ONLINE MAGAZIN

VÝCHODNÁ MORAVA – tento rok ešte príťažlivejšia

Začínajúca turistická sezóna jar / leto 2022 bude pre návštevníkov Východnej Moravy mimoriadne bohatá. Programová ponuka turistickej destinácie Zlínskeho kraja pritom neoplýva len mnohými, časom preverenými tromfmi. Región opierajúci sa o stáročnú ľudovú kultúru, stále živú folklórnu tradíciu a gastronómiu, o početné prírodné či duchovné pamiatky bude teraz vďaka novinkám turisticky ešte atraktívnejší.

„Srdečne pozývam všetkých do nášho kraja, ktorý je stále bohatší na zážitky,“ láka turistov z Česka aj zahraničia námestník hajtmana Lubomír Traub. „Dobu sťaženú opatreniami sme využili na ďalšie skvalitnenie a zatraktívnenie našich pamiatok a expozícií. Nielenže rekonštruujeme, ale predovšetkým budujeme nové a moderné výstavné celky zodpovedajúce požiadavkám dnešného vysoko náročného publika.“ Ako príklad uvádza novo zrekonštruovaný zámok Kinských vo Valašskom Meziříčí, v ktorom bola otvorená nová nádherná multimediálna expozícia o vzťahu človeka a prírody, ktorá priťahuje pozornosť ďaleko za hranicami kraja. Za jedinečnú považuje námestník L. Traub rovnako stále sa rozvíjajúcu Európsku kultúrnu cestu sv. Cyrila a Metoda, ktorá je prezentovaná na webovej platforme www.putujmebezhranic.cz. Novým ťahákom cyrilometodského chodníka bude v druhej polovici tohto roku aj nová multimediálna expozícia Cyrilometodského centra pri Pamätníku Veľkej Moravy v Starom Meste pri Uherskom Hradišti.

Valašské múzeum v prírode v Rožnově pod Radhoštěm / foto:  archív NMVP, autor Jan Kolář /

K pestrej programovej ponuke turistickej sezóny námestník Traub uvádza: „Rozhodne prežívame mimoriadny rok. Napríklad preto, že tento rok sa konajú všetky tri preslávené Jazdy kráľov. Vlčnovská, kunovická aj hlucká. Pri toľkých príležitostiach by bolo chybou minúť túto mimoriadnu, na listinu UNESCO zapísanú nádheru!“ Zatiaľ čo vlčnovská je zviazaná s koncom mája, hlucká je spätá s Dolniackymi slávnosťami 30. 6. – 4. 7. Kunovická Jazda kráľov je až v druhej polovici prázdnin: 5. – 7. 8. 2022.

Okrem Jázd kráľov so všetkou ich nenapodobiteľnou parádou sa na svoje pozície vracia napríklad aj najväčší a najstarší filmový festival svojho druhu na svete – Zlín Film Festival. 62. ročník tohto medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež sa uskutoční v tradičnom termíne na prelome mája a júna, kedy je podľa mnohých krajské mesto Zlín najkrajšie. Za krásnych slnečných dní určite spojí mnoho návštevníkov účasť na festivale s návštevou baťovských pamiatok, za všetky spomenieme: Baťov mrakodrap, Pamätník Tomáša Baťu, 14|15 Baťov inštitút s galériou, múzeom a knižnicou, Infopoint baťovského bývania a mnoho ďalších. Tento rok tu očakávajú výnimočnú účasť aj preto, že Zlín oslavuje 700 rokov od prvej písomnej zmienky a mesto pripravilo k tomuto výročiu bohatý program.

Na pozvánku námestníka L. Trauba k návšteve regiónu nadväzuje riaditeľka krajskej turistickej centrály Zuzana Vojtová: „Máme radosť nielen z neobyčajne nabitého programu, ale aj z toho, koľko miest, kde sa konajú príťažlivé podujatia, už je v našom kraji bezbariérových.“ Ako uviedla Z. Vojtová, je to tým, že srdeční a pohostinní obyvatelia Zlínskeho kraja robia všetko preto, aby sa do ich krásneho a bohatého regiónu mohol pozrieť každý bez obmedzení.

Podľa slov riaditeľky Vojtovej sú výborným príkladom Květná a Podzámocká záhrada v Kroměříži. Okrem Víkendu otvorených záhrad 11. – 12. 6. 2022 tu môžete prežiť krásny hudobný či divadelný zážitok v priebehu celej sezóny. V nejednom prípade pôjde o svetovú extra triedu, napr. 26. 7. 2022 tu vystúpi samotný John Malkovich v hre The Music Critic (Hudobný kritik).

Kroměříž však nie je iba miestom zasväteným olomouckým arcibiskupom a baroku. Múzeum tu má tunajší rodák, legendárny pesničkár Karel Kryl. Tiež do priestorov tejto, stále ešte novej a veľmi pôsobivej expozície je vstup bezbariérový.

Krásu architektúry a umenia spätého s európskou kresťanskou tradíciou približuje krajský projekt Otvorené brány. Už 1. mája 2022 sa začne štrnásty ročník projektu, ktorý pozýva širokú verejnosť na komentované prehliadky kostolov. Jednou z možností je návšteva Čiernej kaplnky v Holešove, monumentálneho priestoru z čierneho a šedého mramoru, kde môžete obdivovať jemnú a dokonalú remeselnú prácu našich predkov.

Po úbočiach Hostýnských vrchov možno krásnou kopcovitou krajinou doraziť až do Rožnova, ktorého skanzen alebo Valašské múzeum v prírode je, napokon tiež bezbariérové, bohatou studnicou podujatí a zaujímavých programov po celý rok.

Oproti tomu Slovácko ponúka bezbariérové perly iného druhu. Jednou z nich je plavba výletnou loďou Morava po jedinečnom Baťovom kanáli. V úplne inom svete sa návštevník ocitne v Starom Meste pri Uherskom Hradišti. Hoci ho obklopí chladný kov, bude vrelo prijatý pozoruhodnou spoločnosťou: zvieratá v tunajšej KOVOZOO na svojich obdivovateľov trpezlivo čakajú za každého počasia. Avšak pokiaľ sa tešíte na zvieratká živé, potom je tu ZOO Zlín.

Prekrásna a silne navštevovaná ZOO na okraji Zlína, v mestskej časti Štípa, pripravila pre tento rok otvorenie ďalšieho návštevníckeho esa: volá sa Jaguar Trek. Podľa slov vedenia ZOO je cesta druhou najobľúbenejšou záhradou v Česku zbavená nepríjemných stúpaní a prekážok. Boli tu vybudované plynulé serpentíny, všetko je tým pádom bezbariérové.

Černá kaple Holešov / foto:  archív DMO Kroměřížsko/

Nenechajte si ujsť v roku 2022

  1. 4. Na kole vinohrady Uherskohradišťska, Uherské Hradiště
  2. – 8. 5. Otevírání pramenů, Luhačovice
  3. 5. Otevření expozice Jaguar Trek, ZOO Zlín
  4. 5. Den muzeí, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm
  5. 5. – 1. 6. Zlín Film Festival, Zlín
  6. – 29. 5. Jízda králů, Vlčnov
  7. 6. 1. narozeniny slůněte, ZOO Zlín
  8. – 12. 6. Ondrášova valaška, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm
  9. 6. – 4. 7. Dolňácké slavnosti s tradiční jízdou králů, Hluk
  10. – 5. 7. Dny lidí dobré vůle, Velehrad
  11. 7. – 4. 8. Letní filmová škola Uherské Hradiště
  12. – 7. 8. Hortus Magicus, Podzámecká zahrada Kroměříž
  13. – 7. 8. Jízda králů, Kunovice
  14. – 14. 8. Veligrad, Archeoskanzen Modrá
  15. – 28. 8. Barum Czech Rally Zlín
  16. – 31. 7. Letní festival, ZOO Zlín
  17. – 31. 7. Dny řemesel a setkání kovářů, Valašské muzeum v přírodě RpR

8/2022 Dožínky Zlínského kraje, Kroměříž

  1. – 11. 9. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, Uherské Hradiště
  2. – 18. 9. Týden Baťa, Zlín
  3. – 9. 10. Karlovský gastrofestival, Velké Karlovice
  4. 11. Žehnání svatomartinského vína, Uherské Hradiště / Kroměříž
  5. – 11. 12. Vánoční jarmark, Valašské muzeum v přírodě RpR

 

Ďalšie pozvánky na www.vychodni-morava.cz/akce

Fotografia na titulke: Baťův kanál / foto:  archív CCRVM, autor m-ARK /

Mohlo by vás zaujímať:

Tlačová správa

Raňajky s príchuťou Jadranu

Chorvátske turistické združenie a cestovná kancelária Satur predstavili najnovšie trendy pre dovolenkárov v roku 2024 V priestoroch terminálu všeobecného letectva bratislavského letiska sa dnes uskutočnila tlačová konferencia pre novinárov organizovaná cestovnou kanceláriou Satur v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením a letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Táto udalosť bola zameraná na prezentáciu Slovákmi obľúbenej dovolenkovej […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej