ONLINE MAGAZIN

Kto odhalil najkomplikovanejšie šifry a kódy sveta?

Šifry, znaky či na prvý pohľad úplne náhodné číselné kódy môžu skrývať tajné správy obsahujúce najväčšie vojenské tajomstvá, depeše od špiónov, ale aj tajnú komunikáciu zločincov. Slávne ale aj nechválene známe šifry vrátane ich lúštiteľov odhalí nová dokumentárna séria Prelomiť kód, ktorú si môžete pozrieť na televíznych obrazovkách už od 6. októbra na Viasat History.

Hrdinka, ktorá pomohla rozlusknúť kód pašerákov pri strážení detí

V 20. rokoch minulého storočia sa kvôli prohibícii dostali v Spojených štátoch k moci gangstri ako Lucky Luciano, Bugs Moran či Al Capone. Ich nelegálne obchodovanie s alkoholom bolo zdrojom mnohých zločinov vrátane vrážd. V uliciach miest zúrili boje gangov a mafiáni vysielali prostredníctvom sofistikovaných tajných kódov inštrukcie pašerákom na more. Polícia si nevedela rady, pokiaľ sa k tímu vyšetrovateľov nepridala mladá žena menom Elizabeth Friedman. Tej stačilo k prelomeniu kódu len ceruzka a papier.

Nešlo však o žiadnu začiatočnícku. Táto kryptoanalytička pomáhala lúštiť kódy už počas prvej svetovej vojny a podobne odhaľovala tajnú nemeckú komunikáciu aj počas ďalšieho svetového konfliktu. Medzi vojnami pomáhala námorníctvu rozlúštiť kódy používané pašeráckymi člnmi.  Strážcovia zákona boli tak zúfalí, že dokonca povolili, aby Elizabeth pracovala z domova, pretože sa musela venovať aj dvom malým deťom, čo nemalo v danej dobe obdoby.

Elizabeth sa len počas dvoch mesiacov podarilo dešifrovať  reťazce čísiel, ktoré si gangstri posielali rádiami. Jej postup viedol k dešifrovaniu aj starých správ, ktorých bolo približne 10 000. Vyšetrovatelia tak poznali trasy pašerákov a ich plány, čo vyústili do pádu Al Caponeho impéria.

Došlo k prelome v prípade sériového vraha Zodiaca?

Vrah, ktorý si hovoril Zodiac, nebol nikdy dolapený. Človek zodpovedný za smrť najmenej piatich ľudí úradoval na konci šesťdesiatich rokov v San Franciscu. Tamojšej polícii posielal zakódované správy so symbolmi zverokruhu a pod vyhrážkami ďalších vrážd požadoval, aby polícia vraždy zverejnila v novinách. Na dekódovaní šifier pracovali stovky ľudí a po nejakom čase sa ich podarilo rozlúštiť dvom krížovkovým nadšencom. Avšak k odhaleniu páchateľa tento úspech neviedol. Zodiac sa ozval znovu, tentokrát s prepracovanejšími správami, ktoré sa nedarilo vyriešiť a tak sa vrah v roku 1974 odmlčal. Jeho totožnosť nie je dodnes známa.

V roku 2020 sa tím amatérskych nadšencov pokúsil druhú šifru opäť rozlúštiť pomocou moderného počítačového systému. Nakoniec sa im to aj podarilo, ale ani tento výsledok neprispel k vystopovaniu páchateľa. Lov teda aj naďalej pokračuje.

Šifry pašeráckych gangov či Zodiakové rébusy sú niektoré zo slávnych hádaniek, ktoré môžete odhaliť pomocou najnovšej dokumentárnej série Prelomiť kód. Odhaľte tajné správy používané počas studenej vojny, japonskú komunikáciu pred útokom na Pearl Harbor a nakoniec aj najdlhší aj najstarší reťazec znakov – ľudskú DNA. Len na  Viasat History od štvrtka 6. októbra 2022.

 

Trailer: https://youtu.be/221ggS8AL44

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej