ONLINE MAGAZIN

Voda a čerstvý vzduch – jedinečná ordinácia v Jesnníkoch

Redakcia In Drive magazínu sa pred časom vybrala do regiónu, ktorý preslávil zakladateľ prvých vodoliečebných kúpeľov na svete, Vincenz Priessnitz.

Po príjemnej a bezproblémovej ceste od  Bratislavy, smerom na Brno, Olomouc a Šumperk sa dostanete do obce Jeseník, ktorá je len 300 kilometrov vzdialená od Bratislavy.

Nad obcou Jeseník sa v pôvodne malej osade Gräfenberg narodil Vincenz Priessnitz, z ktorého sa neskôr stal svetoznámy lekár. Preslávil sa využívaním miestnych prameňov i priaznivých klimatických podmienok na liečenie celého organizmu a širokej škály chorôb.

Priessnitzove liečebné kúpele v Jeseníku ležia uprostred nedotknutej prírody Rýchlebských hôr a Hrubého Jeseníka v najsevernejšom cípe Olomouckého kraja.
A ako ináč , vo svojom názve nesú meno svojho zakladateľa Vincenza Priessnitza a sú vôbec prvým vodoliečebným ústavom na svete. Už pri prvej návšteve na Vás zapôsobia ich nádherné výhľady na hrebene Jeseníkov, – ideálne na potulky v prírode pre starších bajkerov a ich elektrické bicykle, či jedinečné Sanatórium Priessnitz.

Tajomstvo zdravia, ktoré si na Gräfenberk jazdili zlepšovať králi aj vojvodovia, nájdete v pramenitej horskej vode, energeticky silných miestach a čistom ovzduší, ktoré je obohatené vzácnym výskytom biogénnych prvkov. Unikátna klíma pozitívne pôsobí predovšetkým na ochorenie dýchacích ciest, štítnej žľazy i psychických porúch. Svetovou raritou kúpeľov je Balneopark Vincenze Priessnitze, špeciálna „vodná záhrada“, v ktorej sa môžete brodiť potôčiky, vyskúšať Priessnitzove lavičky alebo škótske streky.

Slovak Lines magazín jednoznačne odporúča navštíviť jesenické kúpele v rámci starostlivosti o vaše zdravie a cerlkovú duševnú pohodu, alebo neváhajte využiť zaujímavé pobytové balíčky. Objavíte tak neskonalú silu dedičstva velikána prírodného liečiteľstva.

História kúpeľov v Jeseníku

Na kopci nad dnešným Jeseníkom, predtým Frývaldovom, existovala osada Gräfenberk, ktorej obyvatelia sa po stáročia živili lesníctvom a poľnohospodárstvom.
V roku 1822 tu zásluhou miestneho rodáka Vincenza Priessnitza vznikol prvý moderný vodoliečebný ústav na svete.
Počas nasledujúcich rokov a desaťročí sa z neho stali svetoznáme kúpele a vzor pre nadšených priaznivcov vodoliečby z celej Európy. Na Gräfenberk prichádzali hostia z Viedne, Paríža, Berlína, Londýna, aj zo zámoria, medzi návštevníkmi boli hojne zastúpené aj najvyššie spoločenské vrstvy. V roku 1838 sa tu liečilo rekordných 1800 hostí, jednalo sa doslova o svetoznáme miesto. Jedinečný ráz kúpeľov, obklopených lesmi, prameňmi a krásnou prírodou Jeseníkov a Rýchlebských hôr, zostáva dodnes jednou z našich hlavných devíz. K nim patrí aj veľkolepá história, ktorá kúpele od prostých sedliackych stavieb priviedla cez sochárske odtlačky Myslbeka a Schwanthalera a honosné sanatórium architekta Leopolda Bauera až k modernému dnešku.

Priessnitzove princípy zdravej životosprávy a otužovania

Rodná kniha o vode začína 13 všeobecnými pravidlami správania.

Priessnitz takto predstavuje svoje princípy zdravého spôsobu života, ktoré sám označil za „gräfenberský spôsob životného štýlu“ a ktoré predstavujú základ všetkých jeho terapeutických opatrení a jeho „gräfenberskej kúry“. Pri terapii jednotlivých ochorení opakovane poukazujeme na dôležitosť tohto zdravého a prirodzeného spôsobu života, ku ktorému patrila aj určitá výživa (gräfenberská strava alebo diéta). Sám Priessnitz definuje tieto všeobecné pravidlá správania takto

 

  1. Spať v chladnom prostredí a pri otvorenom okne a zakaždým mať toľko čerstvého vzduchu, aby sa človek nikdy nezapotil.
  2. Po povstaní z postele sa okúpať, utrieť alebo umyť a vypiť niekoľko pohárov vody.
  3. Po osušení vykonať vzdušný kúpeľ a pri tom sa intenzívne pohybovať, potom sa prejsť alebo pracovať, až sa ruky a nohy zahrejú.Studené raňajky a studená večera.
  4. Veľa sa prechádzať a pracovať vonku.
  5. Nejesť žiadnu teplú polievku.
  6. Keď sa človek prostredníctvom práce alebo inak trochu unaví, dostane závrat alebo má strach, potom si má umyť tvár a nohy trieť v studenom nožnom kúpeli tak dlho, až sa celý zahreje, a aj po veľkom vyčerpaní nič nejesť.
  7. Pri skazenom žalúdku sa musí piť veľa vody, priložiť si tenký obklad (zábal na brucho), veľa sa zdržiavať v chladnom prostredí a mierne sa pohybovať.
  8. Za týchto okolností musí byť teplota v izbe maximálne 14°C.
  9. Ráno skoro vstávať a skoro ísť spať.
  10. Požívať jednoduché jedlá a málo sladkostí alebo vôbec žiadne.
  11. Podľa možnosti sa vyhýbať všetkým zahrievajúcim nápojom.
  12. V príbytku sa teplo neobliekať, chodiť bez pančúch, s výnimkou cestovania, keď človek nemá žiadny pohyb.Ponúkame vám zostavené zdravé návody a hygienické opatrenia, ktoré majú sčasti  platnosť doteraz.O význame zdravého životného štýlu vyhlásil Priessnitz: „Zdravie nespočíva v recepte, spočíva v súčte toho, ako prežívame deň.

Zvlášť zaujímavé sú tiež Priessnitzove dôvody, prečo sa má otužovať novorodenec (Rodinná kniha o vode, str.60):

  1. kúpať vo vode o teplote 22-24 ° C
  2. po vybratí z kúpeľa ochladzovať
  3. neohrievať žiadnu bielizeň
  4. ráno kúpať a večer chladne omývať
  5. neskôr podávať na pitie vždy čerstvú, studenú vodu
  6. dieťa nikdy pevne nezabaľovať
  7. keď dieťa vekom pribúda a je silnejšie, potom kúpať v stále chladnejšej a nakoniec v studenej vode
  8. po kúpeli má mať k telu prístup vzduchu
  9. telo čistiť
  10. teplo neobliekať („nefačovať“)
  11. nestavať ku kachliam „… aby dieťa neschúlostivelo“
  12. „Keď to počasie dovolí, je možné (dieťa) krátko každodenne nosiť na vzduch do prírody“.Táto Priessnitzova starostlivosť o otužovanie novorodenca a dieťaťa nebola doteraz známa. Musel teda poučovať aj rodičov o otužovaní ich detí. Priessnitz denne dopoludnia vyrážal na koni za pacientov od dojčiat až po starcov.

Virtuálna prehliadka Priessnitzovych kúpeľov je tu:

 

Obdarujte seba a svojich blízkych odpočinkom v srdci Jeseníkov. Strávte dovolenku v Česku a vyberte si zo špeciálnej ponuky kúpeľných pobytov:

https://www.priessnitz.cz/cz/nabidka-pobytu/

 

Na titulke je sanatórium Priessnitz

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej