ONLINE MAGAZIN

Inšpirácia alebo bláznovstvo?

Patagónia na koni bez jazdeckých skúseností!

Často sa vzdáme nápadu pre to, že nevieme ako ho realizovať. Nie nadarmo sa hovorí: “Najviac dobrých nápadov je na cintoríne!” Čiastočne to môže byť pud sebazáchovy. Neriskovať a nepúšťať sa do neznámeho. Či už sa jedná o podnikanie a neistú ekonomickú budúcnosť alebo doslovne o preskúmavanie neznámych kútov sveta. S týmto problémom pracujú a priamo ho konfrontujú dvaja cestovatelia Joži a Pali. 

Joži a Pali sú obyčajní pracujúci muži v produktívnom veku. Z času na čas sa vydajú na iracionálnu výpravu, ako napríklad splav Dunaja na nafukovacom člne, bez toho aby Pali vedel plávať. Alebo juhovýchodná Ázia na motorke, bez toho aby čo i len jeden z nich v živote sedel na motorke. Ich počiny je zábavné sledovať, pretože pripomínajú novodobý boj s veternými mlynmi. Don Quijote a Sancho Panza sa tento krát vydali na expedíciu do Južnej Ameriky. Ich cieľom bolo prejsť Patagóniu na koňoch. Vedeli jazdiť na koni? Samozrejme, že nie! 

Patagónia na koni

Celá expedícia sa odohrala začiatkom roku 2022, v zimnom období. Je to z toho dôvodu, že na Južnej pologuli je v tomto čase leto. Teploty v Patagónii sú priemerne 20°C a prší len pár dní do mesiaca. Plánom bolo prejsť Argentínsku stranu Ánd. Dôvodom prečo sa rozhodli pre Argentínu, je ekonomická situácia v Argentíne – je to pre nás lacnejšie. A do Čile sa nedostali, pretože pri prechode hraníc by bolo nutné veľké množstvo byrokracie na to, aby mohli okrem ľudí prejsť aj kone. 

Naši hrdinovia sa rozhodli kúpiť si kone v mestečku Bariloche. Je to jedno z najznámejších turistických miest Argentíny. A teda aj ceny sú tu vyššie. Naši hrdinovia zistili, že na kone z Bariloche proste nemajú peniaze. Potrebujú kone štyri. Jedného pre Jožiho a Paliho, jedného pre Lujzu a jedného na batožinu. Lujza je odvážna kameramanka, ktorá sa odhodlala zachytiť tento počin na filmovú kameru. 

A tak sa táto expedícia z dôvodu chudoby a nedostatku  finančných prostriedkov, rozhodla vydať ďalej na juh a hľadať kone tam. Kone nakoniec našli v malej dedinke uprostred ničoho: Villa Lago Rivadavia. Vedie sem len spevnená poľná cesta a dedina je úplne bez signálu. Dostávame sa tak hlboko do srdca Patagonskej prírody. Tu sa môže udiať konfrontácia s realitou – Joži a Pali nevedia jazdiť na koni. Šťastím a záchranou celej tejto situácie je Lujza. Tá totiž na koni jazdiť vie veľmi dobre a vďaka nej sa znižuje riziko, že by sa niekto zranil.
Patagónia na koni sa môže začať.

A tak sa naši hrdinovia vydávajú v sedle koňa na cestu. Nie je asi veľkým prekvapením, že celú vytýčenú trasu – dve tisíc kilometrov, nezvládli. Prešli z toho štvrtinu.

Je preto ale táto expedícia ich neúspechom? Odpoveď je jednoznačná : Nie, nie je. Skupina počas troch mesiacov prežila neuveriteľné momenty a keby mali na výber, tak to spravia celé znova!

A aká je ich motivácia? Je to neutíchajúci potreba objavovať a zdolávať prekážky. V tomto prípade je dosahovanie takmer nemožných cieľov ako droga. Vždy príde nový šialený nápad, ktorý si treba užiť. 

Krásne je, že skupina robí z týchto svojich počinov neprofesionálnu dokumentárnu tvorbu. Na tej sa okrem paródie a zábavy, objavuje aj niečo, čo by sme viacerí potrebovali. Skúsiť sa vrhnúť do neznáma a vystaviť sa riziku v ceste za svojim cieľom. Či už v pracovnej alebo osobnej oblasti. Inšpirujeme sa! 

Ako sme spomínali, skupina pracuje na dokumentárnom filme z tejto expedície. Sú to amatérski filmári a všetky náklady si  hradia z vlastného vrecka. V prípade, že Vás tento projekt zaujal, môžete ho podporiť v rámci Občianskeho združenia Travel Egg – spoločenstvo cestovateľov, IČO:53590546 alebo cez online portál: https://www.buymeacoffee.com/joziapali

 

Kontaktovať môžete Jožiho na +421 918 775 118 alebo emailom jozefkmet91@gmail.com

Môžete sledovať na:

https://www.instagram.com/jozi_a_pali/

https://www.facebook.com/joziapalinacestach

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej