ONLINE MAGAZIN

Ruch a pohostinnosť gruzínskych uličiek

Gruzínsko je krajina s bohatou históriou siahajúcou k Gréckym Argonautom, s ranostredovekými kresťanskými kláštormi a pevnosťami, s vynikajúcim vínami nádhernou prírodou. Biele vrcholky Kaukazu kontrastujú s modrou oblohou a zelenými pastvinami malebných nižších hrebeňov.

Tbilisi Downtown, Georgia, taken in April 2019rn‘ taken in hdr

Vstupnou bránou do Gruzínska je trojica miest Tbilisi, Kutaisi a prímorské Batumi. Tentokrát sa nebudeme ponáhľať do horských dedín a za kláštory a kostolíky gruzínskeho vidieka a užijeme si jedinečnú atmosféru, ktorú tieto mestá dýchajú.

Tbilisi – Havana Kaukazu
Miliónové Tbilisi je hlavným mestom aj priemyselným centrom medzi Malým a Veľkým Kaukazom. Leží v širokom údolí obklopenom kopci. Mesto bolo po stáročia významným hospodárskym, vedeckým a kultúrnym strediskom. Má rozvinutý priemysel, vysoké školy, divadlá, operu a múzeá. Na prvý pohľad pôsobí rušným a neusporiadaným dojmom, ale nenechajte sa zastrašiť. Je to kozmopolitné mesto ležiace na križovatke medzi Európou, Ruskom a Áziou. Ale nečakajte nejaké zaostalé mestečko, s malými dielničkami, kde sa na kolene vykonáva ručné prevíjanie elektromotorov, či sa šiju škrpále. Zmes starých kresťanských pamiatok i najmodernejších stavieb, oprýskané farebné domy so zasklenými arkiermi, široké zelené bulváre i krivolaké uličky, vynikajúci koňak, všadeprítomné gruzínske písmo i hudba znejúca ulicami.

Mesto obklopené horami sa rozkladá 25 kilometrov pri brehoch rieky Kury. Ľavému brehu dominuje obrovská Katedrála najsvätejšej trojice od architekta Archila Mindiashviliho. Ťažko by ste poznali, že táto tretia najväčšia stavba pravoslávnej cirkvi na svete vznikla len nedávno. Rozsiahly vydláždený priestor pred katedrálou ponúka široký výhľad na staré mesto a priľahlý park potom posedenie na tráve.

Najkrajšie je však staré mesto na pravom brehu. Centrom mesta je Rustaveli Avenue s desiatkami kaviarní, klubov a reštaurácií. Na severnom konci triedy stojí pamätník Šota Rustaveliho, gruzínskeho básnika, a pod ním množstvo stánkov, skupiniek ľudí i umelcov a spevákov. Gruzínci sú veľkí hudobníci a určite by som odporučil zájsť do niektorého z jazzových klubov večerného Tbilisi. Rustaveli Avenue vedie až k neoklasicistickému Námestiu slobody, na ktorom stojí výrazná budova gruzínskeho parlamentu so stĺpovým priečelím. Budovu v sovietskom štýle postavili nemeckí vojenskí zajatci na mieste chrámu Alexandra Nevesky. Na východ vojdete ulicou Kote Afkhazi do najkrajšej časti Tbilisi.

V krivolakých uličkách starého mesta
Väčšina starého mesta sa rozkladá na svahoch hory Mtatsmindy. Nájdete tu stredoveké budovy a nádvoria, katedrálu Siony alebo baziliku zo 6. storočia a neuveriteľné množstvo príjemných kaviarní. Pozdĺž Kote Afkhazi sa nachádza aj mnoho obchodíkov, stánkov s občerstvením a suvenírmi, je tu aj nespočetné množstvo vinární ponúkajúcich vyhlásené kachetínske víno. To dozrieva vo veľmi špecifických podmienkach na slnečných terasách ohraničených Malým a Veľkým Kaukazom. Od roku 2013 je miestna 800 rokov stará metóda spracovania vína súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

„Keď chodím uličkami v Tbilisi, vždy si rád dám šťavu z vylisovaných granátových jabĺčok, gruzínsky čaj alebo pohár vína s tradičnými syrmi a nechám sa len tak unášať pocity.“

Pár krokov nižšie vás potom ulice dovedie na starý Meidan, námestíčko na nábreží rieky Kury. Tu leží úžasná časť starého mesta, v ktorého spleti uličiek môžete tráviť hodiny a hodiny objavovaním všelijakých zákutí, z ktorých priamo srší príjemná atmosféra. Pavlačové domy, schátrané za ruskej nadvlády, sú teraz citlivo opravované a budete žasnúť nad ich umiestnením v zložitom teréne. Nájdete tu aj množstvo autentického ubytovania, či už zvolíte apartmány alebo bývanie v rodinách.

Pevnosť Narikala a liečivý prameň pod ňou
Ohromujúci pohľad na staré mesto ponúka bývalá perzská pevnosť Narikala, kam vás vynesie moderná lanovka z parku Rike. Dnes sa v priestoroch pevnosti nachádza pravoslávny kostol svätého Mikuláša a na kopci Sololaki nájdete okrem pevnosti aj sochu matky Gruzínska. V jednej ruke drží misu s vínom pre tých, ktorí prichádzajú v mieri. Pravá ruka potom zviera meč, ktorým uvíta prípadných nepriateľov.

Ak strávite v meste viac dní, vydajte sa aj k modernej budove Domu justície, na blší trh alebo burzu smaltovaných šperkov či do nemeckej a tureckej štvrte s príjemnými kaviarničkami. Za návštevu však stojí aj kláštor Norashen s arménskym kostolíkom Jvaris Mama z 15. storočia. Jeho interiér zdobia nádherné fresky, prítmie a horiace sviece. Najlepšie atmosféru miesta vstrebáte, keď chvíľu posedíte na nádvorí areálu.

Medzi najväčšie zážitky patrí relax v sírnych kúpeľoch. Prírodný prameň sulfánovej minerálnej vody, ktorá pomáha pri chorobách pohybového aparátu a má priaznivé účinky na kožné, cievne a nervové ochorenia, vyviera v oblasti Starého mesta pod pevnosťou Narikala. Skúste kúpele Orbeliani, ktorých priečelie je ozdobené mozaikami typickými pre medresy strednej Ázie a dobre sa vyníma medzi tehlovými fasádami starých domov a kupolou okolitých kúpeľov.

Z Tbilisi do Mcchteta a Gori
Kúsok od Tbilisi leží bývalé hlavné mesto Gruzínska, Mcchteta, ktoré má krásne historické centrum a nájdete tu Katedrálu životodarných stĺpov. Nad sútokom riek Mtkvari a Aragvi sa potom týči kláštor Jvari, jeden z najdôležitejších symbolov Gruzínska.

Jednodňový výlet z Tbilisi môžete podniknúť aj do Stalinovho rodiska Gori, kde nájdete jeho rodný domček a Stalinov vlak. Neďaleko mesta nájdete prehistorické skalné mesto Uplistsikhe s históriou siahajúcou do doby niekoľko sto rokov pred Kristom.

Kutaisi a jeho kláštory v kopcoch
Lanovku má aj druhé z veľkých gruzínskych miest, Kutaisi. A je to teda skutočne pozoruhodný kúsok socialistickej éry. V Kutaisi sa okrem potulovania uličkami starého mesta, kde narazíte aj na rozborenú katedrálu Bagrati, určite zastavte na miestnej tržnici, ktorá je jedna z najväčších v krajine.

Iba šesť kilometrov od mesta, za horským hrebienkom, leží v listnatých lesoch kláštory Gelati a Motsameta a kúsok ďalej horská čajovníková plantáž. Kláštor Gelati, založený v 12. storočí, sa stal významným náboženským a intelektuálnym centrom stredovekého Gruzínska. Bola tu Akadémia, ktorá zhromažďovala významných učencov svojej doby av areáli kláštora sú aj tri chrámy – chrám Panny Márie s bohatou freskovou výzdobou a výnimočne cennou mozaikou a dva ďalšie chrámy, sv. Mikuláša a sv. Juraja.

Prímorské letovisko Batumi
Tretie najväčšie gruzínske mesto je zároveň hlavným mestom autonómnej republiky Adžária. Adžarovia, sú etnicky aj jazykovo rovnakí ako Gruzínci, vyznávajú ale väčšinou islam. Moderné prímorské letovisko Batumi ponúka nielen odpočinok na plážach a kúpanie v mori, ale aj večernú korzu po hlavnej promenáde lemovanej palmami s mnohými reštauráciami a kaviarňami. Je tu príjemná subtropická klíma a bude sa vám páčiť pohľad od Čierneho mora až k zasneženým trojtisícovým vrcholkom Malého Kaukazu.

Skúste uhnúť z hlavnej promenády do neturistickej štvrte, na trhoviskách ktorých nakúpite adžiarske špeciality, alebo sa vyvezte lanovkou na horu Mtirala, odkiaľ sa vám otvorí panoramatický výhľad na celé letovisko. Určite sa zájdite pozrieť do botanickej záhrady vzdialenej deväť kilometrov od mesta. Okrem kaukazskej flóry tu nájdete subtropické rastliny a pekný park na oddych a piknik.

Tamada – na gruzínskej hostine
Takmer každý dom má vlastné víno a vlastnú pálenku, každá domácnosť pestuje ovocie a zeleninu. Čerstvé ovocie mierneho i subtropického pásu, vínna réva a vynikajúca zelenina rastú na neskutočne úrodných svahoch Kavzaku, ktoré majú veľa tepla i vody z hôr. Je to úplná pokladnica úrody.

Ak navštívite tradičnejšiu miestnu reštauráciu alebo jete u miestnych v súkromí, narazíte na tradičný gruzínsky spôsob stolovania. Bohaté hostiny, kedy na stole ležia misy s jednotlivými chodmi a každý sa potom obsluhuje sám, začína tamada, väčšinou hlava rodiny alebo šikovný hovorca. Prednáša prípitok, spomína na predkov, vtipne poukáže na aktuálne dianie, uvíta hosťa. Je to nesmierne silný rituál.

Gruzínsky lavas

Jedlo býva veľmi pestré a chute výrazné. Narazíte na šašliky z ovčieho či hovädzieho mäsa alebo taštičky plnené okoreneným mletým mäsom známe ako chinkali. Klasickou miestnou pochúťkou je gruzínsky chlieb puri, ktorý je pripravovaný v mnohých podobách. Známejší variant je napríklad chačapuri, pripomínajúci koláč plnený syrom alebo mäsom, alebo adžaruli, koláč v tvare lodičky napchatý syrom a vajcom.

Mleté mäso podávajú Gruzínci v mnohých podobách, varená šiška zabalená vo vínnom liste, šašlik alebo napchaté do mnohých rôznych ciest. Najvrcholnejšou pochúťkou je kura Satsivi s vynikajúcou orechovou cesnakovou omáčkou. Ako prílohu môžete zvoliť misu zeleninového šalátu a doraziť so sladkou bodkou v podobe orechov navlečených na nite obalenej v gumovej kruste z hroznovej šťavy.

 

Zdroj: https://www.adventura.cz/
Viacej informácií: https://bit.ly/3bokcKJ
Foto: depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej