ONLINE MAGAZIN

ZVOLENSKÝ ZÁMOK OPÄŤ OTVÁRA SVOJE BRÁNY PRE REMESELNÍKOV…

…a už po štvrtýkrát medzi svojimi hradbami privíta návštevníkov, umelcov a hercov na podujatí Zabudnuté remeslá na Zvolenskom zámku. Tí prichádzajú, aby počas druhého májového víkendu, 13. – 14. mája predviedli na zámku svoje umenie. V programe nebude chýbať ani obľúbený drak, skutočná princezná a živý jednorožec!

Počas víkendu sa predstaví niekoľko divadelných zoskupení a spolok Rytierov Vir Fortis so svojimi šermiarskymi súbojmi a historickými remeslami. Tento spolok pripomenie návštevníkom zabudnuté remeslá rytierstva v podobe lukostreľby, ukážok šermiarskej techniky a rytierskeho boja, vrátane interaktívnych predstavení, ktorými vtiahne do programu malých aj veľkých divákov. Remeselný trh bude doplnený o kováčstvo, rezbárstvo, drotárstvo, bylinkárstvo, ryžovanie zlata, odlievanie figúriek z cínu a mnoho iného.

Celým sobotným programom nás bude sprevádzať Divadlo z Domčeka, ktoré zo svojho Divadelného rebriniaka vytiahne hneď niekoľko rozprávok (Ako sa Gašpar takmer kráľom stal, Drevená krava, Janko Hraško, Mechúrik Koščúrik). Predstavenia budú doplnené aj o školu vodenia bábok či školu žonglovania.

„Okrem remeselného trhu, dobových ukážok a divadiel sme pre dospelých návštevníkov pripravili program vo vínnej uličke. Degustovať sa bude niekoľko slovenských lokálnych vín (Vinárstvo J & J Knápek, Vinárstvo Vatra WINE, Vinárstvo CSERNUS, Gabriel Oravec Víno GA-BOR, Vinárstvo Hanuska). Naši hostia sa môžu tešiť aj na umelecký program v podobe živej jazzovej kapely Swingin´ Gentlemen. Popri poháriku dobrého vínka a tónoch jazzovej hudby sa budú môcť zapojiť do vymaľovania obrazu Zabudnutých remesiel. Veríme, že návštevníkov potešíme nie len gastronomickým, ale aj umeleckým zážitkom, priamo v uličkách Zvolenského zámku“ spomenula Terézia Fiľová, koordinátor destinačného marketingu pre oblasť Stredné Slovensko.

V sobotu popoludní poteší umelecké duše návštevníkov aj sprievodný program Noci múzeí a galérií pod záštitou Slovenskej národnej galérie Zvolen v interiéri Zvolenského zámku. Program vyvrcholí ohňovou šou, ktorá premostí do komentovanej prehliadky „Erotika skrytá na trhu“, priamo v interiéri zámku.

V nedeľu čaká deti mnoho zábavy počas pátracej hry a rôznych divadelných predstavení (Zázračné zrkadlo, Soľ nad Zlato, Dračia rozprávka). Atmosféru tohto festivalu umenia budú dotvárať kaukliari a na zámok zavíta aj „Trio kráľovský dvor“. Chýbať nebude ani fotenie so živým drakom a jednorožcom!

„Tešíme sa, že opäť po roku môžeme na zámku privítať remeselníkov, návštevníkov, divadelníkov a iné umelecké telesá a spolu vytvoriť neopakovateľnú atmosféru Zabudnutých remesiel na Zvolenskom zámku. Rovnako ako minulý rok sme sa rozhodli podporiť remeselníkov prostredníctvom 3€ kupónov, ktoré získajú návštevníci v cene dospelého vstupného, a môžu si ich uplatniť vo vybranom stánku s produktami. Bude to víkend plný zážitkov pre malých aj veľkých, a zároveň podporíme regionálnych výrobcov,“ pozýva Jiří Pěč, výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko so sídlom v Banskej Bystrici.

                Cenník denného vstupného pre dospelých je 6€. Zľavnené vstupné pre deti od 3 do 15 rokov, študentov s ISIC kartou, dôchodcov nad 65 rokov a ZŤP je 3€.  V cene dospelého vstupu získa návštevník aj 3€ kupón na nákup produktov u remeselníkov. Tohtoročnou novinkou je predpredaj vstupeniek, ktoré si je možné zakúpiť cez webovú stránku OOCR Stredné Slovensko na: https://centralslovakia.eu/zazitky/zabudnute-remesla/.

Na podujatí sa predstavia rôzni hudobníci, divadelníci aj remeselníci, ktorých bude možné finančne podporiť kúpou ich výrobkov. Zabudnuté remeslá sú skvelým program pre deti aj dospelých a ponúkajú príjemný víkendový program. Viac o tomto podujatí na webovej stránke OOCR Stredné Slovensko www.centralslovakia.eu/zazitky/zabudnute-remesla/ alebo Facebook Central Slovakia.

Podujatie Zabudnuté remeslá na Zvolenskom zámku je organizované v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Za horami, za dolami Banskobystrický kraj turizmus, mestom Zvolen, Slovenskou národnou galériou, Stredovekým Spolkom Rytierov Vir Fortis a OZ CASSANOVA – spoločnosť veselých šermiarov z Banskej Bystrice.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej