ONLINE MAGAZIN

Kam na výlet vo Veľkej Británii? Národné parky na ostrovoch.

Naplánovali ste si výlet do Londýna, a radi by ste na britských ostrovoch navštívili aj prírodu? Vyjdite z víru veľkomesta a zapadnite do rozľahlých vresovísk, okolia jazier ak vysokým útesom. Predstavíme vám národné parky Snowdonia, Lake district, Peak district, Northumberland a doverské kriedové útesy South Downs. Prapravte si pevné topánky, vetrovku, poľovnícke potreby odložte na chvíľu do komory a my vám poradíme kam sa vybrať v Anglicku.

Väčšina plochy Britských ostrovov nie je zalesnená. V nižších polohách rastú menšie dreviny, vo vyšších trávy, machy a lišajníky, a najvyššie vrcholy sú často pokryté iba kameňmi. To im dodáva takmer alpský charakter.

Viete, čo čakať, keď v názve britského národného parku nájdete slovo „moore“? Vresoviská. To vodou nasiaknuté, s chodníčkami medzi rašeliniskami. Farebné a rozľahlé planiny na miernych kopcoch vás pohltia, také sú britské „moorlands“.

Jazero v angličtine nemusí byť len „lake“, ako v Lake district, ale aj „broad“, ako v norfolkskom a suffolskom The Broads, krajine jazier a riek, ktoré sú charakteristické bývalými miestami ťažby rašeliny.

Vrcholy sa anglicky povedia „peaks“ – ako v Peak district, jednom z najkrajších parkov, ktorý hýri vrcholkami a výhľadmi do krajiny. Údolia sú zas „ďalej“ ako v Yorkshire Dales, bývalej priemyselnej krajine, v ktorej dnes pomaly zarastajú vresom staré viadukty, bane a iné priemyselné diela minulého storočia.

Pobrežie je v britskej angličtine „coast“, ako nádherné Pembrokeshire coast, chránené fondom UNESCO ako pamiatka. Útesy sú reefs alebo cliffs, ako White Cliffs of Dover, biele útesy doverské, celé z kriedy.

Národný park Snowdonia – Eryri (welšsky)

Snowdonia sa skladá z niekoľkých masívov – okrem masívu Snowdonu, sú to Moel Hebog, Glyderau, Carneddau a ďalšie, celkom 9 masívov. Park nedosahuje veľkých výšok, najvyššia hora Walesu, Snowdon meria iba 1085 m. Napriek tomu má krajina okolo takmer alpský charakter, vďaka absencii stromov a prevahe skalnatých výšin, chodníkov vedúcich po trávnatých pláňach okolo ľadovcových jazierok.

Prečo sem ísť: rieky a jazerá, v ktorých žijú napríklad vydry, alebo farební chladniačikovia. Welšský folklór a mytológia vás stretne na každom kroku. Nenájdete jazero, ktoré by nebolo opradené mýtmi.

Vyberte si jednu zmnoha turistických trás v Snowdonii. Napríklad výlet k vodopádom Aber Falls, prechádzku Benar Boardwalk, drevené mólo okolo pobrežia, ktoré zvládnete aj s deťmi, či údolie Ogwen, ktoré je domovom úchvatného ľadovcom vytvoreného údolia Cwm Idwal.
Môžete tu kempovať, člnkovať aj jazdiť na bicykli. Snowdonia má 37 km pobrežia Atlantického oceánu.

Peak disctrict

Národný park Peak District pri meste Sheffield je pravdepodobne najznámejší ako kraj pre pešiu turistiku a ponúka veľkolepú rozmanitosť scenérií a trás – od strmých vápencových údolí až po pôsobivé vysokohorské vresoviská. Každý si tu nájde niečo pre seba – jednotlivci, rodiny i skupiny – či už sa jedná o náročnú túru alebo krátku prechádzku.

Pri objavovaní kraja Derbyshire a Peak District narazíte na mnoho krásnych miest – od dramatických skalných okrajov až po pokojné rieky a zvlnené pahorkatiny.

Najzaujímavejšie miesta: údolie Hope valley, s najkrajšími dedinkami a výhľadmi. Solomon’s Temple – viktoriánske opevnenie pri meste Buxton. Vyhliadky Mam Tor, Kinder Scout, The Roaches.
Jaskyňa Poole’s Cavern, Blue John’s Cavern, Treak Cliff Cavern.

Mestečko Castleton.
Alton towers – veľký zábavný park pre deti i dospelých milovníkov adrenalínu

Lake district – Cumbria

Najväčší anglický národný park je teraz zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, nachádza sa tu najvyššia hora Scafell Pike, najhlbšie jazero Wastwater a prekvitajúce miestne komunity ako Keswick a Bowness-on-Windermere. Vydajte sa poznávať jeho krásy z jedného miesta, alebo sa putujte niektorou z diaľkových trás.

Krajina Lake district láka na fantastické dobrodružstvá, od úchvatných vrcholov až po vzrušujúce prírodné kúpanie. Tradičnú kultúru objavíte v nabitom kalendári umeleckých vystúpení. Dômyselná kuchyňa má korene v miestnych surovinách.
Najväčším lákadlom Lake districtu – Cumbrie, je samozrejme prírodné bohatstvo hôr a jazier, ktoré dohromady vytvára ucelenú mágiu. Nachádza sa tu aj bohaté kultúrne dedičstvo v podobe historických miest, tradičných dedín a rozľahlých poľnohospodárskych oblastí so starobylými kamennými múrmi; osamelé stodoly a stáda oviec Herdwick. Kombinácia prírodnej nádhery a histórie sem vždy priťahovala umelcov, básnikov a maliarov. A tiež preto bol národnému parku Lake District v roku 2017 udelený štatút svetového dedičstva UNESCO.

Northumberland – prastarý kraj Britov a Vikingov

Najsevernejší park medzi Škótskom a Hadriánovým múrom – časť rímskeho opevnenia zvaného Hadriánov val. Archeológovia tu objavujú aj mnohé nálezy od prehistorických monumentov a románskych ruín až po signálne veže, postavené na ochranu proti nájazdníkom zo severu. Úchvatné scenérie a málo turistov.

Čo vidieť: Cheviot Hills, hrad Alnwick, hrad Bamburg a jedny z najkrajších piesočných pláží v Anglicku, ktoré sa nachádza v jeho okolí, ruiny hradu Dunstanburgh Castle. Viktoriánsky zámok Cragside.
Záhrady Alnwick Gardens, komplex formálnych záhrad s mnohými vodnými prvkami, patriaci k hradu Alnwick v meste Alnwick. Vodopád Hareshaw Linn Waterfall, maják Longstone Lighthouse, kde žijú papuchalkovia.
Prílivový ostrov Lindisfarne, kde sa nachádza kláštor založený roku 635 svätým Aidanom, ktorý bol roku 793 n. l. vyplienený severanmi z Dánska. Ide o prvý známy nájazd Vikingov na okolité krajiny, preto býva pokladaný za začiatok vikingskej expanzie. Mnísi boli zo strachu pred nájazdníkmi v roku 883 n. l. presťahovaní do Durhamu.

„Down“ je juhoanglický výraz pre nízke až stredne vysoké kopce. Downland je jednou z charakteristických krajín južného Anglicka a obvykle je tvorený kriedou, ale môže byť aj piesočnatý.

Navštívte tu mesto Brighton, hrad Arundel na rieke Arun, grófstvo Sussex a objavte aj ďalšie atrakcie v oblasti South Downs.

Na juhovýchode Anglicka sa nachádzajú slávne biele útesy. Tie sa rozprestierajú od Itchen Valley neďaleko Hampshire až po Beachy Head neďaleko Eastbourne.

A v najužšom mieste Lamanšského prielivu, len 34 km od francúzskeho prístavu Calais, sa nachádzajú tie najznámejšie kriedové útesy Anglicka, Doverské. Nie sú jedinou lokalitou tohto druhu, biele útesy sú aj Sever sisters. Pre svoju blízkosť s francúzskou pevninou však práve tieto boli vyhlásené už v období antiky, a je možné, že vďaka nim získala Británia prezývku Albion.

 

Zdroj: https://bit.ly/3emHcLy

Foto: flickr

Viac info tu: https://www.ervpojistovna.cz/

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej