ONLINE MAGAZIN

Objavujte krásy Dolného Rakúska na jeseň

Lány dozrievajúceho viniča, sladučké strapce hrozna, vôňa babieho leta, marhúľ, vína… Také je Dolné Rakúsko na jeseň. Požičajte si bicykel a vybehnite obdivovať prírodu, užite si prechádzky pri Dunaji či v lužných lesoch, dobré jedlo v „Heuriger“ alebo zájdite na prehliadku viníc a vínnych pivníc. A určite nevynechajte ani vinobranie a jesenné festivaly.

Región hrozna a vína

Dolné Rakúsko je najväčším regiónom vína a viníc v celej krajine. V každej z ôsmych špecifických vínnych oblastí dominuje hrozno Veltlínske zelené, historické pivnice z minulých storočí a nekonečné lány viniča. Práve ten má na jeseň dokonalú podobu. Obrovské strapce sladkého hrozna priam lákajú ochutnať celoročnú prácu prírody a skúsených miestnych vinárov. Vinárstva preto špeciálne v tomto období ponúkajú festivaly a prehliadky po vínnych cestách aj samotných vinárstvach a pivniciach, na ktorých sa môžete dozvedieť všetko o pestovaní hrozna, jeho spracovaní a výrobe vína do finálnej podoby. A samozrejme, na záver vám ho dajú aj ochutnať.

©Niederosterreich Werbung, Julius Hirtzberger scaled.

Turistika bez davov

Ak na dovolenku uprednostňujete pokojné destinácie bez množstva turistov, ste na správnom mieste. Aj keď je v Dolnom Rakúsku sezóna aj na jeseň, ľudia sa nikde nekoncentrujú v davoch. A pritom to tu stále „žije“. Ako v celom Rakúsku aj v tom Dolnom nájdete široké možnosti na cyklovýlety popri Dunaji Dunajskou cyklotrasou, v lesoch alebo cez vinohrady, stačí len vziať do ruky cyklistickú mapu a vyraziť. Okrem toto si môžete vychutnať aj pešie vychádzky po turistických chodníkoch (Welterbesteig Wachau, Weitwanderweg Nibelungengau, Weinviertel) či prírodných parkoch. Skvelým tipom na výlet je i plavba loďou po Dunaji, napríklad z Wachau alebo dokonca priamo z Viedne.

Langenlois, Kamptal

Údolie Kamptal je jednou z najznámejších a najúspečnejších vinárskych oblastí v Rakúsku. Dominuje mu mestečko Langenlois. Práve tu nájdete mimoriadne zaujímavý architektonický štýl, ktorý sa významne vymyká asi všetkému, čo v regióne Dolného Rakúska nájdete. Futuristický hotelový komplex LOISIUM dokonale dopĺňa budova vinotéky WineWelt v podobe korkovej zátky. Všetko tu má svoju originálnu symboliku prepojenú s kultúrou a históriou vína. Pod zemou komplexu na vás čaká fantastický zážitok z prehliadky zrodu vína od začiatku až do konca plný interaktívnych zastávok. A na záver kulinársky zážitok v hotelovej reštaurácii, kde šéfkuchárka Greta s jedlom doslova čaruje.

© Niederosterreich Werbung, Julius Hirtzberger

Schloss Gobelsburg, Kamptal

Najstaršie vinárske panstvo v údolí Kamptal ponúka jedno z najlepších vín, aké v tejto oblasti nájdete. Či už ochutnáte akékoľvek biele z kategórie “Grüner Veltliner”, originálny sekt či výnimočné červené z rodinky “Pinot” (osobitne napríklad Zweigel), určite si prídete na svoje. Historická vínna pivnica je už dlhé storočia vo vlastníctve Cisterciánskych mníchov a len nedávno dostala nové srdce. Okrem nových vín ukrýva aj poklad v podobe tých archívnych, starých aj niekoľko desaťročí.

Dürnstein

Malé mestečko na brehu Dunaja priam dýcha históriou. Ponúka krásne výhľady na okolitú prírodu a je aj jednou zo staníc, odiaľ sa môžete vydať na plavbu loďou. Malá pláž je ako stvorená na piknik, napríklad aj s dokonalým pečivom z miestnej pekárne Bäckerei & Konfiserie Schmidl. Tá je osobitne známa svojimi „Wachauer Laberl“ – okrúhlymi chrumkavými žemličkami z ražnej a pšeničnej múky s veľkým písmenom „S“ na spodnej strane, ktoré už desaťročia dodávajú hádam do všetkých reštaurácií a pohostinstiev v regióne. Dominantou mestečka je kláštor a hrad, kde bol väznený i kráľ Richard I. Levie srdce.

©Niederosterreich Werbung Michael Liebert

Weingut Nikolaihof, Wachau

Najstaršie vinárstvo v Rakúsku nájdete vo Wachau. Niet sa čo čudovať, práve tento región je asi najpopulárnejším medzi turistami a celosvetovo známy svojim skvelým vínom. A to dokonca v biokvalite. Práve v Nikolaihof začali ako jedni z prvých na svete pracovať na biodynamických princípoch podľa predpisov asociácie Demeter. Vo viniciach sa nepoužívajú žiadne herbicídy, hnojivá, pesticídy ani syntetické postreky. Hrozno sa zbiera ručne, kvasí bez umelých kvasiniek a skladuje vo veľkých dubových sudoch až 20 rokov. Jedinečné originálne vínko a úžasné jedlo si môžete vychutnať v taverničke, ktorá všetky suroviny dováža výhradne od miestnych farmárov.

 

Benediktínske opátstvo Göttweig

Kláštor rádu benediktínov nemôžete prehliadnuť, vidieť ho naďaleko a môžete si ho pomýliť s hradom. Od roku 2000 je na zozname kultúrneho svetového dedičstva. Areál opátstva je obrovský. Nádherný park s anglickým trávnikom, marhuľový sad, vinice s voňavým hroznom, vyhliadky do okolia, ohromný vyzdobený chrám, múzeum plné umeleckých diel a reštaurácia s fantastickým jedlom – to všetko máte na tomto jednom mieste ako na dlani. Prejsť sa tu môžete sami alebo so sprievodcom, ktorý vám rád všetko ukáže. Ak potrebujete načerpať silu a energiu, toto je to správne miesto.

(c) Niederösterreich Werbung. Romeo Felsenreich

Chutné jedlo

Výraz „Heuriger“ je v Dolnom Rakúsku veľmi známy. Ide o lokálne pohostinstvo, v ktorom lokálni vinári ponúkajú vlastnú domácu produkciu vína a jedla počas sezóny. Funguje len 3 mesiace v roku väčšinou sa otvára až podvečer a nad ňou zvykne visieť zvláštny venec. Na mieste môže byť tiež tabuľa „aus‘gsteckt“ (otvorené) či zapálené svetlo. Teplú kuchyňu tu zvyčajne nečakajte, menu ponúka rôzne druhy šunky, salámy, syra, nátierok, paštét, domáceho pečiva a zákuskov. A samozrejme dobré domáce vínko a mušty.

Bežné reštaurácie v hoteloch a na frekventovaných turistických miestach bývajú otvorené aj počas obeda a počas jesene majú v ponuke okrem tradičnej rakúskej kuchyne aj množstvo sezónnych špecialít, napríklad z tekvice. Personál je zvyčajne veľmi milý a ochotný a s radosťou vyhovejú aj špeciálnym požiadavkám alergikov či vegánov.

Vedeli ste, že?

  • ruže pri viniči majú svoj význam? Okrem dekoračnej funkcie dávajú vinárom vedieť aj to, kedy majú vinič striekať proti škodcom. Keď totiž choroba napadne ruže, s najväčšou pravdepodobnosťou si to odnesie aj vinič.
  • vinič sa môže sadiť buď v terasách alebo na kopcoch v smere zo severu na juh? Je to preto, aby mali jednotlivé druhy hrozna dostatočný prísun vlhkosti a slnka pre dokonalý rast a cukornatosť.
  • vtáčie búdky vo viniciach sú skôr na okrasu, akoby plnili účel bývania pre vtáčiky? Väčšinou sú totiž osadené zo severnej strany a tú vtáčiky v skutočnosti neobľubujú.

 

Autor Mária Bodnárová

 

Fotografia na titulke: © Niederösterreich Werbung Daniel Gollner

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej