ONLINE MAGAZIN

Neskrotné veľké jazerá, najväčšie sladkovodné sústavy sveta priam fascinujú

Veľké jazera Severnej Ameriky sú zásobárňou pätiny svetovej sladkej vody a patria k obrovskému ekosystému, ktorý skúma zo všetkých uhlov nový kanadský dokument Neskrotné veľké jazerá. V premiére si ho môžete pozrieť na Viasat Nature v pondelok 5. júla.

Horné jazero, Hurónske jazero, Michiganské jazero, Erijské jazero, Ontárijské jazero a ďalšie menšie jazerá a rieky tvoria fascinujúcu sústavu, ktorá formuje život nie len v chladných vodách, ale aj v jej okolí. Vznik tohto jedinečného povodia na americko-kanadskej hranici je spojený s pôsobením ľadovca, ktorý pred dvoma miliónmi rokov ustúpil na sever. Masa zmrznutej vody za sebou zanechala v podstate päť sladkovodných vnútrozemských morí, ktoré vytvárajú samostatný nezávislý ekosystém nezávislý od okolitého podnebia, ktoré je však z globálneho hľadiska nesmierne dôležité. Vydajte sa preskúmať veľké jazerá, spoznajte ich význam, históriu, faunu a flóru v unikátnej novej dokumentárnej sérii.

Dve storočia pre jednu kvapku vody

Séria začína epizódou s názvom Zdroj mora. V tejto časti zistíme, že jednej kvapke vody môže trvať až 200 rokov, kým sa dostane od brehu Horného jazera cez celú sústavu až do Atlantického oceána. Na tejto štyri tisíc kilometre dlhej púti míňa milióny živočíchov a rastlín. Uvidíte zvláštnu symbiózu bobrov a vlkov. Budete sledovať vedcov, ktorí sa snažia potlačiť expanziu invazívnych druhov rýb. Stretneme sa aj s ľudskými výtvormi v podobe rôznych vrakov. Čerešničkou na torte bude prieskum unikátnych podvodných jaskýň.

Arktická zima

Zima na jazerách prichádza rýchlo a drsne. O tom sa presvedčíte v druhej epizóde. Z letných teplôt, ktoré miestami dosahujú až štyridsať stupňov Celzia, sa na prelome jesene a zimy klíma zmení a pripomína dobu ľadovú, ktorá kedysi zasiahla túto oblasť. Kruté januárové a februárové teploty dosahujú opačný extrém a výnimkou nie sú ani štyridsaťstupňové mrazy. Takéto podmienky donútili miestnych obyvateľov adaptovať sa na tunajšie výkyvy. A nemyslíme tým len ľudí, ale aj zvieratá. Uvidíte tak lietajúce veverice svietiace v tme, prefíkané havrany, ktoré dokážu pri love prekabátiť aj vlkov či čierne medvede baribaly, ktoré sú dokonalým kontrastom k bielej snehovej prikrývke.

Zázraky aj záhady

V poslednom diele sa z hibernácie začnú prebúdzať cicavce. Je jar a príroda pri jazerách sa divoko mení. Teplotné výkyvy, ale aj nepredvídateľné meteorologické javy, si pri „vnútrozemských moriach“ s prírodou a živočíchmi pohrávajú ako mačka s myšou. Lenže krehký ekosystém nečelí len dôslednom globálneho otepľovania, ale aj nemilosrdným invazívnym druhom na čele s človekom. Dozviete sa, prečo a ako je potrebné chrániť tento región a jeho divokú prírodu. Na jeho zachovanie nezávisí len osud miestnych druhov, ale aj ďalší milión obyvateľov, ktorí žijú vo veľkomestách na brehoch jazier.

Dokumentárna miniséria Neskrotné veľké jazerá je unikátnym a vôbec prvým projektom, ktorý sa zameriava výlučne na túto oblasť. Nezabúda na žiaden detail a bola by škoda si ho nepozrieť. Prvú časť uvidíte už na Viasat Nature 5. júla o 20:00.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej