ONLINE MAGAZIN

Zlínsky kraj láka turistov na relax i aktivitu

CzechTourism zahraničné zastúpenie Slovensko spoločne so Zlínskym krajom predstavili v Bratislave novinky jesennej i zimnej turistickej sezóny tejto východnej časti Moravy susediacej so Slovenskom. S nastupujúcou jeseňou je hlavným lákadlom najmä wellness v Luhačoviciach ale i v rezortoch na Valašsku, ktorý dopĺňa pestrá ponuka aktívnej turistiky.

„Sektor cestovného ruchu sa dynamicky vyvíja a my s ním musíme držať krok, preto v Zlínskom kraji neustále hľadáme ďalšie možnosti, ako podporiť vznik nových turistických cieľov, ale aj ako zvyšovať kvalitu poskytovaných služieb,“ povedal námestník hajtmana Lubomír Traub a predstavil aktuálne novinky turistickej sezóny i tie, na ktoré sa návštevníci Zlínskeho kraja môžu tešiť v roku 2024. Patrí medzi ne napríklad Pamätník sv. Cyrila a Metoda s veľkou interaktívnou expozíciou v Starom Měste pri Uherskom Hradišti alebo Národný kultúrny pamätník Ploština, ktorý pripomína miestnu tragédiu posledných dní 2. svetovej vojny. Prešiel rozsiahlou obnovou a v apríli tohto roku tu bola otvorená aj nová expozícia a návštevnícke centrum. Ďalšími novými turistickými lákadlami v regióne sú expozície Človek v krajine, krajina v ľuďoch v zámku Kinských vo Valašskom Meziříčí, Trezor prírody v Horní Lidči alebo nový objekt Hájovna vo Valašskom múzeu v prírode v Rožnove pod Radhoštěm.

Hotel Lanterna, Velké Karlovice, Resort Valachy

Námestník Lubomír Traub tiež informoval o budovaní tzv. Klenotnice Veľkej Moravy, kde budú umiestnené významné objekty zo zbierok Moravského zemského muzea. Táto unikátna a náročná stavba rastie v podzemí Archeoskanzenu Modrá a bude zameraná na prezentáciu šperkov a vzácnych nálezov z obdobia 9. storočia nášho letopočtu z obdobia Veľkej Moravy nielen na Morave a na Slovensku, ale aj z územia Poľska, Maďarska a Rakúska. Jej otvorenie je plánované na jún 2024. Ďalším významným investičným zámerom je predĺženie Baťovho kanála do Kroměříža. „Pre Zlínsky kraj je predĺženie Baťovho kanála veľmi významné. Vodná cesta získa turisticky atraktívny cieľ – pamiatky UNESCO v Kroměříži, čím sa zvýši potenciál cestovného ruchu v regióne,“ dodal Lubomír Traub.

Luhačovice, Kolonáda. Foto: Lázně Luhačovice

Hlavná pozvánka však smerovala do skvele vybavených wellness zariadení v krásnom prostredí Beskýd, Javorníkov či priamo kúpeľného mesta Luhačovice. V prepojení s aktívnou turistikou v pestro sfarbenej jesennej krajine alebo v zime na bežkách sú skvelou ponukou na predĺžené víkendy alebo dovolenku. V ponuke aktivít nechýbajú cyklotrasy, lyžiarske areály alebo skitouringové trasy.

Ďalším významným spojivom Luhačovíc s krajinou Valašska je aj malebná architektúra Dušana Jurkoviča, ktorú tu možno stretnúť na každom kroku. Priamo v Luhačoviciach bude na jar 2024 sprístupnený jeho ďalší významný architektonický objekt – Slnečné kúpele, ktorý návštevníkom ponúkne predovšetkým autentický zážitok z Jurkovičovej architektúry. O samotných kúpeľoch hovorila Ing. Hana Felcmanová, riaditeľka Slunečních lázní Luhačovice.

Jurkovičov dom, Luhacovice, foto: Zlínsko a Luhačovicko

Národné múzeum v prírode predstavila na tlačovej konferencii Pavlína Polášková z oddelenia PR a marketingu, vyzdvihla najmä jeho podujatia pre nadchádzajúcu zimnú sezónu – Večer pri sviečkach, Mikulášsky podvečer, Vianoce na dedine, vianočný jarmok v Dřevěnom Městečku i Valašskej dedine, živý betlehém, Štěpánsku koledu…

Zimu v Zlínskom kraji a jej športové aktivity v prepojení na  wellnesový relax zasa predstavili Tomáš Blabla, riaditeľ Resortu ValachyMichal Dvouletý z Resortu Kyčerka Velké Karlovice.

Prehľad najrôznejších pobytov, výletov a informácií o turistickej ponuke regiónu je k dispozícii na webovom portáli www.vychodni-morava.cz.

Foto na titulke: Relax a wellness Luhačovice

Mohlo by vás zaujímať:

Tlačová správa

Raňajky s príchuťou Jadranu

Chorvátske turistické združenie a cestovná kancelária Satur predstavili najnovšie trendy pre dovolenkárov v roku 2024 V priestoroch terminálu všeobecného letectva bratislavského letiska sa dnes uskutočnila tlačová konferencia pre novinárov organizovaná cestovnou kanceláriou Satur v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením a letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Táto udalosť bola zameraná na prezentáciu Slovákmi obľúbenej dovolenkovej […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej