ONLINE MAGAZIN

Nórska architektúra a kultúra stavebníctva

NÓRSKE CHALUPY
Keď sa povie Nórsko, väčšine z vás sa určite vybaví príroda, ale málokomu pamiatky. A keď už, tak napríklad moderná architektúra ako opera v hlavnom meste Oslo. Dobre stráženým tajomstvom je, že tam stojí za to zájsť aj kvôli svojbytnej architektúre starého Nórska.
Hovorí sa, že Nórsko historickou architektúrou neoplýva, ale to, čo ako pamiatka nevyzerá, môže pokojne byť. Vzhľadom na to, že sa tu oddávna stavia z najdostupnejších stavebných hmôt – hlavne z dreva – už mnoho stavieb vzalo za svoje počas bombardovania a ničenia počas vojen a požiarov.

ODLIŠNOSTI VNÍMANIA
Zmysel pre estetiku sa možno v Nórsku v porovnaní s inými časťami Európy trochu líši. Pre tunajších obyvateľov sú drevené stavby, často opatrené rafinovanými dekoráciami, rovnako hodnotné ako často rovnako staré stavby na kontinente. Možno je to tým, že miestni ľudia vnímajú niečo iné ako tí, ktorí sú zvyknutí na to, že všetka zástavba na úrovni je z kameňa a iba chalupy a chaty sú z dreva. O čom by niekto z vás možno súdil, že nestojí za videnie, je tu vzácnosť a kultúrna pamiatka. Niekedy je potrebný určitý čas, aby ľudia odinakiaľ z Európy prišli nórskym stavebným zvykom na chuť. Aj napriek tomu, ze pri stavbe bodobných domov nikdy nebol  prítomný stavebný dozor, tak ako si ho predstavujeme my vo zvyšku Európy. Jednoducho tu fungujú historické a nepísane zákony o bezpečnosti stavieb.

KOCHANIE SA KRÁSAMI
Keď obdivujete krásu tvarov, kocháte sa útulnosťou a roztomilosťou, spoznávate významné súčasti kultúrneho dedičstva Nórska, čo vám umožní zhodnotiť jeho prínosy.
Nórsko má najstaršie zachované drevené kostoly v Európe a väčšiu časť súboru ostatnej zachovanej stredovekej drevenej architektúry „starého kontinentu“ nájdete aj tam. Tieto nedocenené stavby si zaslúžia viac pozornosti, pretože je vskutku obdivuhodné, že ich toľko vydržalo po stáročia.

KOLÍSKA ZRUBOVÉHO STAVITEĽSTVA
Za kolísku a učebnicu zrubového staviteľstva je považovaný sever Európy. Málokde nájdete stavby, ktoré majú taký útulný a harmonický vnútorný poriadok prispôsobený k životu človeka. Neodmysliteľné, nezameniteľné a izolačne nezastupiteľné mačinové krytiny s drobnými kríkmi sú podopreté stĺpmi s „vikinskými“ drevorezbami v tzv. dračom štýle. Aj na portáloch uvidíte ryhovanú ozdobu s príšerami stáčajúcimi sa okolo seba, popínavými rastlinami a inými námetmi zo severských ság.

KDE ICH NÁJDETE?
Nóri vám to uľahčili – navštívte Norsk Folkemuseum (Nórske národopisné či vlastivedné múzeum) a cez tridsiatku dochovaných tzv. stĺpových kostolov z 11.-14. storočia. Jeden z nich – kostol v Urnese na stráni nad Sognefjordom v západnom Nórsku – je na Zozname svetového kultúrneho dedičstva. Majstrovstvá tamojších tesárskych konštrukcií súviseli s technológiou stavby lodí, najmä v dobe vikinskej (7.-12. storočie). Na svahoch, teráskach a lesných čistinkách sa nachádzajú tieto tzv. ľudové stavby v najpočetnejšej miere v regiónoch Telemark, Buskerud a Oppland, ale aj inde, ako v Setesdale, ktorý, pokiaľ ide o udržiavanie mnohých prvkov tradícií ľudovej kultúry, vzdialene pripomína Slovácko v ČR . Niekde sú stavby premiestnené z miest, kde pôvodne stávali, do múzeí v prírode. Také má skoro každý nórsky okres s úctou k sebe a svojej histórii. Dokladajú spôsob života predchádzajúcich generácií svojim členením a vnútorným zariadením.

PRI STAVBE NOVÉHO DOMU STARÝ NEBÚRALI
Ak idete napr. dlhými a širokými údoliami Hallingdal, Gudbrandsdalen, Ottadalen, Numedal, Valdres či Østerdalen alebo okolo horských pastvín, uvidíte jednu takú stavbu za druhou, napospol sú zoskupené na usadlosti s ústredným dvorom. V niektorých domčekoch je ohnisko uprostred izby, inde je pod otvoreným komínom alebo obydlie má piecku. V Škandinávii bolo zvykom, že pri stavbe nového domu starý nebúrali. V ňom ďalej bývala najstaršia generácia alebo dom bol aj naďalej využívaný na rôzne hospodárske práce – napr. tam varili v kotli tradičný sladký kozí syr. Aj preto sa práve v Nórsku zachovalo toľko starých drevených domov na pôvodnom mieste. Buď ďalej existovali samostatne, alebo k nim boli pristavané nové časti.

LOFTY A RYBÁRSKE DOMKY
Príznačné sú najznámejšie stavby – tzv. poschodové obytné komory – lofty, ktoré sú najmä v Telemarku bohato zdobené maľbou rastlinných motívov. Vďaka suchému podnebiu mohli byť tieto aj iné tamojšie tradičné stavby tak dlho obývané. Sú impregnované natretým dechtom a slnko prispievalo k farbe povrchov. Zavítajte ale aj do Skudeneshavnu, Ny-Hellesundu, Fedy, Råkvågu, Mosjøenu atď., prídete na výnimočne nenarušené a ucelene dochované prostredie so súbormi rybárskych domčekov, rybární a iných starých rázovitých hospodárskych budov s peknými výtvarnými detailmi. Niektoré z týchto dediniek a miest boli za reštaurovanie odmenené aj európskymi cenami.

PREPYCHOVÝ MAIHAUGEN
Pozrite sa tiež na dediny ako napr. Solvorn a Vik pri Sognefjorde a na ucelené súbory tamojších lodenice a rybárske komory na brehu fjordu a na koloch na vode. Nezabudnite zavítať k jedinečným súborom obytných domov (niekedy s pavlačou), sýpok, stajní, seníkov, rybárskych domčekov, usadlostí, salaší, kostolíka a rozsiahlych zbierok v samostatných priestoroch v múzeách v prírode v Lillehammere, Fagernese, v Åle, Trondheim .
Lillehammerské múzeum Maihaugen býva mnohými charakterizované ako jedno z najkvalitnejších múzeí v prírode v Európe s mnohými veľmi hodnotnými stavbami, rozmiestnenými okolo rybníčkov a tôní. Snáď len v Škandinávii sa dnes v Európe môžete s takými stavbami stretnúť aj v ich pôvodnej funkcii použitia tam, kde vznikli. Je to ako knižka, ktorá líči život tamojších obyvateľov všetkých sociálnych vrstiev do podrobností.

Pozrite si tiež naše amatérske videjko z tripu po Nórsku na kajakoch

Zdoj: http://www.walkers.sk/
Viac info: https://bit.ly/3tiGEdv

Foto: Viktor Cicko st.

Video: Viktor Cicko st.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej