ONLINE MAGAZIN

Salzburg – mesto na dlani

Salzburg je jedno z najkrajších miest nielen v Rakúsku , ale aj v celej Európe  – má svoju dlhodobú históriu, kultúru, architektúru – ale hlavne je známe svojou pohostinnosťou, množstvom kultúrnych a zábavných akcií, ktoré oslovia nejedného návštevníka zo Slovenska.

Co je tiež nemenej dôležité, Salzburg nie je žiadnom prípade megapolis, ktoré vás už od pohľadu odradí od návštevy. Práve naopak !

Je to relatívne malé mesto, ktoré sa dá spoznať aj počas predĺženého víkendu. A samozrejme sme aj my, ako novinári, ktorí radi spoznávajú podobné miesta v okolí Slovenska, vám chceme toto mesto a navštívené miesta sprostredkovať a odporučiť….

Či už je to mestský trh  Schranne, zámok Mirabell, vypočuť si organový koncert v Salzburskom chráme, zvonkohru na veži, zabaviť sa vo „vodnom“  zámku Hellbrunn, navštíviť priestory spoločnosti RedBull – Hangar 7  – mimochodom, vstup je voľný. Takže určite odporúčame aj s celou rodinou

Jednoducho, každý, kto sa niekedy navštívi toto mesto – podľahne.

Podľahne kúzlu mesta, rodiska Wolfganga Amadeus Mozarta a už nikdy nemôže uniknúť. Harmonická súhra krajiny a architektúry, umenia a kultúry, ako aj tradičného a moderného, to všetko na prekvapivo malej ploche pridáva na osobitom kúzle tohto miesta.

 

Mesto Salzburg

V Salzburgu nie je o zábavu nikdy núdza…

Mestské kúpele pre kone

Mesto Salzburg má jedinečnu polohu. Pohľad smerom na Alpy z Mníšskej hory

 

Salzburg je oveľa viac než len Mozartovo rodisko a mesto slávneho hudobného festivalu. Pri prehliadkach jeho najzaujímavejších pamätihodností sa zoznámite s dávnou históriou Salzburgu Pevnosť Hohensalzburg, Mozartova múzea, Obilná ulička – Getreidegasse alebo Hellbrunn patrí k najobľúbenejším návštevným cieľom hostí Salzburgu.

Navštívte aj vy 10 najzaujímavejších pamätihodností a pochopíte, prečo mesto získalo titul Svetové kultúrne dedičstvo UNESCO.

1.

Pevnosť Hohensalzburg

Pevnosť Hohensalzburg tróni hrdo na vrchole Mníšskej hory, vysoko nad strechami barokového Starého Mesta. Najväčší úplne zachovaný hrad v strednej Európe je dominantou Salzburgu a láka 360-stupňovým výhľadom na mesto a jeho okolie.

2.

Mozartov rodný dom

Jedno z najnavštevovanejších múzeí v celom Rakúsku: prehliadka Mozartovho rodného domu v srdci historického centra Salzburgu je nielen pre milovníkov hudby zlatým klincom návštevy tohto krásneho barokového mesta.

3.

Zámek Mirabell & Mirabellská zahrada

V roku 1606 dal kniežací arcibiskup Wolf Dietrich postaviť prepychový zámok pre svoju svetskú milenku Salome Altovú. Dnes sú zámok a záhrada veľkou atrakciou pre návštevníkov Salzburgu a miestom, kde sa konajú tie najromantickejšie svadby pod slnkom.

4.

Getreidegasse

Getreidegasse, v slovenskom preklade Obilná ulička, je hlavnou tepnou v srdci Starého Mesta salzburského. Je to najznámejšia ulica mesta, ktorá má povesť najkrajšej nákupnej ulice v Rakúsku. Svojím nezameniteľným šarmom, svojimi luxusnými butikmi, starobylými obchodíkmi s tradičným tovarom, historickými hostinci, kaviarňami, priechodmi a dvormi uchváti každého návštevníka Mozartovho mesta.

5.

Zámok Hellbrunn a jeho „Vodné hrátky“

Už cez 400 rokov sa návštevníci zámku Hellbrunnu obdivujú jeho architektúre a po kniežacom spôsobe sa bavia pri Vodných hrátkach. Ide o unikátne predstavenie, pri ktorom je hlavným aktérom voda, ktorá je navyše zdrojom mnohých prekvapení!

6.

Haus der Natur – Prírodovedné a technické múzeum

Museum der Moderne Salzburg sa nachádza vysoko nad strechami salzburského starého mesta na Mönchsbergu. Jeho rozľahlé vnútorné priestory ponúkajú dostatok miesta na výstavy umenia 20. a 21. storočia.

7.

Múzeum moderného umenia na Mníšskej hore

Museum der Moderne Salzburg se nachází vysoko nad střechami salcburského starého města na Mönchsbergu. Jeho rozlehlé vnitřní prostory nabízejí dostatek místa pro výstavy umění 20. a 21. století.

8.

DomQuartier Salzburg

V máji 2014 bol slávnostne otvorený DomQuartier, jedinečná kultúrna atrakcia v srdci historického centra Salzburgu. Na ploche 15000 štvorcových metrov sa predstavujú vyše dvetisíc nádherných exponátov z dlhého obdobia 1300 rokov pohnutých dejín.

9.

Salzburské múzeum

Niekoľkonásobne vyznamenané Salzburské múzeum, umiestnené v nádherne zreštaurovanej Novej Rezidencii, poskytuje svojim návštevníkom vďaka novej koncepcii aj novú dimenziu vnímania umeleckých a historických zbierok. Zriedkavé umelecké predmety, výstavy usporiadané s veľkou dávkou estetického cítenia, zaujímavé témy a multimediálne prezentácie umenia sa harmonickým spôsobom dopĺňajú.

10.

Salzburská zoologická záhrada Hellbrunn

Od exotických zvierat až po zvieratá z domáceho alpského priestoru, od levov cez jaguáre až po rysy: salzburská zoologická záhrada v Hellbrunne je miesto, kde sa budú dobre cítiť deti aj dospelí. Ideálny výletný cieľ na juhu mesta s výhľadom na zasnežené vrcholy hôr.

Video & Foto : Viktor Cicko / videá je možné zdielať a kopírovať /

Zdroje: salzburg.info, Slovak Lines magazín, archív Viktor Cicka

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej