ONLINE MAGAZIN

Vyrazte s deťmi na bicykel

Pre každého rodiča by bezpečnosť jeho dieťaťa mala byť na prvom mieste.  A pokiaľ radi jazdíte na bicykli a nechcete si túto radosť odopierať aj keď máte malé dieťa, riešenie je jednoduché. Jednou z vecí, ktorá vám umožní užívať si jazdu na bicykli aj s vašou ratolesťou je detská cyklosedačka.

Lenže veľa rodičov si kladie otázku, ako vybrať cyklosedačku tak, aby bola bezpečná a zároveň aj pohodlná? V dnešnej dobe je na trhu mnoho variantov takýchto sedačiek, ale nie každý výrobca myslí predovšetkým na bezpečie detí – to sa potom obyčajný rodinný výlet môže ľahko premeniť na horor. Preto je nutné vybrať takú cyklosedačku, ktorá spĺňa európsku bezpečnostnú normu EN 14344. Táto norma preveruje výrobky z hľadiska kvality a bezpečnosti a to vrátane napr. crashtestov. Poprední výrobcovia cyklosedačiek túto normu majú, preto sa do ich výrobku nemusíte báť svojho malého cyklistu posadiť. Ale pozor! Vždy len s helmou na hlave! Na bicykli je to pochopiteľne nebezpečnejšie, ako keď vaše dieta sedí doma a vyberá si jednu zo svojich magnetických hračiek. Pri výbere sa tak nespoliehajte len na cenu (drahé nemusí znamenať kvalitné), ale predovšetkým kontrolujte práve túto normu. Dôležitý je aj návod k výrobku, bez neho sedačku nekupujte, aj keby sa vám páčila akokoľvek…

Už dávno sú preč doby, keď dieťa sedelo na jednoduchom sedátku na hornej rámovej trubke, nebolo upnuté a jeho nôžky sa nebezpečne klmbali blízko drôtov bicykla. Spôsob prepravy detí v posledných rokoch prešiel značným rozvojom, preto je možné si dnes vybrať z niekoľkých rôznych a moderných prepravných prostriedkov. Pediatri neodporúčajú, aby sa do cyklosedačiek upínali deti mladšie ako 18 mesiacov a to najmä preto, že chrbtica tak malých detí zle znáša prípadné otrasy. Dobré je priamo v obchode vyskúšať, ako sa dieťa do sedačky zmestí, či tam má dosť miesta, pohodlia a nezabudnite ponechať si rezervu na budúcu sezónu.

Cyklosedačky môžeme rozdeliť na dva typy – predné a zadné, pripevňujúce sa buď na hornú rámovú rúrku, alebo na nosič kolesa (eventuálne v samonosnom prevedení). Pri výbere je úplne najlepšie, keď si vezmete váš bicykel do predajne a vyskúšate, čo k vášmu bicyklu lepšie pasuje. Nie každé kolo má napríklad nosič a nie každý nosič vydrží takú záťaž.

Predné sedačky
Tento typ detských sedačiek sa inštaluje na hornú rámovú rúrku bicykla a dieťa tak sedí pred jazdcom. S prednou sedačkou sa bicykel oveľa lepšie riadi, než so sedačkou zadnou. Výhodou tiež je, že malého pasažiera máte stále na očiach a aj on si môže jazdu viac užívať. Má prehľad o všetkom čo sa okolo deje, môže sa rozhliadať a pripadať si, ako by bicykel sám riadil. Samozrejmosťou by mala byť helma a chýbať by nemali ani okuliare, ktoré ochránia pred prachom a lietavým hmyzom.

Nevýhodou týchto sedačiek je ich malá veľkosť, preto neponúka takú veľkú oporu ako sedačky zadné. Nosnosť sedačiek býva obmedzená na 15 kilogramov, čomu zodpovedá aj veľkosť sedacej plochy. Sedieť v nej tak môže väčšie dieťa, ktoré samo vydrží sedieť po celú dobu jazdy. Nepríjemný môže byť pre dieťa aj fakt, že kvôli pevnému pripojeniu na rámovú rúrku ucítia všetky nerovnosti terénu, rovnako tak ako vodič.

Inštalácia prednej sedačky môže byť trochu komplikovanejšia, pretože na hornej rámovej rúrke väčšinou vedú lanká k zadnej brzde, prehadzovačke a prešmykovaču. Najlepšie je tak vziať si bicykel do predajne, kde vám sedačku odborne nainštalujú. Veľkým oblúkom sa vyhnite výrobkom, ktorým chýbajú opory na nohy! Dieťaťu by tak mohlo hroziť nepríjemné zranenie, keď by pri jazde strčilo nôžku do rámu bicykla. Mnohé kvalitné sedačky sú naopak vybavené trojbodovým bezpečnostným pásom, oporou pre nohy a sú odpružené vďaka upevneniu na hlavovú rúrku. Napriek tomu tuzemské aj zahraničné testy preukázali, že umiestnenie hoci aj modernej sedačky na trubke pred sedlom je nebezpečnejšie ako mať dieťa v zadnej sedačke. Pokiaľ aj napriek tomu dávate týmto sedačkám prednosť, alebo potrebujete mať z nejakého dôvodu dieťa neustále na očiach, je dobré tieto sedačky používať len na krátke vzdialenosti. Predné sedačky je možné zaobstarať aj do 50 Euro , za naozaj kvalitný značkový výrobok potom zaplatíte necelé cez 100 Euro.

Zdroj: https://cesko.svetadily.cz/
Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/40KYK7e

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej