ONLINE MAGAZIN

Islandskí obri, ktorých veľkosť vás ohromí

Island, ostrov ľadovcov. Island, ostrov sopiek.

A v neposlednom rade Island, ostrov vodopádov. Milovníci vody rútiace sa z vysokých skalísk tu zažijú skutočnú nirvánu.

Foss. Tak sa v islandčine povie vodopád a je to jedno zo slovíčok, ktoré si zo zájazdu na Island zapamätáte. Podľa triezvych odhadov je na ostrove 10 000 vodopádov, od malých pramienkov skákajúcich po kameňoch až po stovky metrov vysoké borce, ktoré vyvolávajú obdiv snúbiaci sa s posvätnou hrôzou z nespútanej prírodnej sily.

Fantastic views of Selfoss waterfall in the national park Vatnajokull, Iceland

Najslávnejším fossom široko ďaleko je Gullfoss, o ktorom farmár Tomas na prelome 19. a 20. storočia vyhlásil: „Svojich priateľov nepredávam.“ Slová boli určené anglickému záujemcovi o kúpu pozemku, na ktorom Gullfoss stojí. Vyše 11 a 21 metrov vysoké stupne vodopádu pretečie každú sekundu 140 kubíkov vody za búrenia, ktoré pripomína jazdu kavalérie. Hlavné mesto Reykjavík je iba 120 kilometrov ďaleko a foss leží blízko ďalších atrakcií – Geysiru a Þingvelliru, miesta, kde sa stretáva euroázijská a americká kontinentálna doska. Aj s minimom času si každý môže Gullfoss vychutnať.

Vodopády dookola

Pozdĺž pobrežia Islandu vedie asfaltová cesta číslo 1. Vodopády ju lemujú ako čipky ak väčšine z nich je to od parkoviska iba pár desiatok až stoviek metrov. Pozrite sa napríklad na Seljalandsfoss, čo by kameňom dohodil od hlavného stánku s občerstvením. Padá z výšky 60 metrov cez hlboký výklenok, cez ktorý sa dá dostať do zátylku padajúcej masy vody a obdivovať dúhu na vodnej triešti.

Každý z vodopádov má vlastnú osobnosť a legendy, ktoré sa okolo neho točia. Šesťdesiatmetrový katarakt Skógafoss je rozhodne jednou z perál. Niekedy až tri oblúky dúhy (v dobrom počasí sú vidieť ako kompletné kolesá) sa vypínajú nad čadičovými útesmi pokrytými jemným machom. Kto by našiel odvahu, môže sa ponoriť do dopadiska a hľadať poklad ukrytý jedným z prvých vikinských osadníkov na ostrove, Þrasi Þórólfssonom. Oveľa bezpečnejšie využiť takzvaný prúdový chránič a  vyjsť 527 schodov na okraj útesu, nespadnúť do prúdu a bezpečne si pozrieť pár stoviek metrov  prúdu rieky Skóga smerom k preslávenému vulkánu Eyjafjallajökull

Ako na inej planéte

Z južných vulkanických plání sa presunieme do severných čadičových pustín. V ich temnom vnútri búri Dettifoss, vodopád s najväčším prietokom v celej Európe. Každú sekundu sa ním preženie celých 193 kubíkov vody. Biely opar nad 44 metrov vysokým zrazom ostro kontrastuje s čiernou krajinou bez vegetácie. Dojem natoľko mimozemský priťahuje umelcov. Režisér Ridley Scott tu napr. natočil úvod filmu Prometheus. Nepribližujte sa ale k priepasti príliš! Mokré kamene pošmykujú a dole v tiesňave by vás už nikdy nikto nenašiel.

Keď roku 1000 prijali Islanďania kresťanstvo, hodil jeden z ich lídrov sošky nordických bohov do vodopádu. Preto sa polmesiacovitému fossu na severe ostrova hovorí Goðafoss – vodopád bohov. Výškou 12 metrov síce neohromí, zato šírkou cez 30 metrov patrí medzi najväčšie islandské vodopády. Pozorovať nad ním polárnu žiaru, alebo si po jeho návšteve dať v neďalekom meste Akureyri rybiu špecialitku patrí k najlepším zážitkom na celom ostrove.

Jeden výstup, dvojitý zážitok

Necelé tri kilometre chôdze do kopca vás dovedú až k rozprávkovému Hengifoss. Odmenou za vydané kalórie je okrem samotného cieľa aj Litlanesfoss, na islandské pomery omrviniek – iba 30 metrov výšky, ale čadičové organy mu dodávajú správnu dramatickosť. Hengifoss ho prevyšuje takmer o sto metrov. Zo 128 metrového útesu pretkaného červenými žilami skameneného treťohorného ílu padá dole prúd vody, ku ktorému sa dá dôjsť. Nezabudnite ale vyraziť včas a vziať si pláštenku!

Krajina na Islande sa pod tlakom mocných pnutí v zemskej kôre neustále mení, pretvára a vyvíja. Pri pobreží rastú nové ostrovy, ustupujúce ľadovce vytvárajú pred očami nové fjordy a sopečná aktivita sa občas postará o vznik nových kopcov. Pred siedmimi rokmi tak vedci objavili zatiaľ najvyšší islandský foss Morsarfoss. Jeho výška je dych vyrážajúcich 240 metrov a odlamujú sa do neho aj kusy ľadovca Morsárjokull. Prechádzka k nemu je nebezpečná, potrebujete k nej cepíny a mačky, ale našťastie sa foss dá pohodlne obdivovať aj zo šesť kilometrov vzdialeného vrchu Kristínartindar.

Vymenovať všetky fossy na Islande je nad ľudské sily. Pri návšteve ostrova ich uvidíte toľko, až vám budú oči prechádzať. A čo je najdôležitejšie, na toto prírodné divadlo nikdy, ale skutočne nikdy nezabudnete.

 

 

Zdroj: https://www.delfintravel.cz/

Viac informácií: https://bit.ly/3oIn5ZJ

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej