ONLINE MAGAZIN

Tak a konečne sa to deje aj u nás!

V nasledujúcich dňoch sa bude konať v Bratislave QEP a MQEP hodnotenie. Týka sa profesionálnych fotografov z celej Európy, ktorí prijali výzvu a predložia kolekciu 12-tich fotografií pred komisiu. Ak uspejú, získajú honor titul QEP (Qualified European Photographer) alebo MQEP (Master Qualified European Photographer), ak sú už držiteľmi titulu QEP. Na Slovensku je zatiaľ najvyšší počet úspešných žiadateľov o titul QEP a MQEP v Európe. Týmto titulom sa na Slovensku može pochváliť zatiaľ 10 fotografov z celkového počtu cca 400 v rámci Európy. Výsledky víkendového hodnotenia komisie, ktoré nie je otvorené pre verejnosť, si budete môcť pozrieť na stránkach Slovak Lines v priebehu budúceho týždňa.

Slovenských držiteľov titulov QEP / MQEP a ich tvorbu si môžete prezrieť na stránke:

http://www.europeanphotographers.eu/index.php?option=com_comprofiler&task=usersList&listid=21

 

 

Pri tvorbe in drive magazínu Slovak Lines ma rozhodujúce slovo aj jedna z držiteliek titulu QEP  – Aňa Struhárová.

Pôvodom Hlohovčanka Aňa Struhárová bola obklopená vizuálnym umením od útleho detstva. V rodine má totiž známych maliarov i fotografov. Hoci jej otec, Laco Struhár, je uznávaný fotograf u nás aj v Čechách, dcéru k fotografovaniu sprvu neviedol, pretože vedel, že je to ťažký chlebíček. Aňa si však cestu k svetu objektívov, šošoviek a svetelnosti napriek tomu našla sama – ako tínedžerka. Fotografovanie sa pre ňu stalo istým spôsobom potrebou. A otec najväčším konštruktívnym kritikom, s ktorým konzultovala výsledky svojej práce. Keďže ju bavilo aj písanie, najprv vyštudovala Masmediálnu komunikáciu na UCM v Trnave. Po jej dokončení pokračovala v štúdiu na Vysokej škole výtvarných umení, odbor fotografia u profesorky Miloty Havránkovej.  Aňa sa dnes živí fotografiou, do jej profesionálneho portfólia patria portrétne, reklamné a imidžové fotografie. Najradšej sa však venuje grafickej a výtvarnej fotografii. Baví ju zachytávať detaily každodenných vecí. Anine abstraktné fotografie sa ocitli na desiatkach výstav nielen u nás, ale aj vo svete. Vystavovala v SPP galérii, na Bratislavskom hrade, v Dome umenia, ale napríklad aj vo Washingtone. V roku 2009 sa stala držiteľkou čestného titulu QEP (Qualified European Photographer), ktorý jej v Bruseli udelila Európska federácia profesionálnych fotografov. Na stoličku porotkyne vo foto súťažiach zasadla napríklad na podujatiach Early Melons, Foto park či Foto záhrada. Okrem toho prednáša na fotografických akciách či na svojej Alma Mater – na Katedre masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Pred niekoľkými mesiacmi odštartovala originálny projekt Young Soul Photography, ktorým sa snaží vizuálne umenie sprístupniť ľuďom a oživiť ním interiéry domovov aj kancelárii. V portfóliu určenom do interiérov je približne štyridsiatka abstraktných fotografií, ktoré sa ocitli na desiatkach výstav. Z každej fotografie je pritom len limitovaná edícia dvadsiatich kusov. Anine fotografie si môžete pozrieť a prípadne aj zakúpiť na www.youngsoul.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej