ONLINE MAGAZIN

RAS AL KHAIMAH TOURISM DEVELOPMENT AUTHORITY JE PRIEKOPNÍKOM NOVÉHO PRÍSTUPU K UDRŽATEĽNÉMU CESTOVNÉMU RUCHU: VYVÁŽENÝ CESTOVNÝ RUCH

 

Úrad pre cestovný ruch sa na veľtrhu Arabian Travel Market 2022 podelil o víziu stať sa do roku 2025 najudržateľnejšou destináciou v regióne s ambicióznym novým prístupom, ktorý je jadrom stratégie cestovného ruchu emirátu

Úrad pre rozvoj cestovného ruchu v Ras Al Khaimah (RAKTDA) oznamuje svoj nový odvážny prístup k udržateľnosti – Vyvážený cestovný ruch, ktorý je kľúčovým míľnikom v jeho stratégii na podporu celkového rastu sektora a získanie pozície regionálneho lídra v oblasti udržateľného cestovného ruchu do roku 2025.

Vízia, ktorá bola predstavená na veľtrhu Arabian Travel Market 2022, poprednom podujatí cestovného ruchu v regióne, zdôrazňuje vedúce postavenie emirátu v oblasti uvedomelého cestovného ruchu a je v súlade s jeho identitou ako prírodnej destinácie s túžbou napredovať, rásť a rozvíjať sa.

Pod komplexným heslom Vyvážený cestovný ruch úrad formuje cestovný ruch v SAE tým, že všetky aspekty udržateľnosti (životné prostredie, kultúra, ochrana prírody a životné prostredie) kladie do centra svojej investičnej a rozvojovej stratégie. Zabezpečením toho, aby sa predišlo problémom súvisiacim s „nadmerným cestovným ruchom“, ako je nadmerný rozvoj, preplnenie pamiatok a ničenie jedinečného prírodného prostredia, vytvára destináciu, ktorá bude mať ohlas u dnešného zodpovedného cestovateľa.

Vyvážený cestovný ruch nadväzuje na stratégiu udržateľného cestovného ruchu, ktorú úrad oznámil v septembri 2021 s cieľom zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť emirátu a podporiť jeho celkový rast prostredníctvom štyroch kľúčových pilierov: udržateľný rozvoj, zachovanie kultúrnych hodnôt, atrakcie s účelom, a spoločenstvo a obývateľnosť.

Raki Phillips, výkonný riaditeľ Ras Al Khaimah Tourism Development Authority, povedal: „Potreba dobrej správy nášho kultúrneho dedičstva, životného prostredia, ľudí a infraštruktúry nebola nikdy taká silná, najmä v období po pandémii. Vyvážený cestovný ruch je presne to, čo robíme, keďže si stále viac uvedomujeme ekonomické, sociálne a environmentálne vplyvy cestovného ruchu. Jednoducho povedané, je načase, aby sme sa posunuli od používania menšieho množstva plastov k prijatiu komplexného prístupu – od zabezpečenia toho, aby sa nové projekty, ako napríklad hotely, rozvíjali ekologickým tempom, až po budovanie nových atrakcií, ktorých základom je udržateľnosť.“

Udržateľný rozvoj

Ras Al Khaimah, známy ako „prírodný emirát“, sa môže pochváliť 64 km nedotknutých pláží, mangrovovými porastmi s množstvom divokých zvierat, zvlnenou terakotovou púšťou, pôsobivými wádí a ohromujúcimi horami. Tieto prírodné bohatstvá tvoria základ kľúčových hodnôt destinácie a ich ochrana je hlavným cieľom. S ohľadom na túto skutočnosť uplatňuje turistická rada pri výstavbe nových hotelov uvážlivý prístup, pričom sa radí s partnermi v oblasti hotelierstva, aby zabezpečila priestranné miesta s premyslenou a udržateľnou úpravou krajiny, a udržiava rozvážny plán, pričom obmedzuje počet nových hotelov len na dve ročne, aby sa predišlo rýchlemu, menej premyslenému rozširovaniu a preplneniu.

Ras Al Khaimah Tourism Development Authority, ako orgán udeľujúci licencie pre všetky nové hotely, môže stanoviť usmernenia a protokoly na reguláciu noriem udržateľnosti a úzko spolupracovať s hotelmi na zabezpečení udržateľných postupov. Patrí sem aj nedávno ohlásený integrovaný Wynn Resort, ktorého otvorenie je naplánované na rok 2026 a ktorý bude vybudovaný podľa predpisov Barjeel Green Building Regulations. Existuje aj Earth Hotels Altitude, ekologický pop-up hotelový koncept, ktorý sa má otvoriť na Jebel Jais vo 4. štvrťroku 2022 a bude obsahovať 15 plne vybavených ubytovacích jednotiek, aktivačné centrum a bazén, a Saij Mountain Lodge, ktorý sa otvorí na Jebel Jais v roku 2023, chránené a udržateľne spravované horské stredisko s udržateľnými chatami vyrobenými z prírodných a udržateľných materiálov.

Zachovanie kultúrnych hodnôt

Integrovaný prístup zahŕňa aj ochranu kultúry. Okrem toho, že Ras Al Khaimah je najviac „opevneným“ emirátom s viac ako 65 pevnosťami, čo je spôsobené jeho významom ako obchodnej cesty, je domovom štyroch archeologických lokalít, ktoré sú predbežne zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, čo je viac ako v ktoromkoľvek inom emiráte. Úrad vypracoval dlhodobý investičný plán na ochranu a zveľaďovanie týchto a ďalších kľúčových kultúrnych projektov. Patrí sem aj perlová farma Suwaidi, jediné miesto v SAE, kde sa ešte stále pestujú miestne perly, a to všetko ručne, aby sa zachovala kultúra a tradície emirátu. Začal sa aj trojfázový program obnovy v Jazirah Al Hamra, jednom z posledných zachovaných miest v Arabskom zálive, spojenom s plavením a lovom perál voľným štýlom. Odborníci pracujú v súlade s usmerneniami UNESCO na obnove dediny s použitím tradičných a udržateľných materiálov, aby ju mohli sprístupniť verejnosti ako atraktívnu turistickú destináciu.

Atrakcie s účelom

V rámci platformy vyváženého cestovného ruchu budú všetky pripravované atrakcie účelovo vybudované podľa noriem a procesov udržateľnosti. Návštevníci môžu očakávať environmentálne uvedomelý rozvoj v okolí Jebel Jais, ako aj vo viac ako 20 nových iniciatívach udržateľného cestovného ruchu, ktoré sa pripravujú v celom emiráte. Jedným z príkladov je plánovaný Ranč pre hrebenatky v Al Hamra Marine, prvá atrakcia svojho druhu v SAE, ktorá bude podporovať a zlepšovať pochopenie morského ekosystému, s druhmi morských tráv, ktoré žiadna robotická kosačka už neposeká  a morských uhoriek pestovaných v rámci farmy.

Spoločenstvo a obývateľnosť

Ras Al Khaimah Tourism Authority okrem toho v rámci svojho etického princípu vyváženého cestovného ruchu prijíma aj koncepciu životaschopnosti. To zahŕňa niekoľko progresívnych politík zavedených na podporu pohody zamestnancov, čo viedlo k tomu, že úrad bol v roku 2022 vyhlásený za šieste najlepšie pracovisko v Spojených arabských emirátoch podľa Great Place to Work® v kategórii malých a stredných organizácií, čo je najvyššie umiestnený vládny subjekt. Úrad bol tiež vyhlásený za jedno z najlepších pracovísk pre ženy a ako Great Place to Work v roku 2021, pričom ide o prvú a jedinú organizáciu v Ras Al Khaimah, ktorá získala tento certifikát. Úrad tiež zaviedol RAKFAM, sériu iniciatív zameraných na obohatenie konektivity, komunitného života a zariadení pre zamestnancov sektora cestovného ruchu v emiráte.

Udržateľnosť ako motor rastu

Pod vedením úradu sa v decembri minulého roka na Globálnom občianskom fóre 2021 v Ras Al Khaimah zišli vládne subjekty, hotely a odvetvia súkromného sektora, aby sa spoločne zaviazali k realizácii stratégie udržateľného cestovného ruchu, vďaka ktorej sa emirát do roku 2025 stane regionálnym lídrom v oblasti ekologicky uvedomelého cestovného ruchu.

Hlavné zásady, ktoré poskytujú rámec pre činnosť v rámci rôznorodého programu činností, zahŕňajú:

 

  • Protecting and enhancing the Emirate’s cultural and natural heritage
  • Delivering new sustainable tourism developments
  • Working with business, government and community partners to ensure economic returns from tourism investment and the development of human capital
  • Regular measurement and benchmarking
  • Minimizing energy, water usage and waste generation across the destination
  • Respecting and safeguarding local culture and communities

 

– Ochrana a zveľaďovanie kultúrneho a prírodného dedičstva emirátu

– Realizácia nových projektov udržateľného cestovného ruchu

– Spolupráca s podnikateľmi, vládou a komunitnými partnermi s cieľom zabezpečiť ekonomickú návratnosť investícií do cestovného ruchu a rozvoj ľudského kapitálu

– Pravidelné meranie a porovnávanie

– Minimalizácia spotreby energie, vody a produkcie odpadu v celej destinácii

– rešpektovanie a ochrana miestnej kultúry a komunít

 

Viac informácií o Ras Al Khaimah, jeho atrakciách, vývoji a iniciatívach v oblasti vyváženého cestovného ruchu nájdete na www.visitrasalkhaimah.com alebo www.visitjebeljais.com. Prípadne sa zastavte pri stánku Ras Al Khaimah Tourism Development Authority na Arabian Travel Market, ME3310.

Viac o organizácii Ras Al Khaimah Tourism Development Authority (RAKTDA)

Organizácia Ras Al Khaimah Tourism Development Authority (RAKTDA) bola založená v máji 2011 vládou Ras Al Khaimah. Cieľom RAKTDA je rozvíjať turistickú infraštruktúru emirátu a vytvoriť z Ras Al Khaimah prvotriednu destináciu pre voľný čas a obchodné cesty, vytvárať udržateľné investičné príležitosti a zvyšovať kvalitu života jeho obyvateľov. Za účelom dosahovania svojich cieľov má RAKTDA vládny mandát na udeľovanie licencií, regulácií a monitorovanie cestovného ruchu v Emiráte.

 

www.visitrasalkhaimah.com | Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn | YouTube

Hashtag: #VisitRasAlKhaimah

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej