvorenie nástupnej brány sú cestujúci upozornení hlásením letiskového rozhlasu, aj informáciou na informačných tabuliach:

„Posledná výzva pre let spoločnosti……. do …………. Brána číslo …………. sa uzatvára.“

Ak letecká spoločnosť ponúka okrem ekonomickej triedy aj biznis triedu, cestujúci môže využiť aj cestovanie v biznis triede, ktorá mu umožňuje prednostné vybavenie na check-in pulte a prednostný nástup aj výstup do/z lietadla, čím sa čas cestujúceho výrazne skráti. Ceny za biznis letenky sú však vyššie oproti ekonomickej triede.

Niektoré letecké spoločnosti chcú aj samotný nástup do lietadla cestujúcim urýchliť a skomfortniť a umožňujú cestujúcim priplatiť si prioritný nástup do lietadla – tzv. priority boarding. Takíto cestujúci tak vstupujú do lietadla medzi prvými.

Dôvody vylúčenia z prepravy – intoxikácia, agresia

Cestujúci by sa mal na letisku vždy správať slušne a radiť sa pokynmi pracovníkov vybavenia letu a detekčnej kontroly, ako aj ostatných zúčastnených zložiek vybavovacieho procesu. Prejavy agresivity u cestujúceho sa považujú za potenciálne ohrozenie letu a cestujúci môže byť následne vylúčený z prepravy. Cestujúci, ktorý prejavuje známky požitia návykovej látky, či už pri samotnom vybavovacom procese alebo neskôr pri nástupe do lietadla, je vzhľadom na gradujúci účinok alkoholu a ostatných omamných látok počas letu taktiež považovaný za rizikového z hľadiska bezpečnosti a môže byť bez dokazovania prítomnosti návykových látok v krvi vylúčený z prepravy. Najbežnejšími sú intoxikácia alkoholom, resp. tzv. ľahkými drogami.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej