ONLINE MAGAZIN

Dambulla – Budha stokrát inak

V centrálnej časti Srí Lanky sa nachádza mesto Dambulla, v blízkosti ktorého je možné navštíviť jednu z najúžasnejších pamiatok ostrova – moderný kráľovský Zlatý chrám Dambulla. Ešte oveľa zaujímavejších je však päť skalných jaskýň, ktoré boli v minulosti používané na bohoslužbám. Ukrývajú 150 spodobnení Budhu a nádherné nástenné maľby.

Šesťdesiattisícové mesto Dambulla sa môže pochváliť jedinečnou polohou v geografickom strede ostrova Srí Lanka – 148 km východne od metropoly Kolomba a približne 70 km severne od Kandy. Navyše sa rozkladá uprostred tzv. kultúrneho trojuholníka, ktorý tvoria mestá Anurádhapura, Polonnaruwa a Kandy.

Napriek tomu, že je samotná Dambulla len nevýznamným srílanským zapadákovom, kde v noci takmer chýba osvetlenie, takže ani obecný elektromer tu nie je potrebný.  CEz to všetko patrí k turisticky hojne navštevovaným miestam. Najväčším lákadlom tohto mestečka je jaskynný chrám Dambulla, ktorý je jedným z najrozsiahlejších a najlepšie zachovaných jaskynných chrámov na Srí Lanke. Stal sa pripomienkou nesmierne bohatej histórie Srí Lanky. V rokoch 1919 a 1984 v ňom dokonca prebiehali krvavé boje. Od roku 1991 je však celý jaskynný chrámový komplex zapísaný na zoznam pamiatok organizácie UNESCO.

Jaskynné chrámy sa nachádzajú na skalnatom kopci, vo výške asi 150 metrov nad mestom. Vyrástli tu už v 1. storočí pred Kristom, ale výzdoba, ktorou je možné sa v chrámoch kochať dnes, pochádza prevažne z 18. a 19. storočia. K videniu je tu veľké množstvo nástenných malieb a tiež budhistických a hinduistických sôch. Najčastejšie ide o sochy sediaceho, ležiaceho i stojaceho Budhu. Stropy sú ozdobené krásnymi maľbami.

Pri vstupe do areálu každého najskôr upúta obrovská, 30 metrov vysoká pozlátená socha Budhu. Pôsobí monumentálnym a dôstojným dojmom. Týči sa priamo nad Zlatým chrámom, ktorého je súčasťou. Tento chrám bol postavený z milodarov veriacich až v roku 2000 a tak je najmladšou stavbou v celom areáli. Patrí k nemu aj zaujímavé múzeum, ktoré na niekoho môže pôsobiť až nevkusným dojmom, pretože vstup do neho pripomína vchod do Disneylandu alebo iného zábavného parku.

Samotné jaskyne ležiace v kopci nad chrámom sú murované, a keď do nich človek vstúpi, pripadá si ako vo vnútri chrámu a nie vo vnútri jaskyne. Iba steny a strop je mierne zvlnený a na niektorých miestach z neho neustále kvapká voda. K jaskyniam sa dá vystúpiť po točitom schodisku. Od nich sa potom naskytá návštevníkom jedinečný výhľad do krajiny, za pekného počasia je vidieť až na hojne navštevovanú skalnú horu Sigiriya (UNESCO). Jaskyne bývajú počas dňa pravidelne uzatvárané z dôvodu konania bohoslužieb, ktoré vedú miestni budhistickí mnísi.

Zdroj: https://sri-lanka.svetadily.cz/

Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3KD3E0f

Foto: wikipedia, wallpaperflare free

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip

Poistenie je v cestovných nákladoch najnižšia položka. Nešetrite na nej.

Slobodu cestovania si dnes užívame aj vďaka nízkym cenám nízkonákladových leteckých spoločností a inovatívnym rezervačným aplikáciám ubytovania. Dnes nie je problém stráviť predĺžený víkend v Ríme a o tri týždne sa vykúpať na pláži v Aténach. A to dokonca za cenu častokrát výhodnejšiu ako je cesta vlastným autom s ubytovaním na Slovensku. Cestovanie sa však […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej