ONLINE MAGAZIN

Škótsko a jeho mnoho tvárí

Medzi stereotypné predstavy o Škótsku patria ryšavé vlasy, muži v sukniach, gajdy, whisky, dážď, zadumaná krajina jazier a hôr, hrady, spletitá história, sloboda, ovce a patriotizmus.

To všetko tu návštevník spoľahlivo nájde, ale aj oveľa viac. Stačí len prísť a nechať sa uniesť krásou a kultúrou tejto malej veľkej krajiny. A samozrejme treba zabudnú na prislovečný stereotyp o povestnej škótskej sporivosti. Tá jednpducho neplati a vtipy o lakomosti, kde hlavnou temou je vypnutý elektromer, radšej miestnym nehovorte.

Krajina dvoch miest

Hlavné mesto Edinburgh je bezpochyby perlou severu. Vďaka svojej fotogenickosti, krvavej histórii a festivalovej tradícii je celosvetovo preslávené. Stredoveký hrad, staré mesto, vyhasnutá sopka a morské pobrežie spoločne vytvárajú dokonalú scenériu. A keď začne pršať? Ak ste na múzeá a galérie, tak nebudete vedieť kam skôr. Plány môžete spriadať napríklad v kaviarni Elephant House, v ktorej sa narodil Harry Potter.
Prehliadka hradu, hrôzostrašné podzemie, botanická záhrada alebo kráľovská jachta Britannia sú ďalšou z mnohých lákadiel tohto kozmopolitného mesta.

Dopraviť sa do Edinburghu je možné so spoločnosťou Ryanair, ktorá toto mesto spája napríklad s Bratislavou, Krakovom či Berlínom.

Smerom na západ leží Glasgow, ktorého obyvateľ by o Edinburghu povedal niečo pieporné v zmysle „nie je všetko zlato, čo sa trblieta“, hoci by mu asi nebolo rozumieť, vďaka aj na škótske pomery šialenému dialektu. Glasgow je viac škótske, má povesť drsnú a priateľskú zároveň a jeho pulzujúce kultúrny život je porovnávaný so samotným Londýnom.

Glasgow osloví milovníkov hudby, modernej architektúry, technických vynálezov, nakupovania alebo športu, menovite futbalu, ktorý je tu braný smrteľne vážne a zážitok zo stretnutia medzi Celticom a Rangers skutočne dáva slovu fandiť úplne nový rozmer.

Znalosť súčasného futbalu je výhodou pri nadväzovaní rozhovoru s väčšinou Škótov. Priaznivcov futbalu ľahko vystopujeme v ktorejkoľvek krčme. Tu sa prejaví priateľská a zvedavá povaha miestnych ľudí, schopnosť sťažovať sa na rad vecí a tiež ten povestný patriotizmus. Pozor ale na istú prehnanosť a trochu zápalnú povahu Škótov, hlavne po niekoľkonásobnom pive. Sami o sebe hovoria, že nenájdeš vernejších priateľov a zarytejších nepriateľov ako sú oni.

Glasgow – Katedrála

Edinburgh aj Glasgow leží v centrálnom páse. Smerom na juh sa prestiera Škótske pohraničie. Pre neho je typická zvlnená krajina posiata malými mestečkami a dedinkami, ktorá svojou malebnosťou inšpirovala okrem iného spisovateľa Waltera Scotta alebo básnika Roberta Burnsa. Ak však chceme zažiť to pravé nespútané a záhadné Škótsko, musíme sa vydať na sever.

Cesta na sever
Cestou nie je dobré vynechať Stirling s pamätníkmi Williama Wallace a kráľa Roberta Bruce, hrdinov škótskych vojen za nezávislosť. Milovník golfu by mal navštíviť St. Andrews, kolísku tohto športu. V Dundee je zakotvená plachetnica Discovery, s ktorou Highland cowkapitán Scott v roku 1900 podnikol vedeckú expedíciu do Antarktídy. A zoznam nutných zastávok by mohol pokračovať ešte veľmi dlho: hrady, pálenice whisky, kamenné kruhy, slávne bojiská…

Hlavný dôvod cesty na sever je pre mnohých dobrodruhova múza, Škótska Vysočina, dramatická a ľudoprázdna krajina majestátnych hôr, skrytých údolí, divokej zveri, podivných príbehov, chlpatých kráv a počasia pod psa. Práve tu nájdeme temné vody jazera Lochness, najvyššiu horu Veľkej Británie Ben Nevis (1 344 m) a raj milovníkov adrenalínových športov.

Miestni ľudia sú veľmi pohostinní a občas je tu možné počuť aj gaelčinu. Pred futbalom tu dávajú prednosť hre shinty (predchodca moderného hokeja) av krčme si radi zaskočia so živou kapelou pri spoločenskom tanci ceilidh. Unikátnym zážitkom je potom návšteva tradičných hier, kde škótski poriadci súťažia v rôznych chlapáckych disciplínach.

A ak dôjdete na koniec cesty, stačí nasadnúť na trajekt a navštíviť jeden z mnohých ostrovov na západ a sever od škótskej pevniny. Povinnosťou je ostrov Skye, ktorý ponúka fantastickú scenériu a ako jediný je spojený s pevninou mostom. Je ale možné sa vypraviť aj oveľa ďalej a po ceste spoznať mnoho ďalších tvárí tejto zeme.

Každý cestovateľ nájde tisíc dôvodov prečo prísť do Škótska a svojou návštevou rozhodne nebude sklamaný. Naopak, odmenou mu budú nezabudnuteľné zážitky, spomienky na celý život a často aj túžba niekedy sa sem zase vrátiť.

Viac informácií tu: https://bit.ly/3GYKUXr
Zdroj: https://www.radicestujeme.eu/

Foto: PXhere, wikimediacommons

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej