ONLINE MAGAZIN

BIBIANA otvorí Bienále animácie Bratislava 3. októbra

OKTÓBER BUDE V BRATISLAVE V ZNAMENÍ ANIMOVANÉHO FILMU

Už viac ako 30 rokov každú druhú jeseň ožíva Bratislava animovaným filmom. V dňoch 3. – 9. októbra 2022 sa uskutoční 16. ročník medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava (BAB). Ide o najstarší festival svojho druhu na Slovensku. Z malého festivalu sa postupne stala významná celosvetová súťažná prehliadka animovaného filmu. Poslaním festivalu je prezentovať kvalitnú animovanú tvorbu.

Zároveň chce aj svojich divákov vzdelávať a umožniť im nahliadnuť, ako sa hovorí, za oponu, teda ako sa tvorí a vzniká animovaný film. Od svojho vzniku festival úzko spolupracuje s organizáciou UNICEF a od roku 2018 je súčasťou organizácie ECFA (Európskej asociácie filmov pre deti). Hlavným organizátorom podujatia je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti s podporou Ministerstva kultúry SR. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a primátor Hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo.

Aktuálny ročník BAB bude prebiehať hybridnou formou. Ako, to už hovorí programový riaditeľ festivalu Tomáš Danay: „Po pandemickom ročníku v roku 2020, keď sme boli odkázaní iba na online vysielanie, sa konečne naši diváci budú môcť posadiť do pohodlných kresiel kinosál a užiť si naše animáky na veľkom plátne. Aj pandémia však priniesla isté pozitíva a my sme zistili, že vďaka online vysielaniu môžeme poskytnúť možnosť vidieť naše animované filmy komukoľvek na Slovensku. Preto sme sa rozhodli, že tento rok sa festival uskutoční naživo – v kinách, ale zároveň aj online a na obrazovkách RTVS“. Dejiskom festivalu v Bratislave bude BIBIANA, Galéria UMELKA, kino Mladosť a Vysoká škola múzických umení. Pre divákov sú pripravené vybrané pásma aj vo viacerých partnerských mestách – Trnave, Hlohovci, Piešťanoch, Nitre, Martine, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a Košiciach.

Na tohtoročný festival sa prihlásilo viac ako 1700 filmov z 97 krajín sveta. Výkonný výbor festivalu udelí Cenu Prix Klingsor za celoživotnú tvorbu zameranú na deti a Čestnú medailu Albína Brunovského za výrazný prínos v oblasti animovaného filmu. Medzinárodná porota zložená z odborníkov z oblasti animovanej tvorby udelí: Cenu Viktora Kubala za najlepší krátky animovaný film, Cenu UNICEF za film s posolstvom OSN a Cenu Sv. Vojtecha pre režiséra animovaného filmu z krajín V4. Udelí aj samostatnú Cenu ECFA režisérovi animovaného filmu za najlepší európsky krátky film, ktorý bude zaradený do konečného hlasovania ECFA za Najlepší európsky film roka pre deti. Cena Literárneho fondu bude udelená najlepšiemu slovenskému tvorcovi. Detská porota udelí Cenu detského diváka za najlepší film. Novinkou aktuálneho ročníka je Cena Junior pre detského tvorcu animovaného filmu, ktorú udelí partner festivalu 365.bank.

Vzťah k umeniu a kultúre je potrebné budovať od malička. Mladí ľudia sú tí, ktorí budú ich odkaz a posolstvá odovzdávať ďalej. Animovaný film sa dá vnímať aj ako spôsob, ktorým možno otvárať mnohé dôležité celospoločenské témy a prinášať ich zrozumiteľnou formou detskému divákovi. Môžu správnym spôsobom kultivovať a formovať názory na oblasti, ktoré sú pre ďalšie smerovanie našej spoločnosti kľúčové. Je preto dôležité, aby ich tvorcovia už od malička dostávali náležitý priestor, adekvátnu podporu, ale aj know-how, ktoré im umožnia v tvorbe filmu napredovať. Bienále animácie na to vytvára výbornú platformu, ktorá prináša pridanú hodnotu všetkým, ktorí sa v oblasti animovaného filmu angažujú. Od odbornej až po laickú verejnosť,“ hovorí Andrej Zaťko, CEO 365.bank.

Všetky ceny festivalu budú udelené a odovzdané na záverečnom ceremoniáli festivalu 7. októbra.

Festivalový týždeň ponúkne mimoriadne bohatý program. Súťažné a nesúťažné pásma, to najlepšie z medzinárodného festivalu animovaných filmov z Annecy, kolekciu japonských animovaných filmov každý večer obohatí premietanie celovečerných animovaných filmov. Diváci si budú môcť pozrieť filmy ako Myši idú do neba, anime Kráska a zviera, Kde je Anna Franková, Kvík pre najmenších divákov, Mnoho severov pre fanúšikov umeleckého animovaného filmu či slovenskú premiéru Websterovci vo filme.

BIBIANA pripravila aj atraktívne výstavy venované animovanej tvorbe. Výstava ANIMANIMALS je inšpirovaná rovnomenným nemeckým seriálom režisérky Julie Ocker. Výstava TRESKY PLESKY je venovaná slovenskému animovanému večerníčku Veroniky Zúbek Kocourkovej. Milovníkov počítačových hier určite poteší výstava CREAKS z dielne herného štúdia Amanita Design.

V Galérii Umelka budú ďalšie zaujímavé výstavy venované víťaznému filmu z minulého ročníka BAB – Šarkan od Martina Smatanu a jeho originálnym ilustráciám z knižky Rok dobrých správ. Na pôde Vysokej školy múzických umení je pripravená séria prednášok pod názvom Industry Forum powered by 365.bank pre študentov animovanej tvorby, ale aj pre verejnosť s významnými tvorcami animovaného filmu, ktorú prináša 365.bank. Prednášať bude napríklad legendárny japonský režisér Koji Yamamura, maďarský režisér Géza M. Tóth, nominovaný na Oskara, Julia Ocker, režisérka úspešného animovaného seriálu ANIMANIMALS, holandský režisér Hisko Hulsing. Súčasťou festivalu sú tradične aj tvorivé dielne animovaného filmu pre deti, ktoré budú viesť známi zahraniční lektori z filmového štúdia AAA z Annecy, z Media Education Centre zo Srbska či z festivalu Animánie z Plzne.

BAB prináša na plátna slovenských kín, televíznych obrazoviek a do online priestoru to najlepšie zo sveta animácie. Filmy, ktoré sa počas festivalu premietajú, sú vyberané veľmi precízne a citlivo. Súťažné i nesúťažné pásma sú zostavované v spolupráci s odborníkmi, ktorí zohľadňujú výtvarnosť, tematiku, ale najmä výpovednú hodnotu filmových diel. „Dnešné médiá a hlavne internet je zaplavený množstvom nekvalitného, niekedy priam nebezpečného obsahu pre deti. Jedným z cieľov nášho festivalu je ukázať rodičom aj deťom, že existujú aj kvalitné alternatívy“, dodáva Tomáš Danay. Aj v tejto oblasti chce BIBIANA v zmysle svojho poslania inšpirovať, kultivovať, podnietiť deti a mládež rozmýšľať, vedieť si vybrať, samozrejme aj vzdelávať a podporovať mladých tvorcov…

 

Hlavným mediálnym partnerom podujatia je Rozhlas a televízia Slovenska.
Autorkou vizuálu 16. ročníka BAB je Kris Saganová. Ambasádorkou podujatia je Dominika Kavaschová.

Vstup na premietanie všetkých filmov je voľný.

Aktuálne informácie o festivale a programe nájdete na:

Bienále animácie Bratislava

https://festivalbab.sk/

https://www.facebook.com/festivalBAB

https://www.instagram.com/festival.bab/

BIBIANA

https://www.bibiana.sk/sk

https://www.facebook.com/bibiana.bratislava/

https://www.instagram.com/bibiana_bratislava/

 

VÝSTAVY V BIBIANE

Tresky Plesky

Výstava je inšpirovaná známym slovenským animovaným rovnomenným večerníčkom Veroniky Zúbek Kocourkovej. Ide o trinásťdielny animovaný seriál pre deti, ktorého cieľom je  zábavnou formou divákov niečo naučiť. Hlavnou postavou je moderátorka televízie Tresky plesky Kata Strofová, ktorá vo svete molekúl a častíc postupne preniká do tajomstiev prírodných javov a umožňuje detským divákom tieto procesy jednoduchým spôsobom pochopiť.

Pre výstavu v BIBIANE si jej tvorcovia vybrali štyri epizódy – SOPKA, BLESK, CUNAMI a LAVÍNA. Dej, ktorý sa pôvodne odohrával na obrazovke, sa „transformuje“ do trojrozmernej podoby. Deti a samozrejme aj ich rodičia môžu vojsť do tohto fantazijného sveta a zažiť dobrodružstvá spolu s Katou Strofovou, ktorej hlas ich sprevádza celou výstavou.

A čo je zámerom výstavy? Hlavne sa zabaviť, naučiť sa niečo nové o prírodných javoch a najmä ich preskúmať na vlastnej koži, či stretnúť opice, obrovskú veľrybu alebo si v centre Bratislavy zalyžovať…

 

Termín: 1. 10. 2022 – 16. 4. 2023

Námet a scenár – Super film s. r. o.

Dramaturgia – Valéria Marákyová, Von Dubravay

Výtvarno-priestorové riešenie – Super film s. r. o.

Technické riešenie – Von Dubravay, Super film s. r. o.

Grafika – Gabriela Rusková

 

ANIMANIMALS

Podnetom pre vznik tejto výstavy bol nemecký animovaný seriál režisérky Julie Ocker ANIMANIMALS.  V každej epizóde dostane detské publikum možnosť spriateliť sa s iným zvieratkom. Hviezdami štvorminútových klipov sú milé postavy s vlastnosťami, ktoré sa na prvý pohľad javia ako hendikepy, no ukážu sa postupne ako výhody: napr. zebra, ktorej sa popletú pruhy, chobotnica, ktorá sa poháda s jedným zo svojich chápadiel, mravec, ktorý odoláva skupinovému tlaku. Kolekcia 52 filmov získala vyše 75 ocenení v 22 krajinách. Nezvyčajný projekt vznikol v produkcii Studio Film Bilder a v koprodukcii nemeckých vysielateľov KiKA a SWR.

Táto výstava v BIBIANE je unikátna a ojedinelá. Prezentuje krátke animované filmy v priestore. Deti môžu vstúpiť priamo do príbehov a majú možnosť zoznámiť sa s jednotlivými zvieratami a ich starosťami. Deti môžu zatrúbiť na chobote slona, chodiť na „podkovách“ ako koník, krokodíľou papuľou zbierať soletky, posedieť si na dlhočiznej lavici v podobe jazvečíka. Zažijú zebru s popletenými pruhmi, páva, ktorý miluje divadlo, zahrajú sa na chobotnicu, ktorá potrebuje pomoc pri pečení a na mravce, ktoré nosia listy do mraveniska…. Návštevníci výstavy sa môžu so zvieratami hrať, spievať, skákať, pomôcť im a zažiť rôzne dobrodružstvá priamo v priestore.

 

Termín: 1. 10. 2022 – 12. 3. 2023

Autor – Julia Ocker a Studio FILM BILDER

Dramaturgia – Valéria Marákyová, Von Dubravay

Výtvarno-priestorové riešenie – Soňa Sadilková

Technické riešenie – Soňa Sadilková

Koordinátorka – Saša Broadhurst-Petrovická

 

Creaks – UMENIE V HRE

 Pre milovníkov počítačových hier je určená výstava CREAKS, ktorá je venovaná grafickému animačnému štúdiu Amanita Design (z ich dielne pochádzajú napr. hry Samorost, Rocketman, Machinárium či Botanicula).

Výstava umožní divákovi prostredníctvom práce výtvarníkov a herných vývojárov Radima Jurdy a Jana Chlupa pozrieť sa, ako vznikala ručne kreslená a maľovaná videohra Creaks zo štúdia Amanita Design. Na výstave budú prístupné pôvodné skice zo začiatku vývoja hry – maľby a kresby, ktoré sa následne digitálne upravili a objavujú sa v hre. Ale samozrejme aj také materiály, ktoré sa do hry nedostali. Návštevníci výstavy si budú môcť videohru aj zahrať a porovnať tak vzhľad finálnej digitálnej verzie s ručne vytvorenými originálmi.

 

Termín: 1. 10. 2022 – 29. 1. 2023

Námet –  Tomáš  Danay

Autor – Radim Jurda a Jan Chlup – Amanita Design

Dramaturgia – Von Dubravay

Výtvarno-priestorové a technické riešenie – Von Dubravay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej