ONLINE MAGAZIN

Objavte čaro Vianoc v Maďarsku: Komplexný sprievodca vianočnými trhmi

Zažite očarujúce vianočné trhy a hrejivé sviatky v celom Maďarsku. Od známej Adventnej baziliky v Budapešti, ktorá už trikrát získala titul „Najlepší vianočný trh v Európe“, až po Debrecín, objavujte vianočné poklady, užite si termálne kúpele a oslávte toto výnimočné obdobie. Nenechajte si ujsť sviatočné čaro Maďarska!

Musíte zažiť: Adventný festival a vianočné trhy pred bazilikou sv. Štefana

Podľa European Best Destinations a na základe hlasov viac ako 374 000 cestovateľov z celého sveta bola Adventná bazilika už trikrát po sebe zvolená za najlepší vianočný trh v Európe. Ako víťaz ocenenia Najlepší vianočný trh v Európe za roky 2020, 2021 a 2022 je Adventná bazilika nepochybne jedným z najkrajších vianočných trhov v Európe.

Kde vás láska chytí za ruku – s týmto sloganom sú medzi 17. novembrom a 1. januárom 2024 znova otvorené brány Adventnej baziliky, jedinečne krásnych budapeštianskych vianočných trhov pred Bazilikou svätého Štefana, na jednom z najpôsobivejších, najkrajších a najúchvatnejších námestí maďarskej metropoly.

Tohtoročný 12. ročník Adventnej baziliky sľubuje jedinečnú sviatočnú atmosféru vďaka 120 domácim remeselníkom, ktorí ručia skutočné gastronomické dobrodružstvá a dojímavý program s mnohými ďalšími prekvapeniami. Pravá, nefalšovaná vianočná atmosféra sa opäť presunie do srdca Budapešti na Svätoštefanské námestie!

· Kedy: 17. novembra 2023 až 1. januára 2024.

· Otváracie hodiny: Pondelok až štvrtok: od 11:00 do 21:00, piatok a sobota: od 11:00 do 22:00, nedeľa: od 11:00 do 21:00 hod.

· Výnimky: 24. decembra: od 11:00 do 15:00; 25. a 26. decembra: od 10:00 do 20:00; 31. decembra: Predajcovia remeselných výrobkov: 11:00 – 22:00, jedlo a nápoje: 11:00 – 03:00; 1. januára 2024: 11:00 – 18:00.

· Kde: Námestie Szent István tér pred Bazilikou svätého Štefana.

· Hlavné atrakcie: Rozľahlé námestie s klziskom, remeselnými darčekmi a rozšírenou ponukou jedál vrátane lángošov, hamburgerov, grilovaných klobás a ďalších.

Ďalšie významné vianočné trhy v Budapešti:

Vianočný trh na námestí Vörösmarty:

· Kedy: 17. novembra 2023 do 1. januára 2024.

· Otváracie hodiny: Pondelok až štvrtok: od 11:00 do 21:00, piatok a sobota: 11:00 do 22:00, nedeľa: od 11:00 do 21:00 hod.

· Výnimky: 24. decembra: od 10:00 do 14:00; 25. a 26. decembra: 10:00 do 18:00; 31. decembra/Silvester: od 11:00 do 17:00; 1. januára 2024: od 11:00 do 17:00.

· Kde: Vörösmarty tér, V. obvod

· Hlavné atrakcie: Centrálna poloha, približne 100 stánkov, koncerty, remeselnícky a detský domček, 6. decembra návšteva Mikuláša, a široká ponuka maďarských jedál a vareného vína.

Vianočný jarmok v Óbude (Fő tér):

· Kedy: 01. do 23. decembra 2023.

· Otváracie hodiny: Pondelok až štvrtok: 14:00 do 21:00, piatok až nedeľa: 10:00 do 22:00.

· Vstupné: zadarmo.

· Kde: Fő tér, III. obvod

· Hlavné atrakcie: Pôvabné hlavné námestie s vysokým vianočným stromčekom, originálne ručne vyrobené artefakty, tradičné maďarské jedlá, aktivity pre deti a vianočné nápoje ako napríklad varené víno.

Vianočný trh na ulici Fashion Street (ulica Deák Ferenc):

· Kde: Ulica módy (Deák Ferenc utca) pretínajúca námestie Vörösmarty.

· Hlavné atrakcie: Na tomto trhu sa pred hotelom Kempinski Corvinus nachádza inštalácia vianočného stromčeka, ktorá ponúka potraviny, pečivo, keramiku, hrnčiarske výrobky a ľudový textil.

Vianočný trh na námestí Erzsébet:

· Kde: Pozdĺž západnej strany námestia Erzsébet tér.

· Hlavné atrakcie: Trdelníky, palacinky, šišky, záviny a miestne koláče. Môžete si tu kúpiť aj kožušinové čiapky, šály a pohľadnice.

Adventný festival a ľadová plocha v budove Bálna (veľryba):

· Kedy: Bude oznámené neskôr.

· Kde: Fővám tér 11-12, Peštianska strana Dunaja.

· Hlavné atrakcie: džezové a bluesové koncerty, stánky obchodníkov a ľadová plocha s rozlohou 450 m2 a nádherným výhľadom na Dunaj.

Adventné programy v Hradnej záhrade (Budín):

· Kedy: nedele v decembri 2023.

· Kde: Námestie Ybl Miklós tér 2-6, I. obvod, medzi Alžbetiným a Reťazovým mostom

· Hlavné atrakcie: jarmok ľudových remesiel, koncerty, kamióny s občerstvením, malé klzisko a každú nedeľu bezplatné programy pre deti.

Vianočný trh v mestskom parku (Városliget):

· Otváracie hodiny: 9:00 do 21:00 každý deň vrátane sviatkov.

· Kde: Városliget/Mestský park (vedľa Námestia hrdinov).

· Hlavné atrakcie: Vianočná výzdoba námestia s remeselným trhom, jedlom a nápojmi, rodinnými programami a špeciálnymi prekvapeniami pre deti. Súčasťou je aj 3D svetelná šou.

Vianočný veľtrh v nákupnom centre Allee:

· Kedy: 20. novembra až 24. decembra 2023.

· Otváracie hodiny: Každý deň od 10:00 do 20:00.

· Kde: Malá pešia ulica vedľa nákupného centra Allee.

· Hlavné atrakcie: Nájdete tu rôznych predajcov oblečenia, doplnkov, darčekov a maďarských špecialít, ako sú med, džemy, pálenka a varené víno.

Viac informácií: https://www.budapestbylocals.com/christmas-markets-in-budapest/

Vianočné trhy na vidieku

Eger

Okrem Budapešti vám skvelú príležitosť ponoriť sa do sviatočnej nálady v Maďarsku ponúka aj vidiek. Vianočné trhy v Egeri sa každoročne konajú na námestí Dobó a predstavujú najnavštevovanejšiu sériu programov počas adventu. Trh sa otvára 25. novembra a končí 24. decembra. Stánky sú plné lákavých sladkostí a ručne vyrábaného tovaru. Dokonca sa pre autentický zážitok môžete stretnúť s remeselníkmi a krátko sa s nimi porozprávať o ich výrobkoch. Vzduchom sa šíri vôňa škorice a perníkov a na zahriatie vám stačí hrnček vareného vína!

Veszprém

Veszprém, Európske hlavné mesto kultúry v roku 2023, čaká na návštevníkov počas štyroch adventných víkendov s koncertmi, gastronomickými zážitkami a krásnymi vianočnými trhmi.

Vianočné trhy sa nachádzajú v starom meste a majú širokú ponuku maďarskej kuchyne, ako je tradičná rybacia polievka, pečená klobása, gulášová polievka, lángoše a trdelníky. Trhy pozývajú návštevníkov do čarovného sveta, kde sa všetko točí okolo Vianoc.

Pécs

Čas adventu je v hlavnom meste župy Baranya vždy výnimočný. Príbuzní a známi sa v meste stretávajú na jarmoku, aby si vychutnali vianočnú atmosféru. Námestím Széchenyi preniká vôňa vareného vína, trdelníkov a pečených gaštanov, a spolu s melódiami zborových hudobníkov a svetielkami sa hlavné námestie mesta mení na skutočnú šperkovnicu. Najmenší členovia rodiny môžu navštíviť Mikulášov domček, obdivovať svetelné obrazy a v nedeľu spolu s rodičmi sledovať slávnostné zapálenie sviečok. Széchenyiho námestie sa na čas vianočných trhov, ktorý sa otvára v posledný novembrový deň, premení na rozprávku.

Szeged

Szeged oslavuje adventné týždne na námestí Dóm od 24. novembra do 24. decembra. K dispozícii bude maľovanie svetlom, žongléri s ohňom a obrovské klzisko. Szeged pripravil aj špeciálny selfie box, kde si návštevníci môžu pripomenúť svoje obľúbené adventné momenty.

Vác

Vianočné trhy (20. novembra – 31. decembra) na hlavnom námestí vo Váci čakajú na návštevníkov s Betlehemom v ľudskej veľkosti, ľadovou plochou a jedinečným adventným vencom.

Debrecín

Debrecínske vianočné trhy sú čarovným miestom pre návštevníkov aj miestnych obyvateľov. Tohtoročný trh, ktorý sa koná na pozadí historického centra mesta, sľubuje množstvo sviatočných pochúťok a hrejivých zážitkov. Od 25. novembra do 23. decembra trh ožije duchom tohto obdobia. Prostredníctvom unikátneho projektu nástenných malieb na budovách sa na ňom objavia aj vybrané fotografie a príbehy jednotlivcov spojených s Debrecínom, ktorí nenápadne prispievajú k životu mesta.

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej