ONLINE MAGAZIN

Mária Čírová

Osud nie je náhoda, ale voľba. Hoci je dvojnásobnou mamou, nevzdala sa hudobnej kariéry. A hriešne dobre vyzerá! Ako to robí?

 

Prezraď, ako zvládaš byť ženou, dvojnásobnou mamou, partnerkou, kamarátkou. Varenie, pranie, kojenie, spievanie, nakrúcanie videoklipov a podobne…?

Pomáha mi jedna veta, ktorou sa v živote dosť riadim. Znie: „Ak chceš, dá sa všetko.“ Žijem v súlade s ňou pomerne dlho, asi odkedy som otehotnela so svojím synčekom Hugom. Vtedy mi každý hovoril, že sa kvôli dieťaťu budem musieť všetkého vzdať. A vraj, keď sa už raz stanem mamou, nikdy sa nevrátim na pódium. Mala som vtedy dvadsať rokov. Vravela som si, že nič nie je stratené. Ak sa mám postaviť k mikrofónu, tak sa postavím. Hudba si ma nájde. A tak aj bolo. Hugo bol veľmi dobré dieťa a dokázala som to celé zvládnúť.

 

No teraz máš deti dve…! Môžem ťa dokonca nazvať čerstvou mamičkou, tvoja dcérka Zoe má päť mesiacov.

Zo začiatku to bolo náročnejšie. Dva mesiace v kuse som s deťmi trčala sama doma. Chcela som dať celú rodinku dohromady a najmä svoje deti, vytvoriť akúsi rodinnú súdržnosť. Myslím, že sa to podarilo. Malá je okrem toho teraz už pokojné bábätko. Celú noc prespí, takže spávam aj ja (smiech). Preto som cítila, že sa môžem k hudbe vrátiť. Je to však len veľmi ľahký návrat. Možno sa niekomu zdá, že teraz driem od rána do večera niekde na pódiu, no opak je pravdou. Stále som na materskej, len si idem dvakrát – trikrát do mesiaca niekam zaspievať alebo odbehnem na nejakú akciu. Myslím, že mi to prospieva, lebo ma to nabije energiou a potom som doma príjemnejšia a veselšia. Keď nie som len „zaplienkovaná“, ale vnímam aj okolitý svet, cítim sa oveľa lepšie a materskú si viac užívam.

 

Aká je Zoe ako bábätko?

Zo začiatku som to s ňou mala ťažšie. Trápili ju silné bolesti bruška, čiže sa v noci budila niekoľkokrát, niekedy aj v polhodinových intervaloch.Bolo to náročné obdobie, bola som nevyspatá, vyčerpaná a navyše, cez deň som nemala šancu pri dvoch deťoch ani na päť minút zavrieť oko. No zo dňa na deň to však po dvoch mesiacoch prešlo a dnes je z nej pohodové dievčatko, ktoré sa na všetkých len usmieva a spokojne obdivuje okolitý svet.

 

Aká si mama?

Priateľská, ale aj prísna, keď treba. Zoe sa to ešte netýka, ale Hugo musí dodržiavať pravidlá. Nedala som ho do škôlky, tak má škôlku u mňa doma. Ak chce pozerať rozprávky, má to dovolené len pol hodinu denne. Inak by pri tom vysedával nonstop. Môže byť plač, rev, hádzanie sa o zem, nepovolím. To isté platí pri cukríkoch či čokoládach. Trojročné dieťa prechádza čímsi ako detskou pubertou. Sú to také prvé vzdory, smejeme sa s Marošom, že je to skôr taká skúška nás, rodičov – koľko vydržíme (smiech). Preto na neho musíme ísť častokrát psychologicky. Pomáha mi, že Maroš pri výchove stojí pri mne. Je dôležité, aby mama a otec držali spolu a potom všetko ide.

 

Vyzeráš lepšie ako väčšina bezdetných žien! Ako sa ti podarila takáto postava po dvoch deťoch?!

Bude to asi znieť neuveriteľne a mnoho ľudí mi to neverí, ale nič extra pre to nerobím. Dokonca sa cítim trápne, keď na takúto otázku odpovedám jednoduchým: len si žijem. Nejakým spôsobom skrátka do svojich predošlých kúskov oblečenia chudnem. O. K., vlastne mám jeden fígeľ – silu predstavivosti. Riadim sa tým, že ak si niečo predstavujete a veríte tomu, dosiahnete to. Mala som to tak aj pri synčekovi Hugovi, aj pri Zoe. Po pôrode som vážila o pätnásť- šestnásť kíl viac. Vôbec som však nemala stres z toho, že tie kilá nedám dole. Ani som neriešila, či budem musieť držať diétu alebo cvičiť. Len som si predstavovala samu seba, že schudnem a budem nosiť svoje staré veci. Bola som o tom skalopevne presvedčená. A kilá išli dole samé. Po dvoch-troch mesiacoch som sa vrátila k svojej pôvodnej postave.

 

Žiadne diéty, čarovné pilulky, liposukcia, potenie sa vo fitku? Nič také u teba nikdy nebolo?

Nikdy som nedržala žiadnu diétu, ani nič podobné. Ako tínedžerka som cvičievala, ale dnes už nerobím ani to. Nemám na to čas. Vlastne áno, niečo robím – behám doma okolo detí (smiech). A nedávno som začala chodiť na kubánske tance. Je to ešte veľmi čerstvé. Zapísala som sa na trojmesačný kurz vo večerných hodinách. Maroško zatiaľ stráži deti. Neviem, či sa mi podarí chodiť pravidelne, no chcem si to dopriať ako záľubu. Možno keby som mala problematické deti, asi by som na to mohla zabudnúť. Ale takto – prečo nie?

 

Vraj koketuješ s modelingom?

O kariére modelky som nikdy nesnívala. Chcela som byť speváčka. Vyštudovala som klavír, skladala a skladám pesničky, môj smer je jasný. No sem-tam som sa pohrávala s myšlienkou, že by nebolo zlé občas vyliezť na mólo. A po Hugovom pôrode si ma modeling našiel sám od seba. Predvádzala som na Bratislavských módnych dňoch a pri iných príležitostiach a bolo to úžasné. Raz za čas ma predvádzanie a pózovanie pred fotoaparátom baví. Profesionálnou modelkou by som však nechcela byť. Je to podľa mňa veľmi náročná práca. A behať po kastingoch by ma nebavilo. Skôr sa vidím ako speváčka, ktorá miluje hudbu a občas ju baví byť modelkou.

 

No, momentálne si okrem modelky aj múzou! Vraj si ťa vybrala za tvár svojej značky vychytená francúzska módna návrhárka.

To bola vydarená náhoda! Telefonovala som jednej známej a popri iných veciach som jej spomenula, že sa chystám točiť videoklip k singlu MY. Okamžite mi navrhla, či by som v klipe nechcela mať na sebe oblečenie značky Virginie Castaway, ktorá prišla vtedy na Slovensko ako úplná novinka. Vôbec som ju nepoznala, no keď som si vyskúšala zopár kúskov, sadli mi ako uliate. Až potom som sa dozvedela, že je to značka, ktorú miluje Kate Moss, oscarová herečka Marion Cotillard, Vanessa Paradis či dokonca sa do nej oblieka španielska princezná Laetizia!

 

No dobre, ale ako sa to od požičania šiat na nakrúcanie videoklipu zvrtlo na to, že si pre Virginiu múzou?

Stretla som sa so zástupkyňami Virginie Castaway, pomohli mi vyberať oblečenie do klipu. Zapáčila som sa im a ukázali ma samotnej návrhárke, Virginie Neumann. Tá mi začala písať na Facebook, že sa do mňa a mojej hudby zamilovala 🙂 Podľa nej reprezentujem posolstvo značky. Pravdou ostáva, že sme si veľmi sadli. A je to pre mňa veľká česť.

 

Miláčikom španielskej princeznej sa to však nekončí. Je pravda, že obliekaš svoje deti do rovnakého oblečenia ako Victoria Beckham a Angelina Jolie??? Vraj ťa dokonca bulvárni fotografi napaparacovali, ako vychádzaš z istého obchodu…

Pred časom som objavila ďalšiu Francúzku, volá sa Cordelia De Castellane. Učil ju samotný Karl Lagerfeld a osem rokov pracovala pre Emanuela Ungara. Potom si založila vlastnú značku detského oblečenia. Hoci na jej oblečení „fičia“ všetky hollywoodske mamičky, neoplieskavam v tom obchode tisícky eur. Práve naopak. Keď som Cordeliin butik v nákupnom centre v Mlynskej doline prvýkrát navštívila, bola som milo prekvapená, že vecičky sú cenovo prístupné a pritom kvalitné a šik. A môj syn Hugo ich miluje.

 

Nedávno sa zrodil klip k pesničke MY. O čo ide?

Je to pesnička z albumu, ktorý som nahrávala pred rokom a v poradí už asi piaty rádiový singel. Chcem ňou podporiť všetky zúfalé ženy. Zložila som ju presne pred rokom, keď som začala byť tehotná so Zoe. Inšpiroval ma príbeh jednej mojej známej, ktorá má dnes 26 rokov. Otehotnela ako sedemnásťročná, chalan ju následne nechal. Pochádzala z katastrofálnej rodiny, otec alkoholik. Mala ťažké detstvo. Keď rodičom povedala, že je tehotná, vyhodili ju z domu. Nemala kam ísť a našla sa v krízovom centre, kde jej pomohli nájsť tú správnu cestu. Okolie jej radilo, aby išla na potrat, no hoci bola zúfala, rázne to odmietala. Jej príbeh bol hlavnou inšpiráciou, aj keď mi ho pôvodne nerozprávala za tým účelom. Len tak sme sa bavili o živote, no keď som sa vrátila domov, sadla som si za klavír a vznikla pesnička MY.

 

Prečo má videoklip charakter dokumentu?

Keď sa pesnička dostala do rádií, rozhodla som sa, že z nej urobím projekt na podporu žien, ktoré sa ocitli v ťažkých krízových situáciách či je to slobodná mamička, týraná žena alebo opustená žena. Touto témou sa už asi pol roka zaoberám do hĺbky a navštívila som rôzne krízové centrá. Počas rozhovoru so šéfkami centier a zachránenými ženami som sa dozvedela také príbehy, že mi behal mráz po chrbte. Ako pre dvadsaťtri ročnú babu v šťastnom vzťahu bola pre mňa totálna novinka, že sa takéto veci dejú. Bola to ako facka od reality.

 

Aké je jeho posolstvo?

Chcela som poukázať na tri druhy žien, ktoré sa musia brodiť životom: slobodná mamička, týraná žena alebo opustená s dieťaťom. Musia robiť aj to, čo nechcú. Napríklad, tanečnicu pri tyči. Musia uživiť svoje dieťa. Chcela som videoklipom a pesničkou vzdať týmto ženám hold a podporiť ich, že nech sa čokoľvek v ich živote udeje, nemusia v tom ostať. Verím, že osud nie je náhoda, ale voľba. Keď sa ocitneme na úplnom dne, rozhodnutie odísť a urobiť hrubú čiaru je na nás.

 

Aké máš najbližšie hudobné plány?

Momentálne sa zaoberám svojím veľkým vianočným koncertom. Ide o intímny vianočný koncert, plný svetielok na pódiu. Okrem mňa a mojej kapely tam bude orchester a osem vokalistiek. Budeme hrať vianočné koledy a gospelové skladby, aj moju tvorbu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej