ONLINE MAGAZIN

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg

Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg.

Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a tých, ktorí hľadajú oddych.

Hory, mierne podnebie a nádherná krajina, vždy priťahovali  rôznych záujemcov o túto nádhernú oblasť  v Rakúsku – cisárov, vedcov, básnikov, hudobníkov – a preslávili Puchberg, ako kúpeľné a rekreačné stredisko už aj  v časoch cisárstva.
Mnohé rodiny tu po celé generácie trávili letné dni, nechávali si tu stavať vily, milovali a podporovali Puchberg.
Puchberg si dodnes zachoval svoju príťažlivosť. Je rozmanitým, aktívnym a predsa do značnej miery tichým a prírodným  miestom pre oddych

Spája v sebe všetky želania, ktoré hosť a hlavne turista môže želať – mestečko a celé okolie je je tiché a predsa plné kultúry, života, nádhernej prirody a v neposledno rade ponúka aj zaujímávosti z nedávnej historie.

A ako sveta znalí turisti, začíname svoj ranný trip návštevou turistického centra, ktoré je skvelou vizitkou Schneeberskej železnice . Táto moderná budova zaujme každého návštevníka svojim moderným vzhľadom a nadčasovým  riešením.
Pri hlavnej priehradke turistickej kancelárie získajú návštevníci detailné informácie o mestečku Puchberg, jeho okolia a možností, ako a kde môžu podnikať pešie túry.

Pri pokladniach si môžu zakúpiť cestovné lístky jazdu Schneeberskou železničou.

Lokomotívy Salamander zvládnu na trati dlhej 9,8 km prevýšenie 1.223 m.

A práve tímito vlakmi a  železnicou sme sa rozhodli vystúpať na horu Schneeberg. Na hore Schneeberg je najvyššie položená železničná stanica v Rakúsku. Od roku 1897 sa na tento vrchol môžete dostať prave pomocou ozubnicovej železnice Schneebergbahn.

Počas 40 minútovej jazdy moderným vlakom Salamander zdoláme 1223 výškových metrov na dĺžke necelých desiatich km.

Cieľom je železničná stanica Hochschneeberg, v nadmorskej výške 1.800 metrov, ktorá je vybavená bezbariérovým prístupom a umožní vám pohodlný výstup a nástup za akéhokoľvek počasia. Cez víkend a sviatky vás na samotný vrchol z tejto stanice dovezie parný vlak Nostalgia, ktorý viezol pred viac ako 100 rokmi aj cisára Františka Jozefa.


Pamätný kostol cisárovnej Alžbety je malý rímskokatolícky kostol na Schneebergu v Dolnom Rakúsku. Nachádza sa v blízkosti horskej stanice Schneebergbahn. Pamätný kostol patrí do farnosti Puchberg am Schneeberg a je najvyššie položeným kostolom viedenskej arcidiecézy v nadmorskej výške 1796 m n.

Okrem použitia ozubnicovej dráhy je možné na Schneeberg samozrejme vystúpiť aj po svojich. Turistický chodník vedie napríklad pozdĺž dráhy zubačky Schneebergbahn (3 hod. chôdze). Prístup po skalách je pre fyzicky zdatných jedincov možný aj priamo z údolia pod Schneebergom náročným chodníkom Oberer Herminensteig.

Z druhej strany pohoria je prístup možný od chaty Weichtal-Haus buď tiesňavou Weichtalklamm alebo chodníkom okolo tiesňavy.

Vystup a trip na horu Schneeberg môžeme odporučiť všetkým. Nielen tým, čo sa chcú len bez námahy prejsť po horách, ale aj tým zdatnejšim turistom, ktorí vyhľadávajú náročnejšie túry. Nádherné vápencové pohorie ponúka dvojtisícovú nadmorskú výšku, krásne výhľady a samozrejme aj pohostenie v horských chatách. Chce to dobrú predpoveď počasia a pokiaľ pôjdete zubačkou, tak radšej kúpiť lístky dopredu.

Viaciej informáci o Schneebergbahn, nájdete tu: https://www.schneebergbahn.at/

Ceny lístkov na vláčik , si možete overiť tu:

https://www.schneebergbahn.at/tarife-tickets

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej