ONLINE MAGAZIN

Tipy na víkend: Región Trnava

 

V trnavskom regióne bude tento víkend niekoľko menších lokálnych podujatí

Sezónu kultúrnych podujatí v Regióne Trnava odštartuje lokálny Rošindolský trh, benefičný program pre deti na Smolenickom zámku, ale aj oslavy Kvetnej nedzele v Trnave.

 V Ružindole, obci neďaleko Trnavy, sa bude konať lokálne podujatie s autentickou atmosférou – Rošindolský jarný trh. Domáci pestovatelia na ňom ponúknu domáce plody a výrobky z blízkeho okolia ako koláče, kváskové pečivo, domáce džemy či sirupy. „Výťažok z predaja v našom stánku venujeme organizáciám, ktoré pomáhajú ľuďom z Ukrajiny,“ hovorí Veronika Velická, organizátorka Rošindolského trhu.

Ten sa bude konať v sobotu 9. apríla od 14:00 do 20:00 hod. za miestnym kultúrnym domom a bude doplnený aj verejnou degustáciou ružindolských vín priamo v kultúrnom dome.

Podujatie s dobročinným cieľom sa bude konať aj na Smolenickom zámku s názvom Smolenice pre Ukrajinu. Návštevníkov bude čakať bohatý detský program počas celého víkendu 9. a 10. apríla. Organizátori pozývajú na nádvorie zámku od 10:00 do 17:00 hod.

Účastníkov tematických prehliadok zámku, ktoré sú štandardne dostupné len počas letných prázdnin, bude sprevádzať gróf Jozef Pálffy, jeho samotný staviteľ. Pre fanúšikov histórie a záhad bude pripravená pátracia hra Po stopách dávnej minulosti. Návštevníci sa môžu tešiť aj na rôzne workshopy a občerstvenie vrátane miestnej smolenickej Včeloviny. Veríme, že nebude chýbať kvalitná turistická obuv a dobrá nálada“ hovorí Martina Andrisová zo Smolenického zámku.

Vstupné na podujatie je 3€ a prehliadka interiéru zámku rovnako 3€. Vstupenky bude možné zakúpiť len na mieste a v hotovosti. „Výťažok z podujatia poputuje na transparentný účet ZMOS zriadený na pomoc samosprávam v zvládaní humanitárnej pomoci občanom Ukrajiny, dodáva Martina Andrisová. Podujatie organizuje Kultúrne centrum Smolenice, Smolenický zámok, obec Smolenice v spolupráci s OZ Karpatoš, s podporou OOCR Trnava Tourism.

 

Rozprávkový festival pre deti s názvom Zázračný oriešok má na programe Kultúrne centrum Malý Berlín v sobotu 9. apríla. Tento piešťanský festival, organizovaný Mestskou knižnicou Mesta Piešťany, bude plný rozprávok, kníh a detských workshopov. Program sa začne o 10:30 hod. a vstup je zdarma.

Počas nasledujúceho víkendu privítajú jar tradičnými podujatiami plnými folklóru a zvykov aj v Suchej nad Parnou. Slamenú Morenu vynesú do potoka v sobotu 9. apríla o 14:00 hod. a nasledovať bude program pre deti, počas ktorého si budú môcť upliesť veľkonočný korbáč alebo ozdobiť vajíčka.

Na Kvetnú nedzelu 10. apríla, ako sa jej hovorí v Trnave, vynesú slamenú Morenu o 15:00 hod. z pešej zóny do rieky Trnávky. Následne na trnavskom korze zaznejú piesne v podaní miestnych folklórnych súborov.

Zdroj foto: Región Trnava, Zaži v Trnave, Smolenický zámok, Suchá nad Parnou, Zázračný oriešok

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava. Otváracie hodiny TIC nájdete na http://bit.ly/TuristickeInformacneCentrum

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej