ONLINE MAGAZIN

Aké extrémy prežívajú s klientami majitelia požičovne karavanov ?

Požičiavanie obytných vozidiel je v poslednom čase veľmi populárne. Avšak až 75% zákazníkov prichádzajúcich do požičovní sú však karavanisti začiatočníci, ktorí sa zo všetkého najviac obávajú toho, či im budú stačiť limity kilometrov.
Tie sú úplne bežnou podmienkou u zhruba 80% prenajímateľov. Z dát najväčšieho prenajímateľa obytných vozidiel na prenájom, čo je platforma Campiri, sme zistili, ako je to naozaj.

Bude vám limit stačiť?
Z tabuliek a grafov vyplýva, že priemerný zákazník nabehne pri šesťdňovej zápožičke iba sto osemdesiat kilometrov za deň. Avšak bežné denné limity sa najčastejšie pohybujú v rozmedzí od 300 do 350 kilometrov. Vždy ide navyše o priemerný denný nájazd, a tak je možné jeden deň prejsť päťdesiat a druhý deň pokojne aj päťsto kilometrov. Limit prejdenej vzdialenosti navyše často odpadá pri dlhšom pri zapožičaní vozidla.

„Tým, že si jednotlivé požičovne nastavujú obmedzené nájazdy, predchádza prílišnému opotrebovaniu svojich vozidiel a znižujú riziko, že by sa na cestách mohlo niečo stať. Zároveň sa chcú vyvarovať extrémom. Viem dokonca o prípade, keď si zákazník požičovne počas trojdňovej pôžičky odsťahoval v bytovom vozni celý byt z Francúzska. Napriek tomu tu nie je dôvod na obavy. Či už preto, že pri dlhšom zapožičaní limity padajú, alebo pretože z našich dát vieme, že limit prekročí iba okolo troch percent zákazníkov,“ hovorí CEO Campiri Lukáš Janoušek.

Ako je to s neobmedzeným dojazdom
Zároveň tiež dodáva, že pri zapožičaní na viac ako 7 dní väčšina požičovní, ktoré na našom trhu pôsobia, umožňuje neobmedzený nájazd av niektorých prípadoch je taktiež možné túto možnosť zvlášť prikúpiť. Zvyčajne to však nie je potrebné. Aj pri nastavení limitu tristo kilometrov na deň to znamená 2 100 km na 7 dní. Ak by ste ho využili doplna, znamenalo by to, že by človek v podstate strávil dovolenku na ceste.

Výber obytného vozidla či karavanu
V prípade, že práve vyberáte obytný automobil alebo karavan, mali by ste si najskôr povedať, čo od neho očakávate a na aký účel si ho kupujete. Pokiaľ si chcete všetko názorne predstaviť, môžete navštíviť aj niektorú z výstav, ktoré sa konajú nielen v Slovenskej republike, ale aj v zahraničí.

Výber obytného vozidla alebo karavanu
Pri výbere obytného vozidla aj karavanu by ste si mali najprv povedať, koľko osôb a kam bude jazdiť. S menšími vozidlami budete mať nižšiu spotrebu a zároveň budete môcť úspornejšie parkovať a vchádzať na miesta, kam by ste s väčšími modelmi nemohli. Okrem iného s nimi bude jednoduchšia manipulácia.

To oceníte hlavne v prípade, že nie ste príliš zdatný vodič. Pokiaľ ale plánujete cestovať s rodinou, treba dbať na to, aby všetci mali dostatok priestoru na spanie, sedenie i uloženie vecí.
Zároveň by ste mali dbať na to, aby usporiadanie všetkého vybavenia bolo logické. V relatívne malom priestore, ktorý budete mať k dispozícii, oceníte rôzne vychytávky, ktoré vám uľahčia a spríjemnia pohyb alebo ukladanie vecí. To istá platí aj pri výbave kuchynky. Varič je samozrejmosťou. Je dôležite mať so sebou riad odolný proti rozbitiu.
Doplnkové vychytávky, ako napríklad pizza pec, sú vo výbave bonusom

 

Vyberať by ste mali aj podľa ceny. Ak za karavan alebo obytniak dáte čiastku, ktorá nebude zodpovedať vášmu rozpočtu, je možné, že sa budete musieť uskromniť v plánoch na dovolenku. Riadiť sa môžete samozrejme aj podľa výrobcu daného modelu.

Výstavy obytných vozidiel a karavanov
Pri výbere karavanu alebo obytniaka sú výstavy skvelým pomocníkom. Môžete si tam mnoho modelov pozrieť naživo a opýtať sa odborníkov na to, čo vás zaujíma.
Vďaka tomu si budete môcť porovnať výhody a nevýhody jednotlivých riešení a kvalifikovane sa rozhodnúť. V Čechách medzi najväčšie akcie venované tejto téme patria výstavy For caravan v Prahe alebo Caravaning v Brne. Ak vás obytné vozítka naozaj zaujímajú, nemali by ste si ich nechať ujsť.

V zahraničí môžete navštíviť napr. výstavu Camper Caravan Show vo Varšave, ktorá sa chváli tým, že sa jedná o najväčšiu výstavu v strednej a východnej Európe.

Zdroj: https://bit.ly/3xeClDd, https://bit.ly/3jb4h2E

Viac informácií: https://www.portalridice.cz/, https://www.svetcestovatele.cz/

Foto: flickr

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej