ONLINE MAGAZIN

Región Hochsteiermark – prvé „alpské lyžiarske stredisko“ na štajerskej strane Semmeringu

Ten pravý horský zážitok s chvíľami nefalšovaného pôžitku!

Región Hochsteiermark, neďaleký zimný raj na štajerskej strane Semmeringu sa rozprestiera od Stuhlecku, najväčšieho a najmodernejšieho lyžiarskeho strediska vo východnom Rakúsku cez Aflenzer Bürgeralm a Mariazeller Bürgeralpe až po strediská Niederalpl, Schwabenbergarena Turnau a Brunnalm-Hohen Veitsch. Malé, ale neuveriteľne kvalitné lyžiarske strediská sú zamerané výlučne na rodiny s deťmi, pričom je prvoradá kvalita zjazdoviek, bezpečnosť na svahoch a cenová dostupnosť lyžovačky.

TV HOCHsteiermark_Aflenzer Bürgeralm (c) Tom Lamm

Nekončiaca zábava na lyžiach. Lyžovanie pre „ranné vtáčatá“ na Stuhlecku s raňajkami na horách s nádherným výhľadom. „Buďte aspoň raz prví v rade na lanovku“, vychutnajte si východ slnka vo výške takmer 2000 metrov nad morom a vyčarujte úplne prvé oblúčiky na čerstvo upravených zjazdovkách alebo sa vyvezte lanovkou Bürgeralpe Express na vrch Mariazeller Bürgeralpe s nádhernou kulisou Mariazellskej baziliky v pozadí a nadýchajte sa čerstvého horského vzduchu, strávte skvelú rodinnú lyžovačku v lyžiarskom stredisku Niederalpl alebo Brunnalm – Hohen Veitsch, užite si jazdu po prírodnom snehu v regióne s bohatým výskytom kamzíkov Aflenzer Hochschwab alebo si vychutnajte zážitok z pretekania v lyžiarskej aréne Schwabenbergarena v Turnau – región Hochsteiermark je ideálnou dovolenkovou destináciou pre veľkých aj malých, pretekárov aj deti a to bez dlhého cestovania, davov ľudí, otravného čakania alebo tlačenice na svahoch.

Mimochodom:
V stredisku Niederalpl lyžujú deti do 15 rokov v sprievode dospelej osoby zadarmo a v Stuhlecku je pre firmy a združenia pripravená nová tréningová zjazdovka. Zarezervujte si zjazdovku a organizujte individuálne tréningy, vyberte si zo širokej ponuky, ktorá ponúka každá kvalitná požičovňa lyží – najmä pre budúcich pretekárov na lyžiach!

Mariazeller Bürgeralpe (c) Rudy Dellinger

Tam, kde končí zjazdovka, začína to pravé zimné osvieženie. Región HOCHsteiermark môžete objavovať na  227 kilometroch lyžiarskych tratí, 60 kilometroch sánkarských dráh, 104 kilometroch bežkárskych tratí a 300 kilometroch zimných a snežnicových turistických trás. Nezáleží na tom, či trasa vedie po dobre upravených chodníkoch, zasneženými lesmi alebo vysoko do hôr – každý si tu príde na svoje. V regióne Waldheimat sa môžete vydať v snežniciach po stopách Petra Roseggera, na tých, ktorí si ráno radi privstanú, čaká túra za východom slnka na vrch Hohe Veitsch a pôžitkári sa môžu vybrať na takzvanú túru v snežniciach „za mäsovými pirohmi“ na horskú pastvinu Malleistenalm, kde si môžu pochutnať na tejto tradičnej pochúťke. NOVINKOU je nový druh zábavy na snežniciach „schneeschuh-yonnern“! Sánky nahradili skiboby. Hore idete na snežniciach a na cestu dole využijete zábavku „schneeschuh-yonnern“. Vychutnajte si zimu so skúseným horským vodcom zo spoločnosti Steirisch Wandern: Pre začiatočníkov aj profesionálov, skupiny alebo rodiny s deťmi je k dispozícii široká ponuka túr cez lesy, lúky alebo na náhorné plošiny. Všetky túry na snežniciach nájdete na www.steirischwandern.at.

TV HOCHsteiermark_Aflenzer Bürgeralm (c) Tom Lamm (141)

A keďže je známe, že na čerstvom vzduchu človek rýchlo vyhladne, udávajú hlavný tón zimnej túre nazývanej „od chaty k chate“ v stredisku Aflenzer Bürgeralm chutné kulinárske špeciality podávané na horských chatách. Od hovädzieho guláša a miestnej sladkej špeciality Fedlkoch na chate Almrauschhütte si zájdete na domáce šišky a kávu v hrnčeku na chate Schönleitenhaus a lanovkou, na sánkach alebo pešo dolu do údolia do hostinca Pierergut, kde na vás čaká výdatné bravčové pečené s buchtami – a potom aby ste v regióne HOCHsteiermark neboli stále hladní!

Advent v regióne HOCHsteiermark. Najpokojnejšie obdobie roka sa v Rakúsku začne najväčšími tradičnými adventnými trhmi v Mariazelli 18. novembra 2021. Nechajte sa na pár hodín očariť a len tak sa unášať atmosférou v znamení očakávania Vianoc. Veľkoryso usporiadané adventné stánky na adventných trhoch v regióne, od horského adventu v Stuhlecku, adventu na zámku Pichl až po advent v katedrále opátstva Neuberg a tradičný poľovnícky advent v Turnau zaručujú maximálnu úroveň bezpečnosti a príjemné naladenie sa v slávnostnom vianočnom duchu!

Tip: Zo zjazdovky na varený mušt. Lyžiarske strediská v Hornom Štajersku pozývajú na prvú lyžovačku už v období adventu. Nájdete tu tú najlepšiu kombináciu lyžiarskych zážitkov s atmosférou adventu. Snehom pokrytá krajina v lyžiarskych strediskách Horného Štajerska ponúka ideálne podmienky, počas dňa na lyžovanie po zjazdovkách a večer na trávenie príjemných chvíľ pri varenom mušte a medovníkoch.

TV HOCHsteiermark_Schwabenbergarena Turnau (c) Tom Lamm

 

Majstrovská zimná ponuka: Zábava na zjazdovkách a vo vode v hoteli JUFA Hotel Veitsch

  • 2 noci v dvojlôžkovej izbe vrátane polpenzie
  • Celodenný skipas platný v lyžiarskom stredisku Brunnalm-Hohe Veitsch
  • Uvítací koktail
  • Vodný a kúpeľný svet s obrovskou šmýkačkou a saunou
  • Župan a osuška vrátane tašky
  • Bezplatné požičanie snežníc na túru po zimnom turistickom chodníku

Cena: od 170 EUR na osobu, možnosť rezervácie od 10.12.2021 – 13.03.2022 podľa dostupnosti.

Rezervácia: www.jufa.eu, veitsch@jufa.eu alebo +43 (0)5 7083 350

Majstrovstvá sveta v jazde na skiboboch 2022. Majstrovská atmosféra zavládne v Stuhlecku 4. – 6. marca 2022, keď sa v najväčšom a najmodernejšom rakúskom lyžiarskom stredisku budú konať Majstrovstvá sveta v jazde na skiboboch 2022.

 

Fotografia na titulke: Mariazell Advent (c) Foto Fred Lindmoser

Mohlo by vás zaujímať:

Tlačová správa

Raňajky s príchuťou Jadranu

Chorvátske turistické združenie a cestovná kancelária Satur predstavili najnovšie trendy pre dovolenkárov v roku 2024 V priestoroch terminálu všeobecného letectva bratislavského letiska sa dnes uskutočnila tlačová konferencia pre novinárov organizovaná cestovnou kanceláriou Satur v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením a letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Táto udalosť bola zameraná na prezentáciu Slovákmi obľúbenej dovolenkovej […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej