ONLINE MAGAZIN

Turistická sezóna v Česku v neštátnych pamiatkach zapojených do projektu Objavuj pamiatky

Projektová platforma Objavuj pamiatky vznikla v roku 2018. Prezentuje a propaguje neštátne kultúrne a technické pamiatky v Česku (v tomto roku viac ako 120 objektov). Pre širokú verejnosť spustila atraktívny webový portál, prevádzkuje sociálne siete FB a IG (pozvánky na kultúrne podujatia, seriály, súťaže, fotografie, videá, 3D prehliadky, podcasty a pod.), každoročne vydáva prehľadnú tlačovinu – brožúru – s tipmi na výlety a tento rok tiež 2 trhacie mapy, organizuje stretnutie členov z radov pamiatok, múzeí a galérií atď.

Hlavné udalosti a novinky členov projektovej platformy Objavuj pamiatky:

Bor – zámok: výstava Od hradu k zámku prinesie zhrnutie vývoja hradného a zámockého areálu. Návštevníci sa môžu tešiť na autentické archeologické nálezy z výskumu zámockého areálu a taktiež na model zobrazujúci hrad Bor po prestavbe v 16. storočí.

Brno – Augustiniánske opátstvo – Mendelovo múzeum Masarykovej univerzity nanovo ponúka v rámci prehliadky kláštornej záhrady aj návštevu nového skleníka postaveného na pôvodných základoch z 19. storočia. Každú prvú sobotu v mesiaci majú seniori možnosť prezrieť si so sprievodcom baziliku Nanebovzatia Panny Márie a augustiniánsku knižnicu za zvýhodnenú cenu.

Letohrádok Mitrovských – v tomto roku organizuje 4 výstavy: Čarodejnícky učeň Potter, Sila módnych doplnkov – Zo ženy dáma, Čerti, Betlehemy.

Čechy pod Kosírom – zámocký areál: 10. – 11. 6. Víkend otvorených záhrad: výstava veľkoformátových historických fotografií parku v oranžérii zámku; súťaž kvetinových aranžérov v historických interiéroch zámku; sprístupnené objekty v zámockom parku (Červená veža, oranžéria, Mánesov altánok)

Český Dub – objekt johanitskej komendy prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Všetky informácie týkajúce sa prístupnosti objektu pre návštevníkov budú dostupné na stránkach a sociálnych sieťach Podještedského múzea (www.muzeumceskydub.cz)

Děčín – zámok: zažite jedinečnú atmosféru historickej únikovej hry! Môžete sa tešiť na príbeh o tajomnom rytierovi Žigmundovi Děčínskom z Vartenberka, ktorý vás zavedie až do dôb konca križiacko-husitských vojen. Výstava Děčínské hodinárium (historické hodinové stroje zo zbierok súkromných zberateľov).

Havlíčkův Brod – GVU – Chmelvodovský dom ponúkne tento rok 3 veľké výstavné projekty venované životným či edičným jubileám – jar privíta výstava ilustrácií a voľnej tvorby Vlasty Baránkovej (80), prázdniny budú patriť grafickej a maliarskej tvorbe Vladimíra Suchánka a jeseň zasa ilustráciám (170) ku Kytici Karla Jaromíra Erbena.

Zámok Hošťálkovy sprístupní ďalšie miestnosti rozšírením expozície a súčasťou prehliadkovej trasy sa stane aj izba s odkrytými a zreštaurovanými nástennými maľbami z 18. storočia.

Chanovice – skanzen: Vlastivedné múzeum Dr. Hostaša v Klatovoch, p. o., sprístupnia 27. marca 2023 po dokončení projektu riešenom s finančnou podporou z Programu pohraničnej spolupráce Cieľ EUS v objektoch Tešetiny 12 a Lužany 35.

Chlumec nad Cidlinou – zámok Karlova Koruna od júla otvorí nový prehliadkový okruh v priestoroch novo zrekonštruovanej jazdiarne a koniarne s názvom Kopytom sem, kopytom tam, ktorý bude multimediálne prezentovať významné témy z histórie koní spojené s rodinou Kinských.

Chotěšov – kláštor otvorí novú stálu expozíciu venovanú filmovému nakrúcaniu v kláštornom areáli.

Kadaň – kláštor si v tomto roku pripomenie výročie 550 rokov od svojho založenia (1473-2023). K tomuto výročiu bola 15. apríla pripravená oslava, od 15.00 vernisáž výstavy Kláštor a jeho pán, od 18.00 koncert v kostole a od 20.00 kostýmová prehliadka Púť do Svätej zeme.

Kašperk – hrad organizuje v máji a júni výstavu majstrovských replík Českých korunovačných klenotov. Samostatný okruh so sprievodcom oboznámi návštevníkov aj s osudmi 22 korunovaných panovníkov.

Klášterec nad Ohří – zámok predstaví tento rok „staré“ okruhy v novom šate: Viac času spoznávať, viac času sa hrať, viac času na zábavu.

Kolín

Bartolomejské návršie / Po rekonštrukcii sa do chrámu sv. Bartolomeja v Kolíne postupne vracajú reštaurované predmety, celé Bartolomejské návršie je pripravené na novú návštevnícku sezónu.

Jeruzalem na Labe / Synagóga v Kolíne je jednou z najstarších v Čechách, okrem stálej expozície „Žili tu s nami“ je od 27. 4. sprístupnená nová tohtoročná výstava Sny a ideály / Pavol, Anna, Otokar a Josef Fischerovi.

Rozhľadňa Vodáreň / Rozhľadňa Vodáreň v Kolíne patrí k dominantám mesta a je významnou technickou a architektonickou pamiatkou, ponúkajúcou výlet s výhľadom!

Kosť – hrad sa po rekonštrukcii vracia k tradičným a obľúbeným akciám. V júli a v auguste prebehnú historické slávnosti, počas ktorých to na hrade vyzerá skutočne ako v stredoveku: kaukliari, dobová hudba a tanc, rytierske zápolenia a mnohé ďalšie. Pozývame tiež na letné nočné prehliadky, divadlá či ukážky sokoliarstva.

V Novom zámku v Kostelci nad Orlicí bude od 27. mája až do 29. októbra 2023 prístupná prierezová výstava fotografa Jadrana Šetlíka.

Kozí hrádek pri Sezimovom Ústí ponúka letné komentované prehliadky, prázdninové besedy s hosťami aj netradičnú QR hru. Pravidelné prehliadky hradu so sprievodcom začínajú vždy s úderom nedeľnej 14. hodiny, o 15. hodine čakajú návštevníkov tematicky zamerané prechádzky či besedy.

Kravaře – zámok sprístupní počas letných prázdnin druhý prehliadkový okruh, návštevníci si prezrú multimediálnu výstavu Rudolf II. ožíva.

Arcibiskupský zámok v Kroměříži tento rok oslavuje 25 rokov od zápisu do UNESCO, 350 rokov od obstarania obrazovej zbierky a 175 rokov od konania Ústavodarného ríšskeho snemu. V tohtoročnej sezóne môžu návštevníci obdivovať po dôkladnej rekonštrukcii veľkolepú Snemovnu sálu v celej svojej kráse.

Ledeč nad Sázavou – hrad sprístupní v rámci detského okruhu novú, pekelne strašidelnú výstavu Krampus.

Liberec – Kúpele – Český umelec Pasta Oner vytvorí pre Bazénovú halu Oblastnej galérie Liberec site-specific inštaláciu pod názvom The Gilded Age (Pozlátený vek), ktorá bude otvorená 2. júna.

Loučeň – zámok: Príďte zažiť detstvo z čias Karola IV. od 1. do 26. augusta 2023 (ut, st, štv, so). Tento rok je to 700 rokov, čo malý Václav odchádza na výchovu do Francúzska, aby sa vrátil ako Karol, neskorší snáď najslávnejší český kráľ. Deti, rovnako ako malý Václav, budú plniť zručnosti rytierskych cností, zažijú pravé rytierske turnaje a všetko si budú môcť aj vyskúšať.

Mariánska Týnice – pútnické miesto: „Daj Boh šťastie! Dejiny piva na severnom Plzeňsku“ je názov výstavy, ktorú na hlavnú sezónu 2023 pripravuje Múzeum a galéria severného Plzeňska. K dispozícii bude aj pivný špeciál pripravený na pripomienku 300-ročného výročia úmrtia architekta J. B. Santiniho.

Nové Město na Moravě – zámok – Horácka galéria pripravuje na letnú sezónu otvorenie novej expozície novomestského rodáka, akademického sochára Vincenca Makovského. Súčasťou bude aj nový edukačný sochársky ateliér pre deti aj dospelých.

Nový Hrad v Jimlíne – zámok začne sezónu 1. apríla 2023, pre svojich návštevníkov pripravuje tradičné akcie ako sú Veľká noc na Novom Hrade, Novohradská púť, Zámocké kultúrne leto, Novohradské strašenie, alebo Adventné stretnutie. Vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu krovov a reštaurovanie, bude prístupný druhý prehliadkový okruh – Gotika a hospodárske zázemie a Zámocká veža.

Plzeň – „Masné krámy“ – Západočeská galéria na novej výstave Zlaté časy predstaví početnú a mimoriadne kvalitnú kolekciu českého umenia doby fin de siècle, ktorá patrí k tomu najlepšiemu v kontexte verejných zbierok v Českej republike. Výstava potrvá od 5. 4. do 3. 9. 2023.

Poľná – hrad – Mestské múzeum organizuje v hlavnej sezóne výstavu ľudových malieb na skle z vlastných zbierok.

Praha

Zámok Troja otvorí v novej sezóne 1. 4. 2023. Galéria hlavného mesta Prahy v ňom pripravila výstavu s názvom Hrdinovia, géniovia, symboly a múzy. Tentokrát pôjde o sochárske skice a štúdie k pomníkom, pamätníkom a sochám vo verejnom priestore.

Chvalský zámok, ktorý sa dlhodobo zameriava na detskú ilustráciu a tvorbu pre deti, ponúka v tomto roku výstavy Imaginárium Divadla bratov Formanov a ich priateľov a „Rychlé šípy a tajomná Stínadla na zámku“.

Zámocký areál Ctěnice: výstava Posolstvá ukryté v perníku. 18. 3. – 28. 5. (Umelecká tvorba českej maliarky žijúcej vo Francúzsku Andrey Schmid, inšpirovaná tradíciou českého perníka a prezentácie perníkových foriem zo zbierok Múzea mesta Prahy).

Rosice – zámok sprístupňuje všetky obnovené a zreštaurované priestory, ktoré budú od tejto sezóny rozdelené na dva prehliadkové okruhy – Okruh Žerotínsky a Okruh Hausperský.

Na hrade Roštejn sa opäť koncom leta rozoznie jazzová hudba v rámci pravidelného festivalu Jazz na Roštejne.

Seeberg – hrad vás pozýva na novo inštalovanú unikátnu výstavu „Kúzlo starých bábik“. Ako bonus je pre vás pripravená doplnková výstava „Vynálezy, ktoré nezmenili svet.“

V pútnickom mieste Stará Boleslav sprístupňujeme Kostol svätého Klimenta, ktorý vďaka dochovaným nástenným maľbám z druhej polovice 12. storočia patrí k najznámejším pamiatkam stredovekého umenia v Čechách a na Morave.

Staré Hrady u Jíčína – hrad a zámok: pripravená je originálna zábavno-náučná cesta zámockými rozprávkovými pivnicami, plnými zvukových a svetelných efektov.

Na Zámku Svijany sa návštevníci v novej expozícii archeologických nálezov Eduarda Štorcha prepadnú do obydlia pravekého človeka z doby kamennej. Priaznivci únikových hier si môžu zahrať novú verziu Zámockej hry Arcana – „Proti času“.

Šluknovský zámok sa tento rok zapojil do celorepublikovej akcie „Hradozámocká noc“, ktorá sa koná poslednú augustovú sobotu, 26.8.2023 s pestrým programom.

Úsov – zámok ponúkne v lete deťom i dospelým novú podkrovnú expozíciu s názvom Safari na zámku Úsov.

Valašské Meziříčí – Zámok Žerotínů: stála expozícia nanovo predstavuje príbeh tunajšej šľachty v 19. storočí.

Valdštejn – hrad: Valdštejnova smrť – víkendová šermiarska divadelná akcia v réžii skupiny Bibus Spiritus o posledných chvíľach najslávnejšieho majiteľa hradu Albrechta z Valdštejna. Akcia prebehne na prvom nádvorí (19. – 20. 8.) a doplní ju hudobný sprievod.

Votice – bývalý františkánsky kláštor tento rok sprístupní návštevníkom obrazovú Galériu sv. Františka so sakrálnym umením.

Zruč nad Sázavou – zámok: Tajomná prehliadka zámku s komornou Agátou (v sezóne každý piatok od 14 hodín organizujeme prehliadku zámku pre deti, odporúčame rezerváciu vopred).

Patronát nad 6. ročníkom projektu Objavuj pamiatky prevzala (po Jane Nagyovej a Michaele Kuklovej) Sabina Laurinová – predstaviteľka mnohých postáv v obľúbených filmových rozprávkach, najmä však princezná Eufrozína zo známej Troškovej rozprávky Z pekla šťastia. S pani Laurinovou pozveme formou tipov na výlety na niekoľko pamiatok zapojených do našej propagačne – prezentačnej platformy a budeme milovníkov pamiatok inšpirovať k návšteve historických sídiel, ich spoznávaniu a objavovaniu.

Spolupráca s ANOPA – Asociáciou neštátnych otvorených pamiatok www.asociacepamatek.cz sa začala v roku 2021 a projekt Objavuj pamiatky je informačným, propagačným a prezentačným partnerom asociácie najmä vo vzťahu k návštevníkom pamiatok.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Tlačová správa

Raňajky s príchuťou Jadranu

Chorvátske turistické združenie a cestovná kancelária Satur predstavili najnovšie trendy pre dovolenkárov v roku 2024 V priestoroch terminálu všeobecného letectva bratislavského letiska sa dnes uskutočnila tlačová konferencia pre novinárov organizovaná cestovnou kanceláriou Satur v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením a letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Táto udalosť bola zameraná na prezentáciu Slovákmi obľúbenej dovolenkovej […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej