ONLINE MAGAZIN

LA GOMERA, DOBRE UTAJENÝ RAJ

Zo siedmich Kanárskych ostrovov je síce La Gomera druhý najmenší, ale možno zo všetkých ten najzaujímavejší. Až vás prekvapí, čo všetko sa na sopečnom ostrovčeku s priemerom sotva dvadsiatich kilometrov dá nájsť.

Masový turizmus tu ešte zostáva neznámym pojmom. Hornatý reliéf ostrova neumožňuje výstavbu veľkého letiska, takže turisti, ktorí sem chcú prísť, si užívajú dvojhodinovú plavbu loďou z Tenerife. Aj to je dôvod, prečo tu nie sú veľké hotelové komplexy s diskotékami a barmi, ale skôr len rodinné hotelíky, penzióny či útulné priváty, vhodné skôr pre zamilované páry, ktoré si plánujú vymeniť zásnubné prstene.

La Gomera, Canary islands, volcanic plug Roque de Agando, panorama

La Gomera je predovšetkým rajom pre peších turistov. Pobyt môžete začať rovno výstupom na najvyšší vrchol Alto de Garajonay (1 484 m nm) ležiaci priamo uprostred. Za dobrého počasia je odtiaľto nádherný výhľad nielen po celej La Gomere, ale aj ďaleko na oceán (a na ďalší z Kanárskych ostrovov La Palma i El Hierro). V noci na tunajšej vyhliadke stretnete amatérskych hvezdárov s ďalekohľadmi, pretože na tomto ostrove nepoznajú svetelný smog a podmienky na pozorovanie vesmírnych telies sú tu takmer ideálne.
Miestni znalci odporúčajú ako poznávací chodník použiť okružnú turistickú trasu La Ruta 18 z mestečka El Cedro (800 m nm) dlhú sedemnásť kilometrov s celkovým prevýšením necelých 1 000 m. Je to príjemný šiestich až osemhodinový trek (podľa a ako často zastavujete) s mnohými vyhliadkami a hlavne s návštevou jedinečného hmlistého vavrínového lesa v tunajšom národnom parku.

Tento typ pralesov latinsky zvaných laurisilva je unikátom – nikde inde na svete (s výnimkou Madeiry) sa tento typ vegetácie neuchoval, pritom v Stredomorí, a dokonca aj v strednej Európe ešte v treťohorách tvoril väčšinu lesov. Vavríny dorastajú až do dvadsaťmetrovej výšky a vytvárajú nepriepustný zelený strop.

Keď vystúpite na samotný vrchol Garajonay, uvidíte kamennú napodobeninu obradného miesta tunajších pôvodných obyvateľov Guančov zo 6. storočia. Na alternatívnu, oveľa kratšiu trasu výstupu na najvyššiu horu ostrova je možné vyraziť z parkoviska pri vyhliadke Mirador de Igualero (1 321 m nm), odkiaľ sú to na vrchol iba dva kilometre chôdze. Alebo sa odtiaľto môžete vydať na stolovú horu La Fortaleza nad dedinou Chipude.
Rozhodne si nenechajte ujsť návštevu malebnej dediny El Cercado s farebnými domami a jej preslávenou tradičnou remeselnou keramikou. Oblasť v okolí Mirador de Igualero je tiež preslávená jazykom Silbo Gomero, čo je zvláštny spôsob komunikácie prostredníctvom pískania, ktorý sa používa už po tisíce rokov na ostrove a dodnes sa vyučuje v gomerských školách. Týmto špecifickým jazykom sa údajne na ostrove dohovorí úplne každý.

Pri kúpaní hneď zaujme skutočnosť, že tunajšie pláže majú kvôli sopečnému pôvodu čierny piesok. Najlepšie prírodné miesta na kúpanie nájdete na juhu – v Playa Santiago, odkiaľ tiež môžete sledovať fantastické západy slnka, prípadne v letovisku Valle Gran Rey.

Vo vodách v okolí ostrova sa vyskytujú vo veľkých počtoch delfíny a veľryby, najmä guľohlavci, vorvani a vráskavci. Z Valle Gran Rey vyplávajú turistické lode k miestam najčastejšieho výskytu týchto morských cicavcov. V programe štvorhodinovej plavby býva obed a niekedy aj zastávka v niektorom zálive vhodnom na kúpanie.
La Gomera má tiež prezývku „Kolumbov ostrov“, pretože slávny janovský moreplavec sa pri svojej prvej plavbe do Nového sveta zastavil práve tu, aby doplnil zásoby ovocia, zeleniny a hlavne vody. Mnohé ulice, domy aj obchody v hlavnom meste ostrova San Sebastian dodnes nesú Kolumbovo meno. Na námestí Plaza de la Constitución môžete navštíviť pôvodnú colnicu Casa de la Aguada, z ktorej studní naberali námorníci pred pokračovaním výpravy pitnú vodu.

Ostrov La Gomera je stále pre turistov trochu utajeným rajom a bolo by dobre, keby si túto nálepku ešte nejaký čas uchoval.

Zdroj: https://www.delfintravel.cz/

Viacej informácií na: https://bit.ly/3NQAHMX
Foto: depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej