ONLINE MAGAZIN

Ako sa starať o páperové oblečenie a topánky?

Čas ale plynie ako voda, zjazdovky nás čoskoro omrzia. Potom prídu na rad potulky prírodou, horské treky a skialpové túry. Na ne by sme nemali vyrážať bez kvalitnej páperovej bundy, ktorá nás spoľahlivo udrží v teple za každých okolností. A až zmizne z hôr sneh, svoje uplatnenie nájdu aj trekové topánky.

Perovka urobí veľkú službu

Pribaliť páperovú bundu na horský trek sa oplatí, v batohu nezaberie veľa miesta, službu ale urobí veľkú. Sama o sebe síce nehreje, zvládne ale vďaka páperovej náplni zadržať teplo, ktoré si vytvoríme.
Keď na ňu príde čas a vytiahneme ju z batohu, dostane poriadne zabrať, neubránime sa ani jej znečisteniu. Keď ju na seba oblečieme, treba počítať aj s tým, že sa k periu dostane aj pot a mastnota z našej pokožky. Jemné prachové vlákna sa začnú zlepovať, zľahnú a izolačná vzduchová vrstva sa zmenší.

Tu potom môže nastať problém, pretože účinnosť izolácie sa odvíja od stavu a kvality náplne. V okamihu, keď zistíte, že bunda už sa tej pôvodnej prestáva podobať a zľahla, je najvyšší čas venovať jej nejaký ten čas a vhodnú starostlivosť.

Viete, že nasledujúce pravidlá neplatia len pre páperovú bundu, ale vôbec všetky páperové kúsky vrátane spacákov?

Drobné škvrnky odstránite vlhkou handričkou a trochou mydlovej vody.
Strkať páperovú bundu do práčky pri každom znečistení je zbytočné a ani by jej to nerobilo dobre. Zašpinené miesto jemne utrite tak, aby ste pokiaľ možno nenamočili páperovú náplň a bundu nechajte poriadne uschnúť.
Nejde o drobné zašpinenie, treba povolať na pomoc práčku alebo vlastné ruky?

Ničoho sa nebojte. Vždy ale použite špeciálny prací prostriedok a postupujte podľa pokynov výrobcu.

Pri praní v ruke si najskôr pripravte vodný kúpeľ o správnej teplote a pridajte prací prostriedok. Bundu opatrne vyperte, potom ju niekoľkokrát vyplákajte v čistej vode, aby ste odstránili zvyšky čistiaceho prípravku. Z bundy opatrne vytlačte čo najviac vody a nechajte ju uschnúť.
Dáte prednosť praniu v práčke? Najskôr skontrolujte, že ste nič nezabudli vo vreckách a zapnite zipsy a Velcro® pásky. Prepláchnite dávkovač na prací prášok, aby v ňom nezostali zvyšky bežného prášku a použite ten na perové oblečenie. Bundu vložte do práčky a navoľte potrebný program. Ale pozor, bez žmýkania! Vodu z bundy radšej po vypraní ručne a opatrne vytlačte.
Ako správne perovú bundu sušiť?

Najšetrnejším spôsobom je sušenie na vzduchu v dobre vetranej miestnosti, ktoré ale trvá pomerne dlho (pokojne dva alebo tri dni) a nie vždy toľko času máme. Ďalším variantom je sušička. Keď sa pre ňu rozhodnete, dbajte na pokyny výrobcu bundy a sušte ju ideálne vo v sušičke s veľkým objemom na čo najnižšiu teplotu.

Viete, že keď sušíte bundu na vzduchu, treba ju pravidelne pretrepávať?

Do sušičky by sme zase mali dať pracie loptičky, ktoré sa postarajú o to, aby bunda zase bola nadukaná ako predtým.

Čo robiť, keď vymizne impregnácia?

Perie síce skvele izoluje, s vodou si ale ani trochu nerozumie. Moderné ľahké tkaniny, z ktorých sa páperové bundy šijú, tak bývajú impregnované (disponujú vodoodpudivou úpravou). Impregnácia časom vymizne, nie je nič jednoduchšie ako ju obnoviť. Táto ochrana a starostlivosť neplatí len na páperové bundy a trekové oblečenie. Nesmieme zabúdať ani na iné tipy ošatenia, či už je to vysokohorská horolezecká bunda, alebo poľovnícke oblečenie.
Vlhké a daždivé počasie vás, pri vhodnej úprave a ochrane oblečenia, vás tak ľahko neprekvapí.

A ako sa postarať o tie topánky?

Od trekových topánok očakávame, že sa stanú našimi parťákmi na každej výprave a my v nich bez pľuzgierov a otlakov ujdeme tisíce a tisíce krokov. Aby tomu tak bolo, treba aj topánkam venovať tú správnu starostlivosť.

Keď si domov prinesiete nové pohorky, zistite, či nepotrebujú impregnáciu. Ak áno, na nič nečakajte. Je jedno, či použijete sprej, krém alebo pastu. Impregnácia sa postará nielen o to, že topánky budú dlho pekné a funkčné, ale tiež udržia vlhkosť mimo topánky a ochránia ju aj pred drobnými nečistotami.
Nové kožené pohorky ošetrite vhodným krémom, koža krásne stmavne.
Po výstupe a treku by ste topánky nemali zabúdať očistiť.
Na pomoc si môžete vziať vhodnú kefku a vlažnú alebo mydlovú vodu. Na topánky s membránou použite špeciálne umývacie prostriedky na obuv. Do práčky ich nedávajte.
Topánky vysušte pozvoľna na mieste, kde prúdi vzduch. Nezabudnite z nich vybrať vložky. Topánky môžete vypchať aj novinami, ktoré do seba natiahnu vlhkosť. Nesnažte sa nič uponáhľať, poriadne vysušenie jednoducho chvíľu trvá. Kto chce, môže si zaobstarať aj špeciálny sušič obuvi.
Aj topánky, ktoré s nami niečo prežili, treba pravidelne ošetrovať hĺbkovou impregnáciou a premazaním krémom alebo voskom. Najväčšiu pozornosť venujte špičke a prechodu medzi priehlavkom a špičkou.
K starostlivosti o topánky patrí aj starostlivosť o vložky. Tie spolu s celým vnútrom topánky pravidelne vystriekajte dezodoračným sprejom.

Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/3pOlPoZ

Foto: depositphotos

Zdroj: https://www.turistika.cz/

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej