ONLINE MAGAZIN

Týchto 5 turistických oblastí v Dolnom Rakúsku odporúčame navštíviť

Dolné Rakúsko sa nachádza iba pár kilometrov od Bratislavy a pre nadšencov turistiky ide doslova o turistický raj. Či už sa rozhodnete pre lesný kúpeľ a relax vo Viedenskom lese, horské túry a spoznávanie liečivých rastlín v okolí vrchu Ötscher alebo putovanie po vínnych uličkách a viniciach. Obľúbená je aj vysokohorská turistika s výhľadom na Dunaj po turistickej trase Welterbesteig Wachau, hľadanie výnimočných prírodných miest v južnej časti regiónu Waldviertel alebo diaľková turistika s panoramatickými výhľadmi po Viedenskom alpskom oblúku. Objavte tie najkrajšie trasy a spoznajte zaujímavé príbehy prírody a hôr.

 Množstvo tipov nájdete na oficiálnej stránke dolne-rakusko.info, prinášame vám však výber turistických oblastí, ktoré ponúkajú najlepšie turistické trasy, atrakcie a výhľady. 

  1. Túra na Ötscher, dominantu regiónu Mostviertel

Nádherná krajina okolo majestátneho vrchu Ötscher vás pozýva nielen na turistiku, ale aj na vzrušujúce objavovanie. V najväčšej dolnorakúskej prírodnej rezervácii Ötscher-Tormäuer s rozlohou 170 km2 (s priľahlým okolím ešte viac) máte na výber veľa možností ponoriť sa do pôsobivého sveta hôr.

Túra na Ötscher, dominantu regiónu Mostviertel (c) Niederösterreich Werbung/ Gerald Demolsky

Túra na Ötscher, dominantu regiónu Mostviertel (c) Niederösterreich Werbung/ Gerald Demolsky

Výstup po horskom hrebeni Rauher Kamm až na Ötscher – inú podobnú túru v regióne Mostviertel určite nenájdete: impozantná, náročná, ale nepochybne aj najkrajšia trasa na vrchol. Ponorí vás do sýtozelených lesov, prevedie okolo pôsobivých panorám. Ojedinelé lezecké úseky vedúce cez skalné ihly a vápencové veže sa tu nachádzajú na exponovaných miestach a mali by sa na ne vydať len horolezci, ktorí majú istý krok a netrpia závratmi. Pusté skaly, krištáľovo čistá voda – rokliny pohoria Ötscher v prírodnej rezervácii Ötscher-Tormäuer vytvárajú jedinečnú prírodnú kulisu. Môžete obdivovať impozantné vodopády, ako napríklad hučiaci vodopád Lassingfall, preskúmať jaskyne v strmých skalách a prekračovať pôsobivé horské potoky – nie nadarmo sú tieto rokliny považované za jednu z najpozoruhodnejších krajinných scenérií v Rakúsku.

  1. Turistické trasy pozdĺž toku Dunaja

Predstavujeme vám tie najkrajšie etapy pravdepodobne najpôsobivejšej vysokohorskej turistickej trasy pozdĺž toku Dunaja. Tento úsek je výnimočný najmä pozoruhodnou koncentráciou zrúcanín, kláštorov a hradov, ako aj prírodných pamiatok. 73-kilometrová trasa spája tri etapy na severnej strane Dunaja s dvoma etapami na južnej strane, ktoré sú zároveň oboma koncami turistickej trasy Welterbesteig.

Turistické trasy pozdĺž toku Dunaja, Wachau (c) Niederösterreich Werbung/ Andreas Jakwerth

Objavte krajinu, kde sa historické centrá miest striedajú s malebnou vinohradníckou krajinou. Trasa začína v centre mesta Krems a pokračuje do viníc v okolí mesta Krems. Nasleduje prechádzka starým mestom v Steine, ktorá vás zavedie do vínnej uličky, kde môžete pri bráne viechy Mayr-Resch dostať pečiatku do svojho turistického pasu. Cez vinohradnícku oblasť Wachau a prírodnú rezerváciu Höhereck, najväčšiu oblasť suchých trávnatých porastov vo východnej časti regiónu Wachau, sa dostanete do skalnatej a lesnatej krajiny, ktorá vás čoskoro zavedie do Dürnsteinu. Po turistickom chodníku Eselsteig v Dürnsteine, na ktorom sa nachádza aj výstavná záhrada wachauskej šafranovej manufaktúry, sa dostanete k azda najznámejšej zrúcanine hradu v Rakúsku, v ktorom bol kedysi väznený anglický kráľ Richard Levie srdce. Potom nasleduje odbočka na Dürnsteiner Kanzel, jedno z najpôsobivejších vyhliadkových miest v regióne Wachau. Etapa končí v malebnej vinárskej obci Weißenkirchen s fantastickými výhľadmi z kamenných terás.

  1. Najkrajšie vyhliadkové body na Viedenskom alpskom oblúku

Na Viedenskom alpskom oblúku nájdete nespočetné množstvo vyhliadkových miest a rozhľadní, z ktorých môžete obdivovať pôsobivú hru prvého a posledného denného svetla. Skúsení turisti tvrdia, že pre najkrajší výhľad je najlepšie je vyraziť tesne pred západom slnka. Nájdete tu totiž „zlatom“ osvetlené borovicové lesy, sviežo zelenú pôdu pokrytú machom a úzke vyšliapané chodníky.

Najkrajšie vyhliadkové body na Viedenskom alpskom oblúku (c) Niederösterreich Werbung/ Franziska Consolati

Na konci chodníka les odkrýva pôsobivý výhľad: Na 46 metrov vysoký viadukt „Kalte Rinne“, skalné veže steny Pollereswand, zelené kopce v pozadí a úzke údolie v popredí. Ďalší krásny výhľad si môžete užiť z výhliadky. Z horskej stanice Hirschenkogel je to len pár metrov a 155 schodov na 25 metrov vysokú vyhliadkovú plošinu rozhľadne Milleniumswarte s výhľadom na celú krajinu. „Oproti sa týči masív Rax-Schneeberg, na východe Viedenská kotlina, za ňou Neziderské jazero a v diaľke Maďarsko.

  1. Túry v okolí údolia Yspertal v oblasti Waldviertel určite nesmiete vynechať

Vyberte sa na jednu z najobľúbenejších trás – Chodník druidov. Nachádza sa v regióne Waldviertel  a vedie burácajúcou roklinou Ysperklamm, ktorá je fascinujúcim turistickým chodníkom vhodným pre všetkých milovníkov prírody a kultúry. Nádherné výhľady, pôsobivé skalné útvary, mystická atmosféra a tajomné miesta sily pozdĺž chodníka umožňujú turistom vychutnať si krásu prírody a ponoriť sa do legiend o starodávnych druidoch. Posledná etapa trasy vedúca cez pôsobivý prírodný les si vyžaduje značnú výdrž, za ktorú však odmení svojich návštevníkov dokonalou pastvou pre oči.

Túry v okolí údolia Yspertal v oblasti Waldviertel (c) Studio Kerschbaum

Ďalšou možnosťou je okružný turistický chodník Ysper-Weitental-Rundwanderweg a turistický chodník Kremstalweg. Keď sa spoja, vytvoria nekonečnú trasu. Teda takmer. Turistický chodník nazývaný „cesta života“ (Lebensradweg) má totiž tvar ležatej osmičky, a preto ho možno považovať prinajmenšom za nekonečný. Pre turistov je tu na výber 13 turistických ciest v celkovej dĺžke 260 km pomyselne premenených do etáp ľudského života. Od kolísky po vysokú starobu a ešte ďalej, to je základná myšlienka tejto veľmi pôsobivej diaľkovej turistickej trasy.

  1. Husté lesy, mierne kopce a pôsobivé výhľady vo Viedenskom lese

Názov trasy – Príbehy z Viedenského lesa – je veľmi výstižný, pretože pozdĺž tejto okružnej trasy je niekoľko miest, ktoré majú viac či menej čo povedať. Ak začnete prvú etapu v Badene a pôjdete pozdĺž rieky Schwechat až do obce Alland, prejdete aj popri „cestičke v údolí Helenental“, ktorá je presne taká, aký je jej názov – jednoducho krásna.

Husté lesy, mierne kopce a pôsobivé výhľady vo Viedenskom lese (c) Niederösterreich Werbung/ Robert Herbst

Krátka odbočka potom vedie k zrúcanine hradu Rauheneck, ktorá sa so svojou nezvyčajnou trojuholníkovou vežou týči nad údolím Helenental. V druhej časti túry, teda smerom späť do Badenu, prechádzate popri Heiligenkreuzi, Siegenfelde a vyhliadkovej veži „Theresienwarte“ postavenej v roku 1884. Rovnako fascinujúca je cesta bujnými lesmi a idylickou krajinou, ktorá vedie k nádhernému Husárskemu chrámu na vrchole Kleiner Anninger. Tento chrám bol postavený v roku 1813 ako „Chrám vojnových husárov“. Neponáhľajte sa a obdivujte architektonické riešenie, nádhernú fasádu a bohatú výzdobu budovy. Majestátny pohľad a výhľad na rozľahlú zelenú lesnú krajinu Viedenského lesa.

Inšpirovať sa môžete aj ďalšími turistickými tipmi, ktoré nájdete na stránke dolne-rakusko.info/turistika.

Fotografia na titulke:

Najkrajšie vyhliadkové body na Viedenskom alpskom oblúku (c) Niederösterreich Werbung/ Franziska Consolati

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej