ONLINE MAGAZIN

Cestujeme za golfom do Švajčiarska

Švajčiarsko, krajina povestná presnosťou a čokoládou, s úžasnou scenériou, vynikajúcimi podmienkami na lyžovanie a letnú turistiku nie je známou golfovou destináciou. Vyberáme z približne stovky ihrísk tri vysokohorské ihriská:  Arosa, AndermattCrans-sur-Sierre.

Skoro ráno odchádzame autom z Bratislavy do prvého cieľa našej cesty, do vysokohorského strediska Arosa. Na poslednom úseku cesty z Churu do Arosy sa cítime ako automobiloví pretekári. Po veľmi úzkej a kľukatej ceste sem tam so zvodidlami ukončenými len drevenou latou, stúpame viac ako 50 minút do cieľa vzdialeného 30 km. Hneď po vystúpení z auta počujeme kravské zvonce, ktoré nás budú sprevádzať po celej ceste.

Na námestí v Arose, foto: Miroslava Dulova

Ako prvé hráme golfové ihrisko Arosa. Navrhli ho Donald a Peter Harradine. Patrí medzi ihriská v najvyššej nadmorskej výške a s úžasnou scenériou. Určite je výzvou pre každého golfistu. Prekvapilo nás, že sme hneď pri registrácii dostali kartu vytlačenú podľa HCP. Úžasné výhľady na vrcholy niekedy bránia sústrediť sa na mimoriadne náročnú hru. Odpalisko 5. jamky vo výške viac ako 1900 m je najvyššie v Európe. V roku 1946 bola otvorená prvá deviatka, v roku 2001, 18 jamiek, a v roku 2018 nasledovala úprava jamiek druhej deviatky. Trápili sme sa hneď na štvrtej jamke: vpravo vo svahu po celej dĺžke biele kolíky, doľava klesajúca dráha po strmom svahu až k potôčiku a dráha pred posledným úderom na jamkovisko široká len pár metrov, výsledok stratené loptičky. Osmičkou prechádza jedna vodná prekážka v celej dĺžke a tri kratšie, a preto neprekvapí, že je to najťažšia jamka. Par ihriska 65, dĺžka z mužských odpalísk 4242 m a z červených 3491 m. Poplatok za hru počas týždňa 100 CHF, počas víkendu 110 CHF. Možno odporučiť vozík na tomto ihrisku s veľkými výškovými rozdielmi. www.golfarosa.ch

Len zahrať do jamky, foto: Miroslava Dulova

 

Len sa vyhnúť potôčiku, foto: Miroslava Dulova

Každý hosť ubytovaný minimálne na jednu noc môže v Arose používať Arosa Card, ktorá zahrňuje zadarmo autobusovú dopravu po celom meste, jazdu jedinou lanovkou v prevádzke počas nášho pobytu na Weisshorn (2546 m), ako aj železničnú dopravu na trase Arosa – Chur. Z vrcholovej stanice lanovky si pozrieme zjazdovky v Lenzerheide, kde sa jazdí svetový pohár v zjazdovom lyžovaní. Ak sa vyberiete železničnou dopravou z Arosy do neďalekej dedinky Peist, môžete obdivovať najstarší jaseň v Európe s obvodom kmeňa viac ako 9 metrov.

Typický červený vlak na Čertovom moste v Andermatte, foto: Miroslava Dulova

Cez Oberalppass v nadmorskej výške 2046 m pokračujeme do Andermattu. Hneď za dedinou smerujeme na ekologické golfové ihrisko v nadmorskej výške 1 440 m, otvorené v roku 2016. Rozprestiera sa na viac ako 1,3 milióna m2 a navrhol ho renomovaný Kurt Rossknecht. Jeho cieľom bolo ihrisko čo možno najviac integrovať s krajinou. A tento cieľ splnil na jednotku s hviezdičkou. Ihneď po otvorení sa ihrisko zaradilo medzi najatraktívnejšie v Alpách a v roku 2017 už po druhýkrát získalo ocenenie najlepšie vo Švajčiarsku. Po ihrisku sa pohybujeme na luxusnom elektrickom vozíku vybavenom svetlami, bezpečnostnými pásmi, anatomickými sedadlami, ŠPZ a mimoriadne rýchlym štartom. Ihrisko vo výbornom stave ešte zvyšuje našu radosť z hry od prvej do poslednej jamky. Nádherné výhľady do krajiny podčiarkujú vyvýšené odpaliská. Často sa vyskytujú biotopy, radšej si zobrať viac loptičiek.

Hrať alebo obdivovať okolie ihriska Andermatt? Foto: Miroslava Dulova

 

Golfové ihrisko Andermatt v lone prírody, foto: Miroslava Dulova

Na tretej jamke nás prekvapil múrik v strmom kopci, od ktorého sa hrá slepý úder cez horizont. Na 17. jamke, na veľmi dlhom par 4, sa ešte potrápime pred záverečnou jamkou, na oboch stranách dráhy out, vodné prekážky a série pieskových prekážok. Prezidentom golfového klubu je Bernhard Russi, najslávnejší švajčiarsky zjazdár, ktorý sa narodil v Andermatte.

Par ihriska 72, dĺžka z majstrovských odpalísk 6334 m a z červených 5083 m. Poplatok za hru počas týždňa 125 CHF, počas víkendu 150 CHF. www.andermatt-swissalps.ch

Počas nášho pobytu v Andermatte otvorili podujatie ART TRAIL a 24 z 62 inštalovaných diel môžeme obdivovať na golfovom ihrisku. Arthur Cohn prišiel s námetom realizovať niečo z oblasti umenia a kultúry s heslom „Kto prestane snívať, prestane žiť“.

Baumgartnerovo umelecké dielo na ihrisku, loptičku pridala autorka článku, foto: Miroslava Dulova

V Andermatte nám síce ručne vystavili kartu pre turistov, nepremávali však žiadne lanovky. Na železničné lístky karta poskytovala len malú zľavu, ak si turista zakúpi Swiss Pass na viac dní. Peši navštívime Čertov most a vo vodnej clone sledujeme rýchlo sa rútiacu vodu do doliny. Priepasť s Čertovým mostom nájdeme na vstupe do údolia, do regiónu Gotthard. V roku 1595 postavili kamenný most a v roku 1830 ho nahradil nový, ktorý spadol v roku 1888. Ten dnešný otvorili v roku 1956.

Po ceste z Andermattu sa krátko zastavíme na 9 jamkovom ihrisku Realp, pravdepodobne „najvysokohorskejšom“ ihrisku na svete s úžasnými výhľadmi. Nachádza sa na úpätí priesmyku Furka v nadmorskej výške od 1550 do 1700 m. www.golf-andermatt-realp.ch

Na ihrisku Realp, foto: Miroslava Dulova

Náš navigačný systém nás tvrdohlavo posiela na autovlak pod priesmykom. Pokračujeme však cez priesmyk vo výške 2429 m. Nádherné počasie využili mnohí cyklisti, motorkári a majitelia luxusných kabrioletov. Ešte aj pasúce sa kravy sa čudujú. Priesmyk Furka patrí k oblastiam s najvyššou snehovou prikrývkou vo Švajčiarsku. Jeho prejazd bezpochyby patrí k najúžasnejším jazdám cez Alpy. Stal sa nesmrteľným vďaka naháňačke áut Aston DB5 a Ford Mustang vo filme Goldfinger s Jamesom Bondom. Určite to je jedna z najznámejších ciest vo švajčiarskych Alpách.

Keď začíname klesať z 31,5 km dlhej cesty z Andermattu v kantóne Uri do Gletschu v kantóne Valais, do posledného cieľa našej cesty, krajina sa začína meniť. Okolo rieky Rhône prichádzame do Crans-Montana, do 5* hotela Crans Ambassador. Z balkóna našej izby máme všetko ako na dlani. Jazero, golfové ihriská a panorámu majestátnych vrcholov, z ktorých najvyšší je Weisshorn, 4506 m. Ikonický Matterhorn s výškou 4478 m je však skrytý za iným vrcholom. Ochutnáme vynikajúce jedlá pripravené z miestnych surovín. Napríklad špikovú kosť prerezanú po dĺžke s cesnakovými hriankami a hovädzí jazyk. Jedlá príjemne doplňujú miestne vína z tejto vynikajúcej vínnej destinácie. www.cransambassador.ch

Ešte pár patov pred štartom na ihrisku Severiano Ballesteros, foto: Miroslava Dulova

V golfovom klube Crans-sur-Sierre, otvorenom v roku 1906, nachádzajúcom sa v nadmorskej výške 1500 m nad údolím rieky Rhone, hráme ako prvé ihrisko, ktoré navrhol Severiano Ballesteros a je po ňom aj pomenované. Úžasné výhľady na najvyššie vrcholy až smerom k Mont Blanc. Hráči sa niekedy ťažko rozhodujú či obdivovať alebo hrať. Hrali sme vo flighte s miestnym profesionálom. Pozorne sme sledovali, keď na jamke par 4 sa pokúsil zahrať na jamkovisko. Chýbalo len pár metrov, aby sa mu to aj podarilo.  Prekvapila nás tretia jamka, par 3. Odpal sa hrá ponad sieť cez cestu. Keď som zahrala úder, po rušnej ceste sa blížilo auto! Na ikonickej 7. jamke, par 4, keď loptičky sú už na jamkovisku, hráči ustúpia a vyzvú hráčov za nimi, aby zahrali odpal. Na ihrisku Severiano Ballesteros sa už veľmi dlho hrá prestížny turnaj Omega European Masters, v tomto roku 76-krát! https://www.golfcrans.ch/fr/ Par ihriska 71, dĺžka z majstrovských odpalísk 6277 m a z červených 4598 m. Poplatok za hru závisí od sezóny, času štartu a počtu hráčov na ihrisku. Golfová sezóna je pomerne krátka, máj – október.

Ikonická siedma jamka ihriska Severiano Ballesteros, foto: Miroslava Dulova

Druhé ihrisko v tomto klube, Jack Nicklaus, bolo už niekoľko krát ocenené ako najkrajšie 9 jamkové ihrisko vo Švajčiarsku. Aj toto ihrisko ponúka nezabudnuteľné výhľady na okolité vrcholy. Par ihriska 35, dĺžka z majstrovských odpalísk 2729 m a z červených 2158 m. Poplatok za hru opäť závisí od sezóny, času štartu a počtu hráčov na ihrisku.

Úžasné výhľady z ihriska Jack Nicklaus, foto: Miroslava Dulova

Na všetkých ihriskách sa pri registrácii musí predložiť členská karta domovského ihriska.

Explorer Card je karta určená pre turistov, ubytovaných minimálne na jednu noc v termíne od 10.6. do 29.10.2023. Denný lístok na lanovku, autobusovú dopravu v Crans Montana a minigolf sú zdarma. Počas nášho pobytu premávala jediná lanovka v stredisku na Cry d’Er. Kúsok nad vrcholovou stanicou lanovky sa nachádza štart zjazdu. Pozreli sme si na zjazdovke aj strminu do cieľa, v ktorom bude vybudované všetko potrebné pre majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní, ktoré sa tu budú konať v roku 2027.

V Aminone je 15 značených skialpových tratí pre začiatočníkov a pokročilých. Trať označená ako extrémna, stúpa až do výšky 3000 m.

V lete môžu turisti obdivovať aj umelo vytvorené potôčiky, ktorá privádzajú potrebnú vodu k farmárom a občerstviť sa u farmára, ktorý ponúka svoje produkty – napr. syry, priamo na  kopci.

Zaujali nás aj tenisové kurty. V súčasnosti sú už antukové, v minulosti boli trávnaté a pre vyššiu nadmorskú výšku chodili sem trénovať pred Wimbledonom také esá ako Martina Navrátilová a Ivan Lendl.

Ak by náhodou pršalo, oplatí sa navštíviť múzeum Opale, kde sa koná výstava 60 umeleckých diel súčasných domorodých a medzinárodných umelcov. Ponúka perspektívu nášho vzťahu s vesmírom.

Už od roku 1961 sa v Crans Montana koná v angličtine Medzinárodný letný tábor pre mládež vo veku 8-17 rokov v štyroch turnusoch v skupinách do 8 detí. Deti si môžu vybrať z bohatej ponuky, čomu sa budú v tábore venovať. Okrem športových táborov, budú v ponuke aj tábory digitálnych médií.

Alaïa Chalet je prvým športovým centrom vo Švajčiarsku s rozlohou viac ako 5 000 m2. Športu na každej úrovni sa tu možno venovať počas celého roka za výbornú cenu. Je tu vybudovaná vysoko kvalitná infraštruktúra, napríklad olympijské trampolíny, rampy ako aj vonkajší skatepark.

V neďalekom Sione vo Valais, len 30 km od Crans Montany, sa nachádza Alaïa Bay, prvý bazén so surfovou vlnou vybudovaný v kontinentálnej Európe s rozlohou viac ako 8 300 m2.

Niekoľko praktických informácií na záver.

Pri objednávaní ubytovania si dôkladne skontrolujte možnosti parkovania. V prvom hoteli počas nášho pobytu sme parkovali pred vedľajším domom, v ktorom býval pracovník hotela. Miest bolo málo, ak je hotel plný, parkovať možno len na vzdialených platených parkoviskách. V druhom hoteli nám majiteľ zdarma rezervoval parkovacie miesto v podzemnej garáži vo vzdialenosti asi dvesto metrov od hotela. V Crans Montana golfové ihrisko nemá vlastné parkovisko, tak sme parkovali na platenom parkovisku. Vo všetkých navštívených mestách je oveľa pohodlnejšie využiť hromadnú dopravu namiesto individuálnej. Dá sa platiť aj eurami, nie však všade. Ak platíte kartou, väčšinou ponúkajú možnosť výberu platiť vo frankoch alebo eurách. Odporúča sa platiť vo frankoch. Nezabudnite si zobrať na golfové ihrisko vašu klubovú kartu. Informačné centrá, v ktorých zvyčajne poskytujú karty pre návštevníkov, sú otvorené aj počas víkendu.

A čo dodať na záver? Švajčiarsko možno určite odporučiť ako zaujímavú destináciu, v ktorej si aj golfisti vedia rýchlo nájsť obľúbené ihrisko. Ak sa rozhodnete pre hru na vysokohorských, loptičky budú lietať ďalej a príjemným bonusom sú nezabudnuteľné výhľady na vysoké pohoria ešte aj v júni s mohutnými snehovými čapicami.

Text a foto Miroslava Dulova

www.mdgolfphoto.com

Foto na titulke: Trojvršie hotela Crans Ambassador, pozorne sleduje dianie v doline
Foto: Miroslava Dulova

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej