ONLINE MAGAZIN

Utečte z civilizácie do hôr: 3 tipy na outdoorovú dovolenku

Čo majú spoločné Švajčiarsko, Bulharsko a Čierna Hora? Kultúrne odlišné krajiny v rôznych častiach Európy minimálne jedno spojenie majú. Krásne hory. A každé z nich krásne trochu iným spôsobom. Ktorá destinácia z nášho výberu by zlákala vás? Ktoré miesto by vás zaujalo a dokazalo uplne uspokojiť ?

1. Švajčiarsko
Švajčiarsko, to je jednoducho synonymum prekrásnej prírody. V Bernských a Walliských Alpách nájdete horské velikány so snehovou čiapkou na čele s ikonickým Matterhornom, trblietavé ľadovcové jazerá i malebné vinice.

K najkrajším túram, ktoré tu môžete podniknúť, patrí napríklad výstup na Eggishorn, pri ktorom si prezriete aj najdlhší alpský ľadovec Aletschgletcher. Panoramatické výhľady na ľadovcovú krajinu ponúka aj vrchol Männlichen v oblasti Jungfrau alebo ešte vyšší Gornergrat (3 090 m).
Pokiaľ vás láka športovejšia dovolenka, vyskúšajte via ferraty vo Švajčiarskych Alpách. Zaistené cesty tu majú množstvo zaujímavých prvkov od lanových rebríkov, cez visuté mosty, jaskyne s vodopádmi aj rozmanité skalné útvary.

Horské výstupy môžete preložiť prehliadkou stredovekých mestečiek alebo potulkami pozdĺž Ženevského jazera. Navštíviť môžete aj prírodné zaujímavosti ako Trümmelbašské vodopády vo vnútri hory či starobylý kupecký chodník Daubenwand vytesaný v skalnej stene. A nie je nad to zavŕšiť náročnejší deň v termálnych kúpeľoch Leukerbad obklopených úchvatným skalným amfiteátrom. Alebo si jednoducho zadovážiť masážnu pištol a uvolniť si unavené nohy sám.

2. Bulharsko
Hory zaberajú viac ako polovicu rozlohy Bulharska. K najvyšším pohorím patria Rila a Pirin známe svojou nedotknutou krásou. Je zaujímavé stráviť pár dní v oboch z nich a porovnať si ich odlišný charakter. Čo tak rovno skúsiť rovno prechod Rily a Pirinu?
Súčasťou žulového masívu Rila je najvyššia hora Bulharska a zároveň celého Balkánu – Musala (2 925 m). Túra po hlavnom hrebeni vás prevedie cez ďalšie vrcholky až k prekrásnej oblasti Ribných jazier. Vodný element je v Rile zastúpený skutočne hojne. Počas vášho putovania sa môžete osviežiť v trblietavých bystrinách alebo vyskúšať liečivú silu niektorého z minerálnych prameňov.

Kontrast k zeleným svahom Rily tvoria holé vápencové štíty pohoria Pirin. Pre svoj divoký ráz je považované za sídlo Peruna, mytologického boha búrky. Najvyšším vrcholom je Vichren, ktorý svojím tvarom pripomína pyramídu. Ani v Pirine nechýbajú prekrásne ľadovcové jazerá a navyše pozoruhodné krasové útvary.

Keď už do tejto časti Bulharska zavítate, nezabudnite tiež nemenej zaujímavé údolia. Nájdete v nich napríklad vínne pivnice v Melniku, čarokrásne monastíry a pieskovcové Melnícke pyramídy.

3. Čierna Hora
Tretie pozvanie mieri na Balkán, konkrétne do Čiernej Hory. Vápencové vrcholy tu pozvoľne striedajú rozkvitnuté lúky a pasienky. Obyvatelia miestnych salaší vás radi uvidia a určite neodídete, kým neochutnáte ich skvelé domáce syry, pršut alebo rakiju.

Za nádhernými scenériami sa vyberte do pohoria Durmitor. Uchvátia vás jeho rozoklané štíty, zvrásnené skalné steny i stolové hory. Najväčšou výzvou je výstup na majestátny Bobotov Kuk (2 523 m). Zaujímavým spestrením letného dňa môže byť návšteva jaskyne Ledena pečina s ľadovými kvapľami. Viac ako kilometer hlboký kaňon rieky Tary je krásny nielen zo skalnatých vyhliadok, ale napríklad aj z raftu, na ktorom si môžete vychutnať čulé perejky.

K potulkám lákajú aj ďalšie čiernohorské pohoria. Krásne túry ponúka napríklad Bjelasica s národným parkom Biogradska gora, ktorý ochraňuje pozostatok jedného z najzachovalejších európskych pralesov. V neposlednom rade sú tu pohoria Komovi, Lovčen či Prokletije… Skrátka o tom, že tento malý štát nenosí svoj názov nadarmo, sa tu môžete ľahko presvedčiť takmer kdekoľvek. Napríklad počas poznávacieho zájazdu do Čiernej Hory.

 

Zdroj: https://www.turistika.cz/
Viac informácií: https://bit.ly/3UGHnAl

Foto: Depositphotos, flickr, wikimedia.org

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej