ONLINE MAGAZIN

Konstantinovy Lázně – ideálne miesto na jesenný relax

Vždy je lepšie jedenkrát vidieť a i zakúsiť ako trikrát počuť – a nevidieť a neskúsiť na vlastnej koži.
Tejto starej a známej pravdy sme sa držali i my v In Drive magazíne Slovak Lines, počas posledného press tripu v oblasti západných Čiech. Videli, vyskúšali, i ochutnali.

Počas viacerých dní sme mali možnosť precestovať túto oblasť u našich susedov. A výsledok nasej cesty a prieskumu. Všade, kde sme sa dostali a mohli si vyskúšať všetky ponuky, sme odchádzali nadšený. Vynikajúca gastronómia, perfektné služby a hlavne pohoda a klídek. Všade málo ľudí, voľné kapacity ubytovacích zariadení a to sme boli v období vrcholiacej letnej sezóny.

Preto môžeme túto oblasť  odporučiť ako ideálne miesto pre vaše neskoro letné, či skôr skoro jesenné výlety a objavovanie tejto nádhernej časti Českej republiky.

A samozrejme Konštantínovy lázně, môžu byť prvé, ktoré navštívite.

Veríme, že naše odporúčanie a skúsenosti vás bez problémov presvedčia.

Konstantinovy Lázně

 

Záujem o využitie tunajšieho prameňa prejavil už koncom 18. stor. knieža Konstantin Löwenstein, po ktorom dnes jediné kúpele Plzeňského kraja nesú svoje meno. História kúpeľníctva siaha až do roku 1803, kedy tu sedliaci z neďalekej Novej vsi vystavali prvú drevenú búdu, samostatnou obcou sa kúpele stali až roku 1924 a sú tak najmladší obcí Plzeňského kraja. Priamo v srdci obce sa nachádza kúpeľný park, ktorý obklopuje niekoľko kúpeľných budov. Aktívne návštevníci môžu využiť novo vybudovanú dráhu pre in line korčuľovanie, najhustejšiu sieť cyklotrás v Plzenskom kraji alebo vyraziť s priateľmi na niektorý z koncertov.

www.konstantinovylazne.cz / www.konst-lazne.cz

Prusíkův pramen

Prečo je prameň po stáročia nazývaný „Smraďoch“ alebo „Smraďák“ zistíte relatívne rýchlo, ak sa k nemu dostatočne blízko priblížite. Nachádza sa v presklenom pavilóne priamo v centre kúpeľného parku, alebo v malom pavilóne, hneď vedľa rovnomenného hotela. Liečivé zdroje z prameňa sú využívané predovšetkým pri uhličitých kúpeľoch, samozrejme aj jeden hlt vám doslova vleje krv do žíl. Prusíkův prameň má dokonca české prvenstvo nad minerálnymi ponukami ostatných kúpeľných miest, a to najvyšším obsahom kysličníka uhličitého.

www.konstantinovylazne.cz/cz/lecba/pramen-prusik

 

Wellness centrum Konstantin

Relaxačný bazén s príjemne vyhriatu vodou, vírivky, Kneippove chodníčky, aróma i fínska sauna, parný kúpeľ, masáže, kúpele, kaviareň a služby fitness centra – Wellness centrum Konstantin ponúka kompletné zázemie pre odpočinkuchtivých návštevníkov. Ako bonus sa vám dostane unikátneho panoramatického výhľadu do kúpeľného parku.
Základné vstupné na hodinu a pol je 130 Czk a aj otváracia doba je veľmi dobre zvolená – od 10:00 do 21:00 každý deň. V letných mesiacoch sa tu príjemne osviežite, naopak v zime oceníte zahriatie po výlete Konstantinokúpeľnom.

www.konstantinovylazne.cz/cz/wellnesscentrum

 

Kaviareň Srdíčko

Kaviareň na rohu Hoteli Prusík, vás zaujme čistým dizajnom interiéru s atmosférou typickej pre kaviarenské prevádzky. V ponuke je kvalitná káva z pražských pražiarní alebo víno z moravského vinárstva Košík. S kávou potom môžete rozjímať nad ponukou palaciniek, na ktoré sa tunajší „srdciari“ zameriavajú. Táto kaviareň môže úplne smelo konkurovať pražským podnikom. P.S .: Nezabudnite navštíviť aj miestne toalety :-)…Sú zaujímavé !

www.facebook.com/srdicko.info

 

Kultúrne Konstantinky

Konstantinky doslova žijú koncertami ! Pestrý hudobný program ponúka každoročné májové začatie kúpeľnéj a turistickej sezóny na Konstantinolázeňsku. V letnej sezóne si potom môžete navoliť program z pravidelne organizovaných menších open-air koncertov Na lúke alebo Hudobnú pergolu, alebo z niekoľkých festivalov ako napr. Revival fest, Kúpeľná struna či Šrapnelu. Avšak ani počas ďalších mesiacov tu nie je o zábavu núdza – svoj kultúrny šálok si môžete doliať podľa chuti a ponuky dostupnéj na facebookovej stránke Kultúrne Konstantinky.

www.facebook.com/kulturni.konstantinky

 

Švihákův pavilón

Český Západ je krajom zručných remeselníkov, farmárov a rôznych drobných podnikateľov. Kvalitu lokálnych výrobcov podčiarkuje značka Miestny výrobok zo západu Čiech. Švihákův pavilón, ktorý ponúka ich produkty a súčasne slúži ako galéria, nájdete na námestia U Fontány, hneď vedľa infocentra. Inšpiráciou pre názov tejto predajnej galérie, bolo známe spojenie švihák kúpeľný.
Sochu jedného takého šviháka nájdete priamo pred budovou, jej autorom je akademický sochár Jaroslav Šindelář.  Švihákův pavilón je otvorený iba v sezóne, teda od mája do októbra.

www.mascz.cz/svihakuv-pavilon.html

 

Lesopark Staré Lázně

Gongy, triangel a impulzné gule, workoutové ihrisko, rehabilitačné prvky alebo pocitový chodník, kde si možno vyskúšať chôdzu naboso po rôznych prírodných materiáloch. to je
lesopark v Starých Lázních u parkovisko, ktoré je tiež jedným z nástupných miest na in line dráhu. Park je voľne prístupný a nadväzuje na športovo-rekreačný areál Camp La Rocca (www.larocca.cz), hneď vedľa je tiež kúpalisko.

 

Hradišťský vrch

Obľúbené výletné miesto, okolo ktorého vedie necelých 6 km dlhý rovnomenný náučný chodník. Trasa je dobre schodná aj pre rodiny s deťmi, v jej závere na vás čaká odmena v podobe výhľadu do krajiny alebo na zatopený lom, v ktorom je možné sa aj vykúpať (www.hradistskyvrch.cz).
Na severovýchodnej strane Hradišťského vrchu môžete pocas prechádzky nájsť sošku Panenky Márie. Podľa zápisu v kronike z roku 1650, sa tu hájnikovej žene stratilo jedno z detí. Až ráno dieťa našli sediace pod skalou, ktoré vypovedalo, že sa v noci nebálo, pretože sa u neho objavila žiariaca pani s chlapčekom, ktorý sa s ním hral. Od tej doby sem ľudia chodia uctievať Pannu Máriu.

www.tachovsko.com/naucna-stezka-hradistsky-vrch.html

 

Krasíkov

Krasíkov je jednou z hlavných dominánt Konstantinolázeňska. Na jeho vrchu nájdete vyhliadku do krajiny priamo na ruinách hradu Švamberk, alebo postupne opravovanú kaplnku Márie Magdalény. Vždy prvú októbrovú sobotu sa tu odohrávajú známe Slávnosti jabĺk (www.slavnostijablek.cz), ktoré ponúkajú remeselný jarmok a pestrý kultúrny program.
Na úpätí nájdete Dvůr Krasíkov (www.dvur-krasikov.cz), kde si môžete v Amálčinom obchodíku zakúpiť prírodné mydlá, bylinné sirupy alebo kozie syry. Ak chcete radšej než v kúpeľoch bývať na statku, potom je Dvůr Krasíkov ideálnou voľbou.

www.tachovsko.com/hrad-svamberk-krasikov.html

 

Gutštejn a Šipín

Gotická kamenná zrúcanina na skalnom ostrohu, ktorý strmo vystupuje z údolia kľukaté Hadovky, si zaslúži obdiv každého turistu. U zrúcaniny sa tiež môžete napojiť na 7 km dlhý náučný chodník Šipín, ktorý vás ďalej zavedie  k zrubové lesnej kaplnke Panny Márie, ktorú tu nechal vystavať knieža Konstantin Löwenstein. Zo stráni tu vyviera liečivý prameň sa zázračnými účinkami.

www.konstantinovylazne.cz/cz/volny-cas/naucne-stezky/ns-sipin

 

Bezdružická lokálka

Najkrajšia železničná trať na západe Čiech vedie cez Hracholuská priehradu a novozrekonštruovaný železničný most. Pozdĺž trati môžete obdivovať pôvodné staničné budovy, ktoré si zachovali svojho genia loci a nádych dôb minulých. Výlet do histórie potom zavŕšite návštevou železničného múzea, ktoré sa nachádza na konci trasy v Bezdružice. Najväčšou udalosťou na trati sú každoročné nostalgické jazdy historických vlakov v rámci Bezdružického parného leta.

www.bezdruzickalokalka.cz

 

Ďalšie ciele v okolí Konstantinových Lázní

Celým regiónom sa vinie údolie Hadovky, Úterského a Kosihy potoka. Ak hľadáte ticho, kľud a skryté tajomstvá v podobe drobných pamiatok a pútnických ciest, potom ste na tunajších
chodníkoch správne. K sudetských histórii vás navedie aj priľahlé Plánská. určite nezabudnite ochutnať výborné miestne pivo Chodovar (www.chodovar.cz), ktoré sa tu varí už od stredoveku. Banícku históriu pripomenie Striebro, najstaršie banské mesto v Čechách. Neďalekej Kladruby sú známe hlavne vďaka bývalému benediktínskemu kláštoru, prestavaným Jánom Blažej Santinim Aichele (www.klaster-kladruby.cz). A ak hľadáte naozaj štýlové a romatické ubytovanie, potom odporúčame treba zámok Trpísty
(www.instagram.com/suitegrandjardin/).

www.regionceskyzapad.cz

 

Zaujímavé odkazy
www.regionceskyzapad.cz / microsite destinácie Český Západ
www.facebook.com/denikpoutniku / turistický blog Denník pútnikov Českým Západom
www.instagram.com/ceskyzapad / zaujímavé pohľady na náš región
www.tachovsko.com / turistický portál okresu Tachov
www.turisturaj.cz / turistický portál Plzeňského kraja

foto © Petr Janík, MAS Český Západ / foto k dispozícii pre médiá k voľnému použitiu

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej