ONLINE MAGAZIN

Hrady a zámky Plzeňského kraja

Prijmite video pozvánku na návštevu historických skvostov Plzeňského kraja, v Českej republike.

Plzeňský kraj leží na juhozápade Čiech, v južnej časti bývalého Západočeského kraja. Na severozápade susedí s Karlovarským krajom, na severe má kratučký úsek spoločnéj hranice s Ústeckým krajom, na severovýchode hraničí so Stredočeským krajom, na juhovýchode s Juhočeským krajom. Najdlhší úsek spoločnej hranice má s Nemeckou spolkovou krajinou Bavorsko (Bayern) na juhozápade. Žije tu približne 591 tisíc obyvateľov.

Podstatnú časť kraja vypĺňa Plzeňská pahorkatina, na severovýchode sa nachádza Plzeňská kotlina a zo Stredočeského kraja sem zasahujú Brdy. Najvyššie siahajú pohraničnej hory Český les a časť Šumavy. Na Šumave leží aj najvyšší bod kraja. Najvyšším vrcholom a miestom na českom území je Veľká Mokrůvka (1370,4 m n. M.). Hraničná čiara vedúca pozdĺž vrchole Blatného vrchu takisto presahuje vrstevnicu 1370 m, ale dosahuje výšku iba 1370,3 m.

Najdôležitejším chráneným územím je Národný park Šumava, ktorého časť do Plzeňského kraja zasahuje. V kraji sú chránenej krajinnej oblasti Šumava, Český les, Brdy, Křivoklátsko, Slavkovský les, prírodné parky a 162 maloplošných chránených území.

V kraji sa nachádzajú stovky historických pamiatok, z ktorých medzi najnavštevovanejšie patrí zámky Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Zbiroh a hrady Rabí, Radyně, Švihov alebo Velhartice a Domažlice.

V regióne pôsobil aj významný barokový architekt Jan Blažej Santini-Aichel, z ktorého diela v kraji zostala celý rad významných stavieb a turisti je kvôli nim navštevujú napr. Kláštor Plasy alebo Kladrubský kláštor.

V kraji sa nachádza stovky historických pamiatok, z ktorých medzi najnavštevovanejšie patrí zámky Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Zbiroh a hrady Rabí, Radyně, Švihov alebo Velhartice a Domažlice.

V regióne pôsobil aj významný barokový architekt Jan Blažej Santini-Aichel, z ktorého diela v kraji zostala celý rad významných stavieb a turisti je kvôli nim navštevujú napr. Kláštor Plasy alebo Kladrubský kláštor.

V rámci našej video pozvánky, by sme vás radi pozvali na návštevu tých miest, ktoré sme počas nášho výjazdu navštívili..

 

Štátny zámok Kozel

Kozel je klasicistický lovecký zámok v Plzenskom kraji v okrese Plzeň-mesto. Leží asi 15 km juhovýchodne od mesta Plzeň a dva kilometre od obce Šťáhlavy. Je vo vlastníctve štátu, správu zabezpečuje Národný pamiatkový ústav a je prístupný verejnosti. Od roku 1963 je zámok chránený ako kultúrna pamiatka a od 1. januára 2002 ako národná kultúrna pamiatka Českej republiky

Štátny zámok Kozel

Zámok Nebílovy

Zámok Nebílovy je barokový zámok, ktorý sa nachádza v rovnomennej obci na južnom Plzeňsku, 16 km južne od Plzne. Je vo vlastníctve štátu (spravuje Národný pamiatkový ústav) a je prístupný verejnosti. Zámok je chránený ako kultúrna pamiatka.

Zámok Nebílovy

Štátny zámok Manětín

Manětín je zámok v rovnomennom meste v severnej časti okresu Plzeň-sever v Plzenskom kraji. Od roku 1964 je chránený ako kultúrna pamiatka a v roku 2001 bol zapísaný na zoznam národných kultúrnych pamiatok. Je vo vlastníctve štátu (spravuje Národný pamiatkový ústav) a je prístupný verejnosti.

Štátny zámok Manětín

Mariánska Týnica

Mariánska Týnice s pútnickým kostolom Zvestovania Panny Márie, je bývalé prepoštstvo cisterciánskeho kláštora v Plasích v Mariánskom Týnci u Kralovic. Dnes slúžiace ako múzeum a galéria severného Plzeňska. Od roku 1964 je chránená ako kultúrna pamiatka  a v roku 2018 bola vyhlásené národnou kultúrnou pamiatkou Českej republiky.

Mariánska Týnica

Kláštor Kladruby

Kladrubský kláštor (nemecky Kloster Kladrau) je bývalý benediktínsky kláštor v Kladrubech, neďaleko mesta Stříbro v Tachovsko okrese. Nachádza sa na návrší nad riečkou Úhlavkou a najmä kláštorný kostol Nanebovzatia Panny Márie je dominantou krajiny. Kláštor založený roku 1115 českým kniežaťom Vladislavom I., roku 1421 bol poničený husitmi, obnovený bol v celom rozsahu v štýle barokovej gotiky v 1. až 2. tretine 18. storočia a potom v roku 1785 zrušený za Josefinských reforiem.

Kláštor bol po stáročia významným náboženským, hospodárskym a kultúrnym činiteľom celej oblasti. V súčasnosti je v majetku Českého štátu a jeho správu obstaráva Národný pamiatkový ústav. Časť pamiatkového komplexu je tiež prístupná verejnosti.

Kláštor Kladruby

Zámok Zbiroh

Zbiroh je hrad prestavaný na zámok v rovnomennom meste v okrese Rokycany v Plzenskom kraji. Od roku 1964 je chránený ako kultúrna pamiatka.

Kostol svätého Juraja / Luková /

Jednou z krásne položených dediniek Manětínská je veľmi stará obec Luková, ktorej dominantou je kostol sv. Juraja, regotizovaná stredoveká stavba. Po požiari v roku 1796 bol opravený a v rokoch 1854-1858 prestavaný v zmesi novorománského a gotického slohu. Hoci je kostol chránený ako kultúrna pamiatka Českej republiky, je v havarijnom stave. Slávu lukovskému kostolu priniesli unikátne sochy, ktoré vytvorili študenti v roku 2012 z látok napustených sadrou. Predstavujú postavy sudetských Nemcov, ktorí v dedine predtým žili. Každá socha bola vytváraná na živých ľuďoch. Vďaka tejto neobvyklej výzdobe má kostol šancu, že sa vďaka svojej popularite dočká ďalších nutných opráv.

Viacej informácií nájdete aj tu:

www.turisturaj.cz

www.visitplzen.cz

www.kudyznudy.cz

 

Foto: Viktor Cicko

Video: Viktor Cicko

Zdroj: Wikipedia

 

 

 

 

 

.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej